Raul Fernandez: “Remy is wereldkampioen, maar ik was de beste”

5978
raul-fernandez
Raul Fernandez | foto© KTM Images

Remy Gardner werd afgelopen zondag in Valencia gekroond tot de nieuwe 2021 Moto2 wereldkampioen. De Australiër had in de laatste wedstrijd van het seizoen aan een tiende plaats voldoende om de titel veilig te stellen, dit ondanks dat zijn teamgenoot en enige nog over gebleven rivaal Raul Fernandez de race won. Niets aan de hand zouden we zeggen, terecht maar daar denkt Fernandez anders over blijkt enkele dagen later.

De titelstrijd in de Moto2 klasse werd pas in de finalerace op Circuit Ricardo Tormo in Valencia beslist. Raul Fernandez won de race, maar een tiende plaats was genoeg voor Remy Gardner om uiteindelijk de wereldtitel te winnen. De twee Red Bull KTM Ajo-teamgenoten waren slechts vier punten van elkaar gescheiden na 18 races van het seizoen, met in het voordeel dus de Australiër.Prachtig, mooi, verdiend wat zoals het altijd gaat in deze sport, de coureur met de meeste WK punten achter zijn naam tijdens de laatste race van het seizoen is de terechte kampioen. Maar dit blijkt hier iets anders te liggen, tenminste als we Fernandez mogen geloven. De Spanjaard deed namelijk deze donderdag even een boekje open in een interview met het Spaanse motorsport.es, een interview waar hij zijn frustraties in niet mis te verstane woorden uitte.

Raul Fernandez: “Mijn hele crew had nauwelijks ervaring en er was niemand om ons te begeleiden. Daarom zijn we nu geen wereldkampioen. Maar de resultaten laten zien dat ik de beste coureur was dit seizoen. Ik heb de meeste overwinningen, polepositions en snelste ronden behaald.”

Als we het zo bekijken dan spreken de prestaties inderdaad in het voordeel van Fernandez. Hij behaalde acht overwinningen dit seizoen, Gardner slechts vijf. Fernandez pakte zeven pole-positions en zeven snelste raceronden, Gardner slechts van beiden drie. Beiden stonden twaalf keer op het podium. Gardner daarentegen kende slechts één DNF, Fernandez daarentegen drie.

Maar Fernandez kan praten als bruggenman, de cijfers liegen niet. Fernandez erkent de prestaties van zijn teamgenoot dan ook slechts gedeeltelijk en legt de schuld nogmaals bij zijn team.

Raul Fernandez: “Remy is wereldkampioen omdat hij meer punten scoorde, maar ik zie mezelf als de morele winnaar. Onze prestatie dit jaar was indrukwekkend. We misten een leider in de pitbox. Iemand die ons vertelde wat we moesten doen. We werden als kleine kinderen de baan opgestuurd. We hadden een personage nodig om ons te helpen, niet iemand die stenen en obstakels op onze weg zette zodat we niet zouden winnen. Dat was cruciaal in mijn ogen.”

Velen zullen met de oren staan te flapperen naar het horen of lezen van deze woorden van de dit seizoen in de Moto2 klasse debuterende Fernandez. Als er één team is binnen de MotoGP paddock waar tegenop gekeken wordt en een team dat gezien wordt als één van de best gestructureerde teams dan is dat zonder meer het team van de Fin Aki Ajo. Het team was ook afgelopen seizoen weer zeer succesvol, zo leverde men niet allen de nummers 1 en 2 in de Moto2 klasse maar wist men met Pedro Acosta ook nog eens de Moto3 titel te winnen. Het totaal aantal behaalde wereldtitels kwam daarmee op maar liefst acht voor het team sinds haar debuut in het kampioenschap in het seizoen 2002.

Nu Gardner en Fernandez ook in 2022 opnieuw teamgenoten zijn, beide debuteren komend seizoen in de koningsklasse als coureurs binnen KTM Tech 3 Factory Racing, kan het nog gezellig worden. Laat men deze dag in Jerez ook net begonnen zijn aan de eerste MotoGP wintertest, dat zal waarschijnlijk een gezellige eerste dag worden voor het tweetal.

Wat Fernandez voor heeft met deze uitspraken is niet geheel duidelijk, maar dat de verhouding Fernandez – KTM zo langzamerhand een flinke deuk heeft opgelopen moge wel duidelijk zijn. Immers, we kennen allemaal nog het verhaal vanaf de Red Bull Ring waar KTM zonder Fernandez in kennis te stellen bekend maakte dat hij komend seizoen actief zou zijn in de koningsklasse. KTM haalde hier een truc uit omdat Fernandez eigenlijk zelf al besloten had om te kiezen voor Yamaha, echter vanwege een constructie in zijn KTM-contract bleek dit niet mogelijk. KTM troefde derhalve met het heel snel bekend maken van het nieuws Yamaha af. De afgelopen weken doen er binnen de paddock ook al geruchten de ronde dat Fernandez al een Yamaha MotoGP contract op zak heeft voor het seizoen 2023. Wat er ook gaat gebeuren, de verhouding Fernandez – KTM staat op scherp, dat kan zo nog maar eens een heel lang seizoen gaan worden voor beide partijen.

 Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter