Ryde wint eerste British Superbike race op Brands Hatch en mengt zich in titelstrijd

861
Kyle Ryde - Brands Hatch | © Bennetts British Superbike Championship

Kyle Ryde heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Brands Hatch. De LAMI OMG Racing Yamaha coureur heeft daarmee een belangrijke stap gezet om zich te mengen in de titelstrijd die op zondag zal worden beslist. Achter Ryde finishten Jason O’Halloran en Tommy Bridwell op het podium, Glenn Irwin werd vierde.

Dit weekend wordt de elfde en laatste ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Brands Hatch. Na alle ophef van de vorige ronde op Donington Park met de aanvaring tussen BeerMonster Ducati teamgenoten Tommy Bridewell en Glenn Irwin is het dit weekend een hoogspanningsveld op het circuit in het zuiden van Engeland.

Voorafgaand aan dit weekend hadden acht coureurs nog kans op de British Superbike titel en was de stand als volgt:

 1. Tommy Bridewell – 368
 2. Glenn Irwin – 360,5
 3. Kyle Ryde – 333
 4. Leon Haslam – 327
 5. Lee Jackson – 324,5
 6. Jason O’Halloran – 317,5
 7. Josh Brookes – 292
 8. Christian Iddon – 264

Het zogeheten ‘Showdown’ van de afgelopen seizoen geldt nu niet meer, wel zijn er dit weekend meer punten te verdienen dan gebruikelijk. De winnaar krijgt nu 35 punten met de coureurs daarachter 30-27-24-22-20-18-16-14-12-10-8-6-4-2.

Het weekend op Brands Hatch begon onstuimig met veel regen op de vrijdag waarna de weersvoorspellingen aangaven dat het op zaterdag droog en zonnig zou zijn. Dat bleek niet bepaald het geval te zijn want vlak voor de kwalificatie van de British Superbike klasse gingen de hemelsluizen open.

Kwalificatie
Na uitstel van ongeveer een halfuur werd de kwalificatie op een natte baan verreden. Het was Jason O’Halloran die met een 1’36.097 pole position claimde voor Leon Haslam en Charlie Nesbitt. Jack Kennedy kwalificeerde zich als vierde voor Peter Hickman en Kyle Ryde, daarachter stonden Tommy Bridewell, Ryan Vickers, Christian Iddon en Storm Stacey in de top tien. Glenn Irwin had problemen tijdens de kwalificatie en kwam niet verder dan de zeventiende rondetijd.

Race 1
Ondanks de gunstige weersvoorspellingen regende het gedurende de middag af en aan waardoor de baan bij aanvang van de eerste British Superbike race van het weekend nog niet volledig droog was. Er was wel een redelijk groot droog spoor waardoor iedereen met slicks van start ging.

Polesitter Jason O’Halloran startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Leon Haslam en Jack Kennedy. Kyle Ryde had de vierde plaats in handen voor de goed gestarte kampioenschapsleider Tommy Bridewell en Christian Iddon. Glenn Irwin maakte meteen grote stappen voorwaarts en schoof op naar de elfde positie.

Terwijl O’Halloran een klein gaatje probeerde te slaan werd Haslam daarachter onder druk gezet door Bridewell die was opgeklommen naar de derde plaats. De BeerMonster Ducati wist dat hij moest toeslaan terwijl Glenn Irwin daarachter was opgeschoven naar de derde plaats.

In de tweede ronde zette Bridewell de aanval in op Haslam en nam hij de tweede plaats over. De veertigjarige BMW coureur moest daardoor van zijn lijn waardoor hij een aantal posities verloor en Ryde opschoof naar de derde plaats.

Ryde had natuurlijk ook nog kans op de titel en was niet bereid om Bridewell zomaar voor zich te laten. Hij zette zijn Yamaha naast de Ducati en nam de tweede plaats over terwijl Glenn Irwin op dit moment naar de negende positie was opgeklommen.

Iddon zag wat Ryde had gedaan om Bridewell te passeren en hij kopieerde deze manoeuvre. Hierdoor schoof Iddon op naar de derde plaats en werd Bridewell naar de vierde positie verwezen terwijl Glenn Irwin was aanbeland bij de kopgroep op de zevende plaats. Op dit moment was ook Ryde met een indrukwekkende inhaalactie voorbijgegaan aan O’Halloran waardoor hij de nieuwe leider in de wedstrijd was.

Ryde en O’Halloran, beide rijdend op een Yamaha YZF-R1, hadden na vijf ronden een voorsprong van meer dan een seconde op Bridewell die weer naar de derde positie was gekomen. Op dit moment had Glenn Irwin afgerekend met Iddon, Haslam en Kennedy waardoor hij op de vierde plaats reed vlak achter teamgenoot Bridewell.

Terwijl Ryde er alles aan deed om buiten bereik van O’Halloran te blijven deed Bridewell anderhalve seconde daarachter hetzelfde bij teamgenoot Irwin. De spanning was om te snijden en op het nog deels natte asfalt zou een foutje snel gemaakt zijn.

In de negende ronde kwam er een einde aan de race van Leon Haslam vanwege een valpartij. Hiermee leken ook zijn kansen op de British Superbike titel verkeken.

De voorsprong van Ryde en O’Halloran werd groter richting Bridewell en Glenn Irwin maar het was duidelijk dat de BeerMonster Ducati coureurs als enig doel hadden om elkaar te verslaan. Irwin was zichtbaar op zoek naar een plaats om Bridewell te passeren maar de Engelsman verdedigde zijn positie goed.

In de elfde ronde probeerde Irwin het met een gewaagde inhaalactie in bocht 8 (Stirling’s) maar hij ging daardoor enigszins wijd waardoor hij op het natte gedeelte van de baan terechtkwam. Hierdoor verloor hij enkele cruciale tienden op Bridewell en leek deze onderlinge strijd beslist.

Bij het ingaan van de laatste ronde viel O’Halloran voor het eerst aan in bocht 1 (Paddock Hill Bend) maar Ryde kon meteen terugslaan in bocht 2 (Druids). Het kwam aan op de allerlaatste meters doordat O’Halloran nog heel veel snelheid meenam op het rechte stuk. Uiteindelijk werd Ryde de winnaar van deze race met slechts 0,015 seconde marge op O’Halloran. Bridewell wist Irwin achter zich te houden voor de derde plaats met daarachter Iddon en Hickman op de vijfde en zesde positie.

Er zijn nu nog zes coureurs over die theoretisch gezien kans hebben om de BSB-titel te winnen. Realistisch gezien lijkt het nu tussen Bridewell, Irwin en Ryde te gaan die in de twee races op zondag zullen moeten bepalen wie de nieuwe British Superbike kampioen wordt. Er zijn maximaal 70 punten te verdienen, zie de huidige stand hieronder:

 1. Bridewell – 395
 2. Irwin – 384,5
 3. Ryde – 368
 4. O’Halloran – 347,5
 5. Jackson – 338,5
 6. Haslam – 327

Nederlanders
Dit weekend zijn er ook weer Nederlanders actief op Brands Hatch. In zijn laatste weekend als British Supersport coureur kwalificeerde Jaimie van Sikkelerus zich als vijfde en kon hij in de eerste race van het weekend mee met de kopgroep. Lang reed hij op een podiumpositie maar uiteindelijk moest hij de top drie toch laten gaan. Uiteindelijk kwam de coureur uit Akersloot op een verdienstelijke vierde plaats over de finish.

In de National Superstock 1000 klasse rijdt Martin Ruitenbeek dit weekend mee op een Yamaha YZF-R1 waarmee hij zich als 31e kwalificeerde. In de eerste race op zaterdagmiddag passeerde hij de streep als 26e.

Morgen is dus de grote dag waarop het 2023 British Superbike kampioenschap beslist gaat worden. Er worden maar liefst negen races verreden waarbij de twee BSB races respectievelijk om 13:45 uur en 17:00 uur Nederlandse tijd van start gaan.


Handige links British Superbike Brands Hatch 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’