Repsol Honda Teambaas Alberto Puig: “We moeten de problemen oplossen”

6272
pol-espargaro
Alberto Puig (r) en Pol Espargaró | foto© Repsol Media

Marc Marquez en Pol Espargaró haalden afgelopen zondag tijdens de MotoGP race van de Gran Premi Monster Energy di Catalunya beiden niet de finish. Opnieuw een flinke tegenvaller voor het team dat sinds Valencia 2019 geen enkele zege meer wist te behalen. Voor teambaas Alberto Puig was er na afloop dan ook weinig positiefs te melden, sterker nog de 54-jarige Spanjaard was klip en klaar in zijn commentaar: “We hebben een probleem, dat is duidelijk en die moeten we proberen op zien te lossen.”

Honda zit op dit moment duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Kon ’s werelds grootste motorenfabrikant in het verleden altijd bouwen op de kwaliteiten van Marc Marquez, dat is op dit moment echter een iets ander verhaal. De afwezigheid van Honda’s oogappel voor een periode van maar liefst negen maanden en het feit dat de achtvoudig wereldkampioen op dit moment nog verre van volledig fit is dreunt nog steeds flink na in de Repsol Honda Team pitbox zo bleek ook afgelopen zondag maar weer eens.

Pol Espargaró viel zondagmiddag al in de vijfde ronde van de race in bocht 5, Marc Marquez zag zijn race 3 ronden later vroegtijdig eindigen in bocht 10 van het iets ten Noorden van Barcelona gelegen circuit. Geen van de twee Honda-fabriekscoureurs zag zondag dus de geblokte vlag, de eerste RC213V was Team LCR Honda coureur Alex Marquez op de elfde plaats.

Dat zijn niet de resultaten waar Alberto Puig – die zelf dit seizoen ook al een flink aantal Grand Prix weekenden moest missen vanwege fysiek ongemak – blij en vrolijk van wordt. De Spaanse teambaas is zich er echter wel van bewust dat het probleem niet gezocht moet worden bij zijn coureurs.

Alberto Puig: “Natuurlijk hadden we niet verwacht dat beide coureurs zouden vallen. Dat is niet goed en daar valt niets aan toe te voegen. Als je naar de race kijkt dan zijn er geen positieve aspecten te bespeuren. We kunnen alleen maar zeggen dat HRC en het team zich 100% wijden aan het overwinnen van deze moeilijkheden en het vinden en ontwikkelen van oplossingen voor onze coureurs. Als ik dan toch nog één positief aspect mag noemen dan is het dat beide coureurs ongedeerd zijn gebleven bij de crashes. Honda HRC zoekt nooit naar excuses, en onze coureurs ook niet. Er is een probleem, we moeten het oplossen en we werken eraan om het goed te krijgen.”

Over ruim een week staat de Duitse Grand Prix op het programma, het achtste Grand Prix weekend van het seizoen op de Sachsenring. Op het Duitse circuit was Honda de afgelopen jaren nagenoeg onverslaanbaar, Marc Marquez heeft er sinds 2010 elk jaar gewonnen en heeft er nog geen race verloren op de Honda RC213V sinds zijn overstap naar de koningsklasse. Is Marquez in staat om deze status te behouden en zien we hem op de Sachsenring voor het eerst weer schitteren sinds Valencia 2019?

Alberto Puig: “Op dit moment ligt onze focus vooral op het oplossen van de problemen. De Sachsenring is inderdaad een circuit waar onze coureurs altijd snel zijn geweest, vooral Marc. We kennen allemaal zijn snelheid daar. Op dit moment zijn echter niet de perfecte omstandigheden aanwezig om een ​​grote stap te maken tussen de races, in dit geval Catalunya en de Sachsenring, om vervolgens in Duitsland een mooi resultaat neer te zetten. Maar we gaan het zeker proberen.”

Het afgelopen weekend zagen we in Catalunya voor het eerste weer fans op de tribunes, over drie dagen waren er in totaal 32.573 fans aanwezig waarvan 19.352 tijdens de wedstrijddag.

Alberto Puig: “We hebben afgelopen weekend eindelijk weer mensen op de tribunes gezien. Stap voor stap wordt de wereldwijde situatie voor iedereen weer normaal. Maar het zal voor ons pas weer normaal zijn als we in staat zijn om races te winnen.”

Ondanks dat Marquez zondag niet aan de finish kwam in de race kende de Spanjaard maandag wel een goede test. Een test die door Marquez na afloop als zeer belangrijk werd beschouwd, veel belangrijker dan de race van een dag eerder. Of dit gevolgen heeft voor de komende races zal nog moeten blijken, het feit dat de Repsol Honda Team coureur het meeste aantal ronden (87) reed van alle aanwezige MotoGP coureurs geeft wel aan dat hij fysiek gezien wel de nodige stappen weet te maken. Wie weet waar dit toe zal leiden over ruim 10 dagen op de Sachsenring.

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter