Racesport.nl coureur in de spotlights: Frank Nieman

434
frank-nieman
Frank Nieman | foto© Nieman Racing

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: ONK SuperCup 1000 coureur Frank Nieman.

Wie is Frank Nieman?

 • Naam: Frank Nieman
 • Bijnaam: Franky
 • Geboren op: 21-03-1998
 • Woonplaats: Staphorst
 • Partner: Nee
 • Kampioenschap: ONK SuperCup 1000
 • Team: Nieman Racing
 • Specialiteit: Inhaalacties in de openingsronde van de wedstrijd
 • Op het circuit te herkennen aan: Rode helm
 • Favoriete circuit: Dijon et Prenois
 • Facebook: Frank Nieman #26
 • Twitter:
 • Instagram: @franknieman

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Het gaat met mij goed en gelukkig heeft nog niemand in mijn omgeving last gehad van het virus.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Ik vind het lastig dat de sportschool momenteel dicht is. De trainingen die ik normaal doe zijn hierdoor namelijk thuis moeilijker uit te voeren.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Ik zou 21 maart voor het eerst op de Yamaha R1 zitten en kennis maken met de 1000cc, maar helaas moesten we deze voorjaarstraining afgelasten. Ik heb nog wel wat rondes kunnen maken op mijn supermoto, maar dat zal in deze periode ook niet meer gaan lukken.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Jazeker, iedereen is zeer benieuwd hoe mijn debuut op de 1000cc gaat zijn. De sfeer is goed en we gebruiken deze tijd om ons nog beter voor te bereiden op de races.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Ik ben van mening dat je voor de ‘race fitheid’ toch echt veel op de motor moet zitten. Je kan nog zoveel getraind hebben in de winter, maar race ritme ben je echt nodig. Gelukkig heb ik vaak snel na de winterstop mijn niveau weer te pakken, dus daar verwacht ik geen problemen.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Ik ben momenteel veel aan het hardlopen om zo mijn conditie naar een nog hoger niveau te brengen. De trainingen in de sportschool voer ik nu thuis uit, deze trainingen zijn voornamelijk gericht op core stability en kracht.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Voorlopig verwacht ik nog geen problemen. Ik heb een groep trouwe sponsoren die mij al meerdere jaren ondersteunen. Natuurlijk moeten nog afwachten hoe groot de impact van het virus is.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

De racewereld zal er ongetwijfeld iets van merken, maar hoe het daadwerkelijk gaat aflopen met deze onzekere periode moeten we met z’n allen afwachten.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Ik hoop een sterk debuutseizoen te maken in de ONK Supercup 1000. Ik denk dat een 1000cc goed bij mij gaat passen. Een positie aangeven is lastig, maar ik hoop mensen te kunnen verassen.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Liever denk ik hier eerst nog niet aan, maar als het dan echt moet dan zou ik mij volledig focussen op mijn maatschappelijke carrière.

frank-nieman
Frank Nieman | foto© Nieman Racing

Racesport.nl coureur in de spotlights woensdag 17-04-2020: IRRC Supersport coureur Jorn Hamberg

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App