Rossi’s rechterhand ‘Uccio’: ‘Casey Stoner was Valentino’s sterkste rivaal’

630
casey-stoner
Casey Stoner (l) en Valentino Rossi - Jerez 2011 | foto© motogp.com

Casey Stoner is volgens Alesio ‘Uccio’ Salucci is tot op heden de sterkste tegenstander geweest gedurende de carrière van zijn persoonlijke vriend en jarenlange werkgever Valentino Rossi. Dit en nog veel meer leuke details liet Rossi’s rechterhand donderdagavond weten tijdens een Facebook Live sessie met het Italiaanse GPone.

Alesio ‘Uccio’ Salucci was donderdagavond als gast aanwezig tijdens een Facebook Live sesse van onze Italiaanse collega’s van GPone. De jarenlange vriend, rechterhand en werknemer van Valentino Rossi ging tijdens het gesprek in op een aantal lastige vragen van de twee journalisten en daarbij kwamen toch wel een aantal opmerkelijke antwoorden.

Als eerste ging Salucci in op de huidige situatie, een situatie waar er door de uitbraak van het coronavirus geen races zijn.

Alesio Salucci: “Persoonlijk, de huidige situatie baart me zorgen en allereerst zou ik vooral willen dat er snel een eind aan komt. Ik zou niets liever willen dan zo snel als mogelijk het leven weer op te pakken zoals ik deze hiervoor ook had, maar ik ontken niet dat ik het op dit moment een beetje naar de achtergrond heb geschoven.”

Salucci heeft als teammanager, ondanks de huidige situatie, wel dagelijks contact met de jongens van de VR46 Riders Academy en dus ook met zijn werkgever.

Alesio Salucci: “Ik spreek Valentino meerdere keren per dag. Hij is de gelukkige omstandigheid dat hij thuis een goede fitnessruimte tot zijn beschikking heeft. Hij kan dus op een redelijk normale manier zijn trainingen blijven doen, in dat opzicht voelt hij minder verschil vergeleken met voorheen.

De grote vraag is echter, hoe kijkt Rossi tegen de huidige situatie aan gezien hij feit dat hij rond deze tijd een beslissing wilde nemen omtrent zijn toekomstplannen voor de komende jaren.

Alesio Salucci: “Het is nu moeilijk te zeggen omdat dit een bijzondere situatie is. Het idee was om dit seizoen een paar races te rijden en daarin te kijken hoe het zou gaan en wat de situatie is, en dat is nog steeds zo: als Valentino het gevoel heeft dat hij competitief is dan gaat hij door, zo niet dat gaat hij iets anders doen. Hij is nu eenmaal niet de persoon die ervan houdt om voor spek en bonen mee te doen en alleen maar een beetje zijn rondjes te rijden, dus als hij stopt dan zal hij snel met andere activiteiten bezig zijn. Hij is een 41-jarige met de spirit en de geest van een 28-jarige, terwijl ik me tijdens deze quarantaine soms net een 50-jarige voel.

Mocht hij doorgaan, is er een kans dat hij de overstap zal maken naar een andere fabrikant, b.v. Suzuki of Aprilia?

Alesio Salucci: “Het veranderen van motormerk zal heel lastig zijn, dus Valentino’s toekomst zal sowieso met Yamaha zijn.”

Met andere woorden, mocht hij doorgaan dan wordt het Petronas Yamaha SRT waar hij dan Franco Morbidelli zal treffen als zijn nieuwe teamgenoot?

Alesio Salucci: “Dat zou je aan Lin Jarvis moeten vragen. Persoonlijk zou ik hem wel graag samen met Franco zien rijden, maar dat is zoals gezegd alleen maar een persoonlijke mening.”

We hadden het nu tot nu toe alleen nog maar over de toekomst, laten we eens teruggaan in de tijd. Welke van Valentino’s overwinningen is je het meest bijgebleven?

Alesio Salucci: “Welkom 2004, dat is een overwinning die ik in mijn hart met me meedraag. Niet alleen vanwege de zege maar gewoon alles wat erbij hoort. Het was zijn eerste race bij Yamaha, de eerst race na het testverbod (tot 31 december) welke Honda hem oplegde na zijn vertrek, het seizoen 2003 met de vele twijfels om wel of niet over te stappen terwijl Biaggi in dat seizoen erg goed ging en constant snel was. De eerste wintertesten voorafgaand aan het seizoen waren weliswaar goed gegaan, er ontstond op dat moment een geweldige groep mensen om hem heen en vervolgens wisten we deze historische zege te boeken. Dat was echt een geweldig moment en een enorme ontlading.”

Wie is in jouw ogen Valentino’s meest sterke tegenstander tot nu toe in zijn carrière?

Alesio Salucci: “Biaggi was zonder meer de meest grappige als tegenstander, er was altijd wederzijds respect ondanks de nodige akkefietjes op en rondom de baan. Ik kijk met heel veel plezier terug op de seizoenen 2019 t/m 2004, in die jaren waren er veel snelle Italianen en in onze huidige VR46 Academy halen we nu nog steeds regelmatig onze inspiratie uit die tijd. Zijn sterkste tegenstander? Ik zou zeggen Stoner, hij was een moeilijk te ontcijferen talent, een talent die in staat was om op zondag zomaar ineens een seconde sneller rond te gaan dan de dag ervoor. Hij was zeker niet makkelijk te verslaan, en versloeg ons dan ook meerdere keren.”

 


Terug naar het heden en de toekomst, je bent de manager van het Sky Racing Team VR46 dat zowel actief is in de Moto3 als ook Moto2 klasse. Zien we het team in de toekomst ook in de koningsklasse?

Alesio Salucci: “Ons doel met de VR46 Riders Academy is het opleiden van jong talent en deze klaar te stomen voor een carrière als MotoGP coureur, daarom stopt het nu bij de Moto2 maar zeg nooit nooit. Mocht Valentino zelf stoppen met racen en hij daardoor meer tijd krijgen dan zouden dingen kunnen veranderen. Maar zover is het nu nog niet, dus vooralsnog houden we het bij Moto3 en Moto2.”

Tot slot, er zijn veel fans die zich afvragen wanneer er een Rossi museum komt en of er ooit een mogelijkheid komt dat de VR46 Ranch opengaat voor het publiek.

Alesio Salucci: “We hadden de VR46 Ranch al graag open willen stellen voor het publiek, alleen hebben we te maken met een aantal bureaucratische problemen. Deze problemen hebben voornamelijk te maken met het feit dat de toegangswegen naar de Ranch niet heel erg goed zijn. We werken eraan om dit aspect te verbeteren en de fans hiermee de mogelijkheid te geven een bezoek te kunnen brengen aan de Ranch aangezien het heel leuk is om ze te laten zien hoe onze jongens daar trainen. Hetzelfde geldt voor het museum, we hebben daarvoor een aantal locaties op het oog, ook daar werken we stap voor stap aan.

Vanzelfsprekend werden er nog de nodige andere zaken besproken, maar de meest opvallende uitspraak was toch wel het feit dat Salucci Stoner als Rossi’s sterkste tegenstander ziet.

 

[poll id=”8″]Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App