Jonathan Rea heeft zaterdagmiddag de eerste WorldSBK race op Portimão overtuigend gewonnen. De Kawasaki coureur nam meteen in de eerste ronde de leiding in handen en gaf de concurrentie geen schijn van kans. Achter de Noord-Ier waren het Marco Melandri en Nederlander Michael van der Mark op de tweede en derde plaats. 

Zaterdagmiddag om 13:00 uur lokale tijd ging de eerste World Superbike race van het weekend van start op het Autodromo Internacional do Algarve Portimão in Portugal. Na enkele druppels in de ochtend waren de omstandigheden gunstig met veel zon en een buitentemperatuur van 28°C en een baantemperatuur van 38°C.

Het was Marco Melandri die vanaf de derde startplaats het best wist te starten en als leider de eerste bocht in ging. Echter ging de Italiaan meteen wijd waardoor Jonathan Rea de koppositie overnam. In de derde bocht ging het al meteen mis voor Xavi Fóres en polesitter Eugene Laverty. De Spanjaard maakte een fout bij het aanremmen en tikte daardoor de Ier aan waardoor ze beide ten val kwamen.