Racesport.nl coureur in de spotlights: Ilja Caljouw

618
ilja-caljouw
Ilja Caljouw | foto© Damon Teerink - Racing Passion Photography

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: IRRC Supersport coureur Ilja Caljouw.Wie is Ilja Caljouw?

 • Naam: Ilja Caljouw
 • Bijnaam: Heb ik niet maar in het team word ik Iljouw genoemd
 • Geboren op: 15-06-1987
 • Woonplaats: Bovensmilde
 • Partner: José van der Ploeg
 • Kampioenschap: IRRC Supersport
 • Team: Performance Racing Achterhoek
 • Specialiteit: Uithoudingsvermogen en wilskracht
 • Op het circuit te herkennen aan: Meestal rijnummer 14
 • Favoriete circuit: The Triangle (North West 200)
 • Facebook: caljouwracing/
 • Twitter: Gebruik ik niet meer
 • Instagram: @caljouwracing

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Met mijzelf gaat het prima. Helaas zijn er wel mensen in mijn kennissenkring bij wie corona vastgesteld (geweest) is. Gelukkig heb ik in die periode geen face-to-face contact gehad.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Eigenlijk heb ik buiten de races weinig last van de maatregelen.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Ja, we zijn in Alcarras geweest. We werden daar wel voor het einde van het evenement weggestuurd helaas (vanwege corona). Dat ging op zich heel erg goed! Ik heb me nog niet eerder zo vroeg in het seizoen zo vertrouwd met de Yamaha gevoeld. Mijn p.r. op Alcarras had ik al verbeterd op de tweede dag en dan hadden we alleen nog maar met oude banden gereden.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

We hebben dagelijks contact in de groepsapp en buiten dat zien we elkaar ook wel weer, zij het in kleinere groepjes dan normaal. De sfeer is gewoon goed, iedereen realiseert zich wel dat we toch niet echt invloed hebben op de situatie dus maken we er maar het beste van.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Ik vind van niet. Fysiek kun je gewoon voorbereid zijn dat is geen probleem. Er is echter niets dat je kan voorbereiden op een landschap dat met 200+ kilometer per uur op je af komt. Dat kun je niet simuleren.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Ik heb een ‘krachthonkje’ in mijn huis en daarnaast met mountainbiken en hardlopen.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Problemen is misschien een groot woord maar het wordt er niet makkelijker van. Er zijn wel sponsoren die tegen behoorlijke issues aangelopen zijn. Die kunnen natuurlijk niet het (volledige) bedrag overmaken wat misschien gepland was.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Ik ben geen econoom maar ik kan me niet voorstellen dat welke sport dan ook hier op vooruit gaat. Hoe groot de gevolgen zijn kan ik niet inschatten.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Helaas is ons kampioenschap al geschrapt. Er zijn nog 2 wedstrijden die normaal binnen het IRRC zouden vallen die nog niet gecanceld zijn maar die worden als losse wedstrijden verreden. Daar wil ik voor de podiumplaatsen strijden.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Ik van jongs af aan altijd gesport, als dat niet meer zou mogen en kunnen heb ik geen idee wat ik zou doen. Uiteindelijk denk ik dat ik dan meer tijd zou gaan steken in mijn eigen bedrijf op het gebied van klimaatbeheersing.

ilja-caljouw
Ilja Caljouw | foto© Damon Teerink – Racing Passion Photography

Racesport.nl coureur in de spotlights woensdag 10 juni: ONK SuperCup 600 coureur Louis van Wijhe.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App