Rea, Redding en Razgatlioglu vormen eerste startrij in Estoril

1663
Jonathan Rea pakt zijn tweede pole van het seizoen | Foto credit: Randy van Maasdijk

Jonathan Rea heeft zijn tweede pole position van het seizoen binnen. De Kawasaki coureur was het snelste in de Superpole op het Circuito Estoril voor Scott Redding en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark kwalificeerde zich als twaalfde in Portugal.

Om 11:10 uur lokale tijd ging de Superpole voor de World Superbike rijders van start op het Circuito Estoril. De coureurs moest rekening houden met de stevige wind die er vandaag staat rondom het Portugese circuit. In de kwalificatie van een kwartier gingen de rijders zoals gebruikelijk met racebanden naar buiten. Aan het einde van deze stint stond Jonathan Rea bovenaan op de tijdlijst. Lucas Mahias stond verrassend in tweede positie. De Fransman maakte optimaal gebruik van zijn merkgenoot Rea door een ronde achter hem aan te rijden. Garrett Gerloff stond op plaats drie. Michael van der Mark stond dertiende op dat moment dat hij zijn kwalificatieband monteerde.

Met het kwalificatierubber wist praktisch iedereen zijn tijd te verbeteren. Het begon met Scott Redding die de voorlopige pole position van Rea afnam. Dit duurde niet voor lang, want een minuut later nam Rea de snelste tijd weer over en stelde daarmee zijn tweede pole position van het seizoen veilig. Lowes wist zich achter Redding als derde te kwalificeren. De Yamaha’s van Toprak Razgatlioglu en Garrett Gerloof, die erg sterk waren tijdens de vrije trainingen, vinden we terug op de tweede startrij met Tom Sykes. Michael Ruben Rinaldi, Eugene Laverty en Mahias plaatsen zich op de derde startrij. Van der Mark wist met zijn kwalificatieband nog drie tienden van zijn tijd af te halen en plaatste zich als veertiende voor de races in Estoril. Echter bleef niet de uitslag, aangezien er nog een groot aantal rondetijden geschrapt zouden worden.

UPDATE: Na afloop van de sessie werden er maar liefst zesde rondetijden geschrapt, aangezien de tijden waren gezet tijdens een gele vlag situatie veroorzaakt door Tito Rabat die in de slotminuut van de Superpole buiten de baan was gekomen. De rondetijd van Lowes, Laverty, Axel Bassani, Chaz Davies, Alvaro Bautista en Mahias werden afgenomen. Hierdoor schoof Razgatliolgu op naar de eerste startrij en viel Lowes terug naar plaats tien. Van der Mark schoof door deze situatie twee plaatsen op en mag daardoor vanaf plaats twaalf aan de races beginnen.

De eerste World Superbike wedstrijd in Portugal gaat om 14:00 uur lokale tijd, 15:00 uur Nederlandse tijd, van start.

Handige links Gaerne Estoril Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter