Roadracing: Van den Hoek en Romijn eindigen TT droom in stijl

340

Voor beiden was het een ultieme droom. Deelnemen aan de beroemde Isle of Man TT-races op de beruchte Mountain Course. Jochem van den Hoek en Olaf Romijn hebben die droom kunnen waarmaken met ook nog eens prima resultaten voor de nieuwkomers.

Jochem van den Hoek verscheen in totaal in drie races aan de start. Zoals we al eerder bericht hebben finishte de Werkendammer de in de RST Superbike race als 44e en werd hij in die race daarmee  tevens de beste nieuwkomer. Jochem reed in die race op zaterdag 4 juni een snelste ronde van 18’51.609.

In de Superstock race die op maandag 6 juni is verreden scoorde de Performance Achterhoek Racing rijder een prachtige 34e plaats waarmee van den Hoek een bronzen replica verdiende. Jochem was opnieuw de beste nieuwkomer en realiseerde in die race een snelste ronde van 18’36.906. Die rondetijd was goed voor een gemiddelde snelheid van 119.290 mph (ruim 190km/uur).

De Superstock race werd overigens gewonnen door Tyco BMW rijder Ian Hutchinson voor Dean Harrison, James Hillier, Michael Rutter en Gary Johnson.

Op vrijdag 10 juni sloot van den Hoek zijn eerste Isle of Man TT af met een keurige 36e plaats in de Pokerstars Senior TT race. De titel van beste nieuwkomer ging aan de neus van Jochem van den Hoek voorbij. Alessandro Polita was in deze race iets sneller en finishte op de 33e plaats.

De Pokerstars Senior TT race werd net als de RST Superbike race een prooi voor Michael Dunlop. De Noord-Ierse Hawk BMW Racing coureur verbrak opnieuw het door hem in de RST Superbike race gevestigde ronderecord.

In de tweede ronde van de race noteerde Dunlop een tijd van 16’53.929 wat een gemiddelde snelheid van 133.962 mph betekende. Omgerekend is dat net geen 215 km/uur. Duizelingwekkend als je kijkt naar de lengte en de lay-out van het circuit.

Dunlop won de race met ruim een halve minuut voorsprong op Ian Hutchinson. John McGuinness pakte in deze afsluitende race de derde plaats voor Dean Harrison, Bruce Anstey en Connor Cummins.

De tweede Nederlandse deelnemer aan deze 2016 Isle of Man TT races was Olaf Romijn. De Kawasaki coureur verscheen aan de start in de Supersport klasse en de zogenaamde Lightweight klasse waarin gereden wordt met Twins.

Op maandag 6 juni trad Romijn voor zijn eerste race aan in de Supersport klasse. De RoMotor coureur finishte de race op een 47e plaats. De winst in deze eerste Supersport race ging naar Ian Hutchinson die op zijn Yamaha ruim 50 seconden sneller was dan Dean Harrison. De derde plaats ging naar James Hillier die Connor Cummins net achter zich wist te houden. John McGuinness pakte de vijfde plaats.

Twee dagen later reden de Supersport coureurs hun tweede race waarin Romijn als 54e werd geklasseerd. Olaf noteerde in deze race zijn snelste ronde van de twee Supersport races. De Kawasaki rijder kwam tot een tijd van 20’06.539 wat een gemiddelde snelheid van 112.539 mph opleverde (ca 180 km/uur).

Ook deze tweede race werd een prooi voor Ian Hutchinson die in de vier ronden durende race een voorsprong van 17 seconden bijeen wist te rijden op Michael Dunlop. De derde plaats ging naar Dean Harrison voor James Hillier en Bruce Anstey.

Later op diezelfde woensdag verscheen Romijn nog aan de start voor de eveneens vier ronden durende Lightweight race. Op zijn Kawasaki Twin reed Romijn een keurige 30e positie naar huis in de door Ivan Linter gewonnen race. De tweede plaats in deze race ging naar James Hillier voor Martin Jessop, Gary Johnson en Stefano Bonetti.