Razlan Razali: “We hebben het potentieel om betere resultaten te behalen”

3500
razlan-razali
Razlan Razali (m) samen met Wilco Zeelenberg (l) en Johan Stigefelt (r) | foto© Sepang Racing

Razlan Razali, teambaas van het Petronas SRT Team, over het seizoen tot nu toe, de MotoGP transfermarkt, de verwachtingen voor het tweede deel van het seizoen en de status van de Maleisische Grand Prix.

Nu de zomerstop in het MotoGP-kampioenschap is aangebroken en er pas in augustus weer wordt gereden, is het een goed moment om met teambaas Razlan Razali rond de tafel te gaan zitten en te praten over het seizoen tot nu toe, hoe de huidige rijdersmarkt eruitziet, het belang van de ontwikkeling van jong talent en – natuurlijk – het wel of niet doorgaan van de Maleisische Grand Prix later dit seizoen.

Wat is je beoordeling als je terugkijkt op de eerste negen races van het seizoen 2021, en dan bedoelen we in elke van de drie categorieën?

Razlan Razali: “Met zes coureurs in de drie categorieën is het moeilijk om een algemene samenvatting te maken van hoe het team heeft gepresteerd, maar ik zou zeggen dat we dit jaar onze ups en downs hebben gekend.

De eerste helft van het seizoen was moeilijk voor ons in de MotoGP, vooral na de sterke resultaten van onze eerste twee jaren in de koningsklasse, waaronder Franco Morbidelli die in 2020 vicewereldkampioen werd. Het seizoen 2021 is tot nu toe niet helemaal geworden wat we ervan verwacht hadden. Franco had technische problemen in de eerste ronde, maar hij kwam sterk terug en claimde het eerste podium van het jaar voor het team in Jerez. Helaas kampte hij daarna met fysieke problemen aan zijn knie, welke verergerden en uiteindelijk zelfs tot een operatie leidde. Het belemmert onze aspiraties voor de rest van het seizoen, maar we hopen dat hij weer sterk terugkomt. We zagen een goede kwalificatie van Valentino Rossi in de seizoensopener en een aantal verbeteringen in recente races, maar we weten dat het moeilijk is geweest. We zullen hem blijven steunen zoveel we kunnen voor de tweede helft van het jaar.”

Hoe gaan het team, de crew en de partners dit uitdagende seizoen tegemoet?

Razlan Razali: “Het positieve van het hebben van coureurs in alle drie de categorieën is dat één goed resultaat het hele team kan versterken en hen gemotiveerd houdt. Het is belangrijk dat we iedereen gemotiveerd houden en dat we realistische doelstellingen hebben. Misschien moeten we onze doelen op dit moment een beetje verzetten, zorgen dat dingen haalbaar zijn en moeten we positief blijven. Ik weet dat het moeilijker is voor de MotoGP-coureurs omdat Franco zijn blessure heeft, maar ik hoop dat de Moto2- en Moto3 successen hen kunnen helpen. We zijn één team en het maakt niet uit wie een goed resultaat behaalt, want iedereen viert samen feest en springt bij waar nodig.

Het is hetzelfde met onze partners. Er waren misschien wat verwachtingen gebaseerd op de eerdere resultaten in ons eerste en tweede jaar in de MotoGP, maar we hebben lange termijn toezeggingen van hen en zij kennen de aard van de competitie en zijn ook in staat om successen met ons te vieren in de Moto2 en Moto3 klasse.”

Wat zijn de doelstellingen voor de rest van het seizoen?

Razlan Razali: “We richten ons nu meer op de doelstellingen van het team als geheel, in plaats van op de resultaten van individuele rijders. Ik denk dat we nu gaan proberen om in alle categorieën binnen de top-vijf te eindigen, hoewel ik weet dat het moeilijk zal worden in de MotoGP klasse. In de koningsklasse moeten we ons concentreren op een plaats in de top drie van de Independent Team-categorie. We weten dat het moeilijk zal zijn om die achterstand in de tweede helft van het seizoen in te halen. In de Moto2 en Moto3 moeten onze rijders constant zijn en ons helpen om in de top-vijf te blijven. We hebben het potentieel om onze resultaten aanzienlijk te verbeteren.”

Hoe gaat het met Franco Morbidelli? Wanneer zien we hem terug in actie?

Razlan Razali: “Franco herstelt goed van zijn knieoperatie. We willen er zeker van zijn dat hij 100% is voordat hij terugkomt, dus ik denk niet dat we hem voor Misano weer terug kunnen verwachten – hoewel ik zou willen dat het eerder zou zijn. Dit is een circuit waar hij van houdt, dat hij goed kent en het zou een goed circuit moeten zijn om zijn comeback te maken. We blijven hem allemaal het beste wensen met zijn herstel en zien hem graag terug maar alleen als hij zich weer helemaal fit voelt.”

Wat betreft de MotoGP transfermolen, wat is de positie van het team op dit moment? Wanneer zouden jullie de volledige line-up voor 2022 bekend willen maken?

Razlan Razali: “Het is belangrijk om te onthouden dat we nog steeds wachten op Valentino en Yamaha’s beslissing voor volgend jaar. Hoe dan ook, en zoals het normaal is in deze periode van het jaar, heeft het laatste nieuws omtrent de MotoGP rijdersmarkt zeker alle mogelijkheden geopend! De discussie tussen Yamaha, onszelf en onze huidige MotoGP rijders is nog steeds aan de gang, en we hebben geen haast om iets aan te kondigen.
We hebben veel rijders aangeboden gekregen, zelfs van rijders die momenteel niet in het MotoGP-kampioenschap actief zijn en zich bij ons team willen aansluiten. We geloven dat we de tijd hebben en in een positie verkeren waarin we de luxe hebben om te kunnen kiezen; iedereen weet wat Yamaha te bieden heeft en wat een jonge rijder kan doen als deel van ons team. Wij hebben de structuur en het pakket om jonge rijders de kans te bieden hun dromen waar te maken. We hebben het gezien met zowel Franco Morbidelli als Fabio Quartararo, dus met al die interesse zullen we onze tijd nemen om elke rijder die we zouden willen hebben goed te evalueren. Een mogelijke line-up zal dan ook pas na de volgende races bekend worden gemaakt.”

En in Moto2 en Moto3, hoe is de situatie? Bent u van plan om binnenkort iets bekend te maken?

Razlan Razali: “Ten eerste moeten we de situatie van onze rijders analyseren en bespreken. Ten tweede is het scenario vergelijkbaar met dat van de MotoGP-categorie, met veel jonge rijders die graag in ons team zouden willen rijden – zeker met de progressie die we kunnen bieden in het kampioenschap. We hebben rijders in de Moto3, Moto2 en MotoGP, dus voor die jonge rijders in kampioenschappen als FIM CEV is het perfect. We hebben keuze te over, dus nogmaals, we hebben geen haast om een beslissing te nemen, maar misschien kunnen we binnenkort iets aankondigen, tijdens de Oostenrijkse of Britse GP. Laten we zien hoe het allemaal gaat lopen.”

Hoe belangrijk is het dat het Maleisische programma voor de ontwikkeling van jong talent goede resultaten boekt in het FIM CEV en in de Asia Talent Cup?

Razlan Razali: “Als Maleisisch team willen we natuurlijk zo veel mogelijk prioriteit geven aan het toewijzen van een zitje in de Moto3 of Moto2 aan een competente en competitieve Maleisische rijder – vandaar het ontwikkelingsprogramma in de FIM CEV en de Asia Talent Cup. Het is voor alle rijders van groot belang om goede resultaten te behalen, zodat ze van het Aziatische kampioenschap kunnen doorstromen naar het Europese kampioenschap en de stap naar een hoger competitieniveau kunnen maken. Op die manier kunnen ze hun potentieel voor het wereldkampioenschap tonen en zouden ze competitief moeten kunnen zijn in de Moto3 en Moto2.

Wat kun je zeggen over de vernieuwde kalender voor de tweede helft van het seizoen? Hoe belangrijk is het voor het team dat de GP van Maleisië op de kalender staat?

Razlan Razali: “De huidige pandemie heeft nog steeds invloed op het kampioenschap, maar niet zozeer op de Europese rondes. De Aziatische landen kampen nog steeds met een moeilijke situatie en de Australische ronde is al afgelast. We hebben er echter alle vertrouwen in dat de Grand Prix in Maleisië nog doorgaat, plus de Grand Prix in Thailand. Ik denk dat het voor het kampioenschap heel belangrijk is dat we naar een aantal van deze ‘flyaway’-races kunnen gaan – zoals Amerika, Maleisië en Thailand. Om voor de hand liggende redenen is het daarnaast voor ons heel belangrijk om een thuis-Grand Prix te hebben; we zijn een Maleisisch team, we hebben een Maleisische titelsponsor en Maleisische stafleden. Maar we willen vooral onze thuisfans zien en ze een goede Grand Prix bieden. We kijken er echt naar uit om in Sepang te kunnen racen.”


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter