Jonathan Rea heeft zondagochtend de Superpole race op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola op overtuigende wijze gewonnen voor Ducati coureurs Chaz Davies en Álvaro Bautista. Nederlander Michael van der Mark kwam als vierde over de finish. 

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de rode lichten uit voor de start van de Superpole race op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië. Na regen in de ochtend was het circuit nu weer deels opgedroogd en gingen de coureurs van start op slicks voor de tien ronden lange race, echter waren de voorspellingen dat het gedurende dag nog meer zou gaan regenen.

Leon Camier was één van de afwezigen in deze race. De Honda coureur kwam zaterdagochtend tijdens de Superpole hard ten val waardoor zijn schouder uit de kom schoot. Na enkele onderzoeken in het ziekenhuis besloot de Brit de rest van het weekend niet meer in actie te komen. Een andere afwezige dit weekend is Eugene Laverty. De Ducati coureur kwam vrijdagochtend hard ten val en brak hierbij beide polsen. British Superbike coureur Tommy Bridewell is dit weekend zijn vervanger.

Voor Tom Sykes ging het vóór de start van de race al mis. Nadat hij gisteren terugviel terwijl hij op de derde plaats reed door een technisch probleem had zijn BMW S1000RR nu opnieuw problemen waardoor hij de warm-up lap miste en daardoor noodgedwongen vanuit pit-lane moest starten.

De vanaf pole position vertrokken Chaz Davies startte opnieuw goed en ging als leider de eerste bocht in voor Jonathan Rea en teamgenoot Álvaro Bautista. Net als in race 1 viel de viervoudig wereldkampioen meteen aan en probeerde hij de koppositie over te nemen, echter schoot hij wijd bij het ingaan van bocht 7 (Tosa) en verloor hij de positie weer. Achter het drietal reed Leon Haslam op de vierde plaats voor een goed gestarte Michael van der Mark die teamgenoot Alex Lowes meteen wist te passeren. De Britse Yamaha coureur heeft al het hele weekend te maken met maagproblemen en is alles behalve topfit. Verder reden Toprak Razgatlioglu, Sandro Cortese, Jordi Torres en Markus Reiterberger in de top tien.

Aan het eind van de eerste ronde ging Davies de fout in bij het aanremmen voor Variante Bassa, de laatste chicane voor start / finish. De Ducati coureur ging wijd waardoor Rea de koppositie overnam. Ook Bautista kon voorbij aan zijn teamgenoot en deed er alles aan om de Kawasaki coureur bij te houden.

In de derde ronde had Rea een voorsprong van een halve seconde richting Bautista maar de Spanjaard was flink aan het pushen om deze achterstand kleiner te maken. Davies viel op zijn beurt een halve seconde terug en wist niet aan te haken bij zijn teamgenoot. Van der Mark was inmiddels voorbijgegaan aan Haslam en had daarmee de vierde positie overgenomen. Razgatlioglu kwam ook verder naar voren en reed op de vijfde plaats.

Halverwege de race bedroeg de voorsprong van Rea een seconde terwijl Davies het achterwiel van teamgenoot Bautista weer had gevonden. Vijf seconden daarachter streden Van der Mark, Razgatlioglu, Haslam en Lowes voor de vierde positie. Daar weer vijf seconden achter waren het Torres, Reiterberger en Sykes in de top tien.

Aan het einde van de vijfde ronde viel Davies aan en ging hij aan Bautista voorbij ter hoogte van Rivazza. De Spanjaard probeerde nog te counteren maar Davies had de juiste lijn gekozen en kon daardoor de tweede positie vasthouden. Het was duidelijk dat de Brit sneller was en wist al gauw weg te rijden van zijn teamgenoot om te proberen de achterstand richting Rea te verkleinen. De Kawasaki coureur reed op dit moment echter de snelste wedstrijdronde waardoor de marge niet veel kleiner dan een seconde bleef.

Van der Mark was inmiddels weggereden van het groepje door zijn vierde positie te verzekeren, echter was de strijd daarachter nog niet voorbij en wisten Lowes, Razgatlioglu en Haslam elkaar meerdere keren te passeren.

Rea bleef uiteindelijk opnieuw foutloos en kwam met een comfortabele voorsprong als winnaar over de streep. Davies kwam goed terug van de teleurstelling in race 1 en werd tweede voor teamgenoot Bautista die het podium compleet maakte. Van der Mark reed opnieuw een sterke race en behaalde zijn tweede vierde plaats van het weekend voor teamgenoot Lowes en Haslam. Razgatlioglu viel in de slotfase ver terug maar wist uiteindelijk als zevende te finishen, nét voor Sykes, Torres en Reiterberger in de top tien.

Race 2 voor de WorldSBK klasse op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola gaat vanmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Pirelli Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App