Rea wint Race 1 in Catalunya voor Redding, Davies en Van der Mark

53
Jonathan Rea leidt van start tot finish in Race 1 | foto©️ Kawasaki Racing

Jonathan Rea heeft de allereerste World Superbike race op het Circuit de Barcelona-Catalunya gewonnen. De Kawasaki-coureur reed van start tot finish aan de leiding. Scott Redding werd tweede voor zijn teamgenoot Chaz Davies. Michael van der Mark reed een sterke race, die eindigde op een vierde plaats.

De onderlinge verschillen waren erg klein tijdens de Superpole. De eerste veertien World Superbike rijders stonden binnen een seconde van elkaar. Jonathan Rea mocht voor de vierde keer op rij dit jaar vanaf pole position vertrekken met Toprak Razgatlioglu en Alvaro Bautista naast hem op de eerste startrij. Tom Sykes, Michael van der Mark en Michael Ruben Rinaldi stonden op de tweede startrij, gevolgd door Scott Redding, Alex Lowes en Loris Baz vanaf rij drie. Wildcardrijder Jonas Folger had technische problemen in de kwalificatie en moest vanaf de laatste positie aan eerste race op het Circuit de Barcelona-Catalunya beginnen.

Na regen in de trainingen, waren de baancondities goed in de eerste race van het weekend. Rea had een uitstekende start en ging voor Razgatlioglu op de eerste bocht af. Van der Mark remde enorm laat en raakte bijna zijn teamgenoot. Van der Mark verloor posities aan Rinaldi en Redding. Razgatlioglu zakte door deze actie terug naar de zevende plaats. Merkgenoten Rinaldi en Redding kregen het met elkaar aan de stok voor de tweede plaats. Dit zorgde ervoor dat Rea gelijk een kleine voorsprong kon pakken. Rinaldi gaf met signalen aan dat Redding hem moest volgen om te proberen samen naar Rea te rijden. Van der Mark had in de eerste ronden een kleine voorsprong op Bautista, Razgatlioglu en Chaz Davies, die vanaf een elfde startplaats snel plaatsen wist te winnen. De Nederlander deed er alles aan om te proberen de Ducati’s voor hem te volgen, maar moest beetje bij beetje lossen.

Het verschil tussen Rea en de twee Ducati’s bleef het eerste deel van de race zo’n seconde. Daarachter wist Bautista naar de vierde plaats te komen door Van der Mark te achterhalen en te passeren. In de negende ronde nam Redding te tweede plaats over. Dit zorgde er niet voor dat de eerste plaats van Rea in gevaar kwam. Sterker nog de Kawasaki-coureur versnelde en liep langzaamaan verder uit. Van der Mark verloor in het tweede deel van de race een plaats aan Davies. De Ducati-coureur wist vervolgens ook naar Bautista te rijden. Bautista ging met nog zes ronden te gaan iets wijd in de eerste bocht. Davies pakte plaats vier, maar Van der Mark ging een bocht later ook voorbij aan Bautista.

Een ronde later kwam Bautista op snelheid weer terug op het rechte stuk. In het bochtige gedeelte was Van der Mark duidelijk sneller en kwam dan ook snel weer terug voorbij aan de Honda-coureur. Rinaldi begon op plaats drie ook terrein in te leveren. Dit zorgde ervoor dat Davies zijn sterke opmars een vervolg kon geven en derde plaats van Rinaldi kon overnemen. Ook Van der Mark, die een beetje was los gereden van Bautista, wist ook Rinaldi in de voorlaatste ronde te achterhalen. De Rotterdammer twijfelde geen moment, ging gelijk in de aanval en nam de vierde plaats over.

Aan kop reed Rea naar de eerste overwinning op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Op de finish was het verschil naar zijn rivaal Redding tweeënhalve seconde. Hierdoor heeft Rea nu een voorsprong van 41 punten in het kampioenschap. Davies, die in het tweede deel van de race de snelste coureur op de baan was, werd derde. Van der Mark’s  sterke race eindigde op een vierde plaats voor Bautista. Rinaldi viel in de laatste ronde nog ver terug en finishte achter Razgatlioglu als zevende. Garrett Gerloff scoorde een knappe achtste plaats door voor Alex Lowes en Leon Haslam te finishen. Folger reed ook een sterke debuutrace in de World Superbike. De Duitse Yamaha-rijder wist vanaf de laatste positie naar de top-tien te rijden. In de slotfase viel Folger terug naar plaats twaalf achter Eugene Laverty. Ten Kate Racing rijder Loris Baz kende een zeer moeizame race, die op een veertiende plaats eindigde.

Zondagmorgen om 11:00 uur staat de Superpole Race over 10 ronden op het programma. De tweede hoofdrace gaat vanwege de MotoGP een uur later van start dan gebruikelijk. Deze wedstrijd begint zondagmiddag om 15:00 uur op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Handige links Acerbis Catalunya Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App