Jonathan Rea wint de vroegtijdig afgebroken Tissot Superpole Race op Donington Park voor Toprak Razgatlioglu en Leon Haslam. Loris Baz eindigde als vijfde en Michael van der Mark werd achtste. De race werd afgebroken doordat er meerdere rijders onderuit gingen over een oliespoor van Peter Hickman, een incident wat Tom Sykes duur kwam te staan. 

Na de natte eerst race van zaterdag stonden de World Superbike coureurs zondagmorgen aan de start voor een droge Tissot Superpole Race over tien ronden op Donington Park. Jonathan Rea begon als leider in het WK aan deze wedstrijd. Door zijn winst in de eerste race en de crash van concurrent Alvaro Bautista had Rea voorafgaand aan de race een voorsprong van negen punten in het kampioenschap. Tom Sykes mocht vanaf pole position vertrekken met Rea en Leon Haslam naast hem op de eerste startrij. Loris Baz stond op de tweede startrij. Michael van der Mark kende een tegenvallende Superpole met een zestiende tijd. De Nederlander bleef in de opdrogende kwalificatie als enige doorrijden op regenbanden, waardoor hij zowel in de eerste race als Superpole Race vanaf de voorlaatste positie moest vertrekken. Voor Van der Mark was het belangrijk om bij de eerste negen te finishen, want dat geeft hem een veel betere startplek voor Race 2.

Sykes pakte kopstart voor de Kawasaki’s van Rea, Haslam en Toprak Razgatlioglu. Bautista kwam naar de vijfde plaats in de eerste ronde en Baz lag zesde bij de eerste doorkomst. Van der Mark koos voor de buitenkant in de eerste bocht en dat bleek een juiste keuze te zijn, want de Rotterdammer lag al elfde na de eerste sector. Sykes en Rea wisten iets weg te rijden in de tweede ronde, terwijl Razgatlioglu voorbij ging aan Haslam. Bautista moest op plaats vijf een gat laten vallen. Van der Mark lag in tiende positie bij de tweede doorkomst.  Rea voerde de druk op bij Sykes en in de derde ronde wisselde het duo tweemaal van positie, waardoor ook Razgatlioglu en Haslam weer aan konden sluiten.

Bij het ingaan van de vijfde ronde ging Van der Mark voorbij aan Marco Melandri, waardoor hij naar de negende plaats kwam. In deze ronde plaatste Rea ook een agressieve inhaalactie Sykes bij het aanremmen van de Fogarty Esses. De regerend kampioen nam de leiding over, maar het lukte hem niet om weg te komen. Bautista wist kort achter de kopgroep naar Haslam toe te rijden. Terwijl ook Baz op plaats zes ook maar weinig moest toegeven. Alex Lowes reed alleen op plaats zeven. Chaz Davies reed ruim achter Lowes en had Van der Mark achter zich aan, toen bij het gaan van de achtste ronde de rode vlag kwam vanwege meerdere crashes bij de Melbourne Hairpin.

De motor van Peter Hickman was olie gaan lekken precies op het aanrempunt voor de Melbourne Hairpin. Vervolgens gingen achter hem Sandro Cortese, Leandro Mercado, Alessandro Delbianco, Michael Ruben Rinaldi en Ryuichi Kyonari hard onderuit. De rode vlag kwam uit en op het eerste gezicht konden alle rijders te voet het incident verlaten.

Sykes liet zien hoe het glad het was voor de Melbourne Hairpin, want hij ging zelfs na de rode vlag onderuit op het aanrempunt. Het incident kwam de BMW-coureur duur te staan. Sykes kwam vervolgens niet met de motor en via een afsnijroute aan in het parc fermé. Dit is tegen de regels, want alle rijders moeten na de rode vla binnen vijf minuten na de rode vlag zonder afsnijroute in het pits terug zijn. Sykes was al in het parc fermé toen hij te horen kreeg dat hij uit de uitslag was gehaald en zijn tweede plaats kwijt was. Rea was sowieso de winnaar omdat hij na zeven ronden als eerste doorkwam, maar de tweede plaats ging naar Razgatlioglu en Haslam werd derde. Ook de rest van het veld schoof een plaats op. Bautista werd vierde en Baz scoorde de eerste top-vijf klassering voor Ten Kate Racing op een droge baan. Lowes en Davies werden zesde en zevende. Van der Mark werd als achtste in de uitslag opgenomen, waardoor hij zondagmiddag vanaf de derde startrij mag vertrekken in Race 2.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App