Deze week wordt de North West 200 gereden, de eerste Internationale Road Race van het seizoen. Op de ‘Triangle’ in Noord-Ierland zullen donderdag de eerste races verreden worden met op zaterdag de volledige racedag. In onderstaand verslag zullen wij u bijbrengen wat er tot dusver al is gebeurd.

Het internationale road racen gaat weer beginnen. Deze week is de North West 200 van start gegaan en dat betekent de start van het seizoen en dé voorbereiding op meteen het hoogtepunt van het road race seizoen: de Isle of Man TT. Dinsdagmiddag werden de eerste kwalificaites verreden voor de alle klassen (Superbike, Superstock, Supersport en Lightweight) met de tweede kwalificaties voor alle klassen op donderdagmiddag en de eerste races voor de Superstock, Supersport en Lightweight klassen op donderdagavond. Zaterdag is de racedag met races voor alle klassen op de beroemde en zeer snelle ‘Triangle’ in het noord-westen van Noord-Ierland.

De North West 200 wordt dus niet alleen als aftrap van het road race seizoen gezien maar ook als een laatste voorbereiding voor de Isle of Man TT. Vrijwel alle teams hebben al op verschillende circuits binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk getest maar het echte road racen blijkt vaak toch net een ander verhaal te zien. Na afloop van de races op zaterdag zullen de coureurs en teams meteen doorgaan naar het Isle of Man aangezien de eerste trainingen voor de TT volgende week zaterdag (25 mei) op het programma staan. Voor de coureurs die ook deelnemen in het British Superbike kampioenschap (onder andere smaakmakers van vorig jaar Peter Hickman en Dean Harrison) wordt het een lastig verhaal aangezien zij dat weekend in het BSB kampioenschap moeten rijden op Donington Park.

Dinsdagochtend nadat alle wegen waren afgesloten werden de eerste meters gemaakt op het veertien kilometer lange circuit. Het waren als eerst de Supersport machines die als eerste de baan werden opgelaten. In deze eerste sessie was houder van het recordaantal overwinningen (24) Alastair Seeley het snelst met een tijd van 4’37.073 voor Lee Johnston en James Hillier. Michael Dunlop en Dean Harrison maakten de top vijf compleet.

Vervolgens mochten de grote Superbike kanonnen de baan op en wasDean Harrison met een 4’26.413 het snelst. De Engelsman reed vorig jaar een sensationele TT maar greep een aantal keren net na de prijzen. Dit jaar heeft hij al twee British Superbike weekenden achter de rug waardoor hij zijn snelheid al gauw gevonden heeft, ook op het stratencircuit.

Hierdoor was het opvallend te noemen dat Michael Dunlop in deze sessie de tweede tijd reed, slechts een halve seconde achter Harrison. Lang was het onduidelijk of Dunlop ooit nog zou rijden aangezien aflopen juli zijn broer William overleed. Begin dit jaar liet de inmiddels dertigjarige coureur weten toch weer op de motor te stappen en dit gaat tot dusver absoluut niet onverdienstelijk.

Verder eindigden Alastair Seeley (op de Ducati Panigale V4 R van PBM), Lee Johnston en Peter Hickman in de top vijf. Ook rijdt de road racing veteraan Michael Rutter dit jaar op een opvallende machine in de Superbike klasse. De inmiddels 47-jarige coureur rijdt op een Honda RC213-S, de machine gebaseerd op de MotoGP fiets van Marc Márquez.

Ook is John McGuinness weer helemaal terug van weggeweest in de road race wereld. Twee jaar geleden wist de destijds 45-jarige coureur aan de dood te ontsnappen tijdens de North West 200 nadat zijn Honda in een valse neutraal schoot. Op hoge snelheid kwam McGuinness hard ten val en brak een groot aantal botten, maar met name zijn been was er erg slecht aan toe. T

Ruim een jaar geleden tekende de 23-voudig TT winnaar een contract met Norton en zou hij met het Britse merk weer deelnemen aan de straatraces. Echter was hij destijds fysiek niet genoeg hersteld om deel te nemen en liep het project vertraging op. Dit jaar zal hij in de Superbike klasse rijden op de Norton SG8 en in de Lightweight klasse met de gloednieuwe Norton Superlight 650. Aanvankelijk leek het erop dat Norton niet werd toegestaan in de Superbike klasse aangezien hun straatmodel een 1200cc blok heeft. Hierdoor heeft de Britse fabrikant weer het ‘oude’ 1000cc Aprilia RSV4 blok gemonteerd en voldoen ze aan de reglementen.

Daarna ging de sessie voor de Lightweight categorie van start, ook wel bekend als de Supertwins. Jamie Coward was hierin het snelst met een 4’57.829 voor Michael Rutter en Christian Elkin. De vierde tijd kwam op naam van Glenn Irwin, de coureur die normaal gesproken in het British Superbike kampioenschap rijdt. Jeremy McWilliams (55), de voormalig 500cc en MotoGP coureur, noteerde de vijfde tijd.

Tot slot was er een sessie voor de Superstock klasse. Hierin was Peter Hickman op de gloednieuwe BMW S1000RR het snelst met een 4’25.891 voor Lee Johnston, Michael Dunlop, James Hillier en Michael Rutter.

De volledige uitslagen van de trainingen, kwalificaties en races zijn te vinden via deze link: UITSLAGEN NORTH WEST 200.

Het schema voor de rest van het evenement ziet er als volgt uit:

Donderdag – kwalificatie – 10:15 uur – 16:00 uur (Nederlandse tijden)
Donderdag – races – 18:00 uur – 22:00 uur

Zaterdag – races – 10:15 uur – 20:00 uur.

Dit is te volgen via de officiële online player op de BBC website met live beelden en commentaar. Ook kunnen de races gevolgd worden via BBC Radio Ulster. Verder zullen wij hier op Racesport.nl later uitgebreid verslag doen en kunt u bij vragen altijd contact met ons opnemen.