Valentino Rossi en Maverick Viñales hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuws dat de Grand Prix van Qatar niet doorgaat en het uitstellen van de tweede Grand Prix van het seizoen in Thailand. De twee Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureurs hadden niets liever gewild dan aan het seizoen te beginnen maar toonden begrip voor de ontstane situatie.

Zondag werd bekend dat de voortdurende uitbraak van het coronavirus ertoe heeft geleid dat er in Qatar reisbeperkingen van kracht zijn geworden die gevolgen hebben voor passagiers uit onder andere Italië. Sinds zondag worden alle passagiers die in Doha aankomen met rechtstreekse vluchten uit Italië of die in de afgelopen twee weken in Italië zijn geweest, direct in quarantaine geplaatst voor minimaal 14 dagen.

Net als veel andere partijen die actief zijn in de MotoGP-paddock, wordt het Monster Energy Yamaha MotoGP-team zwaar getroffen door deze reisbeperkingen, aangezien het hoofdkantoor is gevestigd in Gerno di Lesmo, in Lombardije, Italië.

Hoewel het team en zijn rijders Maverick Viñales en Valentino Rossi teleurgesteld zijn dat ze het 2020 MotoGP-seizoen deze week niet kunnen openen op het Losail International Circuit, is er een consensus dat gezondheid en veiligheid op de eerste plaats moeten komen.

De voortdurende uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor de tweede Grand Prix van het seizoen. De Grand Prix van Thailand, die oorspronkelijk gepland stond in het weekend van 20 t/m 22 maart, is door de Thaise overheid in zijn geheel uitgesteld. De FIM, IRTA en Dorna zijn momenteel aan het evalueren of een alternatieve datum mogelijk is.

Zowel Valentino Rossi als ook Maverick Viñales betreuren de situatie. Het tweetal wilde niets liever dan komend weekend aan het seizoen beginnen, maar ondanks dit heeft het tweetal begrip voor de ontstane situatie.

Maverick Viñales: “Het is jammer dat de Grand Prix van Qatar voor ons is gecanceld en dat de Grand Prix van Thailand is uitgesteld, want dit zijn circuits die ik echt leuk vind, en ik denk dat ik daar erg sterk voor de dag kan komen. We hebben de Qatar-test met zeer positieve gevoelens afgesloten, dus ik was ongeduldig voor de eerste race van het seizoen. Ik heb ook medelijden met de fans in Qatar en Thailand, die moeten teleurgesteld zijn. Maar ik begrijp de kritieke situatie die we met het coronavirus meemaken volledig. We hopen alleen dat de situatie zo snel mogelijk weer normaal wordt, zodat we snel met het wereldkampioenschap kunnen beginnen.”

Valentino Rossi: “Dit is echt slecht nieuws. Wat jammer… Na de wintertrainingen waren we klaar om aan het seizoen te beginnen, zowel fysiek als psychisch. Na de test in Qatar wilde ik echt graag beginnen met de eerste race.  Het niet doorgaan van de MotoGP-klasse in Qatar is moeilijk nieuws, ook voor de fans, want nu weten we niet hoe lang we nog moeten wachten voordat we kunnen beginnen met racen. Het is zeker een lange tijd, gezien het feit dat de volgende Grand Prix in Thailand is uitgesteld. Ik hoop dat alles in de komende weken beter wordt.”

De Moto2- en Moto3 klassen zullen zoals gepland komend weekend wel in actie komen, aangezien de coureurs en teams al op het Losail International Circuit aanwezig vanwege hun Qatar-test die van 28 februari tot 1 maart werd gehouden.

Handige links QNB Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App