Scott Redding heeft tijdens de openingsdag van de tweedaagse WorldSBK Test in Portimâo de snelste rondetijd op de klok weten te zetten. De Ducati coureur was zondag op een droog en zonnig Autódromo Internacional do Algarve het snelst voor Loris Baz en Toprak Razgatlioglu.

Na een grotendeels verregende eerste tweedaagse WorldSBK Test van 2020, afgelopen donderdag en vrijdag, in Jerez de la Frontera reisde een groot deel van het WorldSBK veld door naar Portimâo waar zondag 26 en maandag 27 januari opnieuw een tweedaagse test op het programma staat.

Nagenoeg alle topteams, uitgezonderd Kawasaki Racing WorldSBK die deze dagen een test afwerken op Circuit de Catalunya – Barcelona combineren met een promotie evenement voor Kawasaki, begonnen zondag vol goede moed aan hun eerste sessies van 2020 op een volledig droog circuit.

Met een Yamaha 1-2-3 tijdens de lunch was het aan het einde van deze eerste dag Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) die de lijst aanvoerde. Verrassend vond de Brit zelf aangezien dit pas zijn tweede keer is dat hij in actie komt op het Portugese circuit.

Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha), die gedurende de dag regelmatig de tijdlijst aanvoerde, leek in de slotfase van de dag ook op kwalificatiebanden het snelst. Ondanks dat de in Nederlandse dienst rijdende Fransman ook na afloop van de verschillende kwalificatieruns de lijst aanvoerde moest hij in de slotfase toezien hoe Redding nog langszij kwam en een nog snellere rondetijd op de klok wist te zetten. Bij het testen van verschillende onderdelen op zowel 2019 als ook de 2020 Yamaha heeft Baz veel vooruitgang geboekt wat resulteerde in blije en tevreden gezichten in de Ten Kate Racing Yamaha pitbox.

Ondanks een aantal verwoede pogingen van Toprak Razgatlioglu (PATA YAMAHA WORLDSBK OFFICIAL TEAM) om in de slotfase de Yamaha eer te willen redden en een nog snellere rondetijd op de klok te willen zetten moest de Yamaha debutant bij het vallen van de finishvlag om 18:00 uur Nederlandse tijd genoegen nemen met de derde plaats op de tijdlijst.

Achter Razgatlioglu noteerde teamgenoot Michael van der Mark de vierde rondetijd van de dag gevolgd door het BMW Motorrad WorldSBK Team duo Eugene Laverty en Tom Sykes.

Redding’s teamgenoot Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati team) sloot deze eerste dag af met de zevende rondetijd achter zijn naam voor Sandro Cortese die deze test opnieuw als vervanger van de nog steeds geblesseerde Leon Camier – de Brit was zondag wel aanwezig in Portimâo – binnen het Barni Racing Team, en Leon Haslam (Team HRC).

Het nieuwe Team HRC, dat een aantal dagen terug in Jerez aan de top van de tijdlijsten stond en ook tijdens deze test opnieuw een prominente rol speelt, bleef gedurende de dag zoeken naar de juiste basis set-up voor de CBR1000RR-R. Haslam, die tijdens de lunch als vijfde vermeld stond op de tijdlijst, bemoeide zich tijdens het tweede deel niet met het rijden van die ene snelle ronde, gebruikte geen kwalificatiebanden maar beperkte zich tot het rijden van zoveel mogelijk ronden en het verzamelen van de voor het team zo belangrijke data. Op de negende plaats op de tijdlijst was Haslam dan ook de best geklasseerde Honda coureur.

Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) sloot tijdens deze eerste dag op het Portugese circuit de top tien.

Onderstaand de 10 snelst gereden rondetijden van de eerste dag:

  1. Scott Redding, Aruba.it Racing Ducati 1’41.179
  2. Loris Baz, Ten Kate Racing Yamaha 1’41.752
  3. Toprak Razgatlioglu. Pata Yamaha WorldSBK 1’41.881
  4. Michael van der Mark, Pata Yamaha WorldSBK 1’42.057
  5. Eugene Laverty, BMW Motorrad Motorsport 1’42.661
  6. Tom Sykes, BMW Motorrad Motorsport 1’42.740
  7. Chaz Davies, Aruba.it Racing Ducati 1’42.749
  8. Sandro Cortese, Barni Racing Ducati 1’42.936
  9. Leon Haslam, Team HRC 1’42,967
  10. Garrett Gerloff, GRT Yamaha Junior 1’43.031

Onderstaand de volledige tijdlijst van de eerste dag. Houd er rekening mee dat verschillende coureurs er twee keer op vermeld staan, dit in verband met het gebruik van twee verschillende motoren.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App