Tijdens de trainingen voor de derde ronde van het IDM spraken de Nederlandse en Belgische rijders een aardig woordje mee. Werner Daemen van het Alpha Technik – van Zon – BMW team pakte de pole in de SBK klasse. Teamgenoot Barry Veneman trainde zich naar een keurige vierde plaats.

<h2>Superbikes </h2> Daemen domineerde de eerste training die nog kort onderbroken werd wegens een oliespoortje afkomstig van de BMW van Barry Veneman. De Dalfsenaar schoof bij het uitkomen van de chicane even van de motor maar bleef daarbij ongedeerd. De tijd van Werner Daemen uit de eerste training (1’26.248) werd in de middagtraining, ondanks verwoedde pogingen van onder andere Karl Muggeridge (2) en Jörg Teuchert (3) niet meer verbeterd. De tweede startrij wordt gevormd door Stefan Nebel, Matej Smrz, Vesa Kallio en Martin Bauer. Gareth Jones start met een twaalfde plaats vanaf de derde rij. Op vierde rij vinden we met een veertiende plaats Didier van Keymeulen gevolgd door Ghisbert van Ginhoven op de vijftiende plaats. Peter Politiek staat met een 19e plaats een rijtje verder naar achteren. Jed Metcher van het RT Motorsportsteam kwam tot een 21e tijd gevolgd door Hampus Johansson op de 24e plaats. Branko Srdanov sluit het rijtje Nederlanders, of veel in Nederland rijdende buitenlanders, met een 31e positie net voor de beide Belgische BMW rijders Jo Huyskens en Steven Dierickx.<br /> <h2>SS600</h2> In de SS600 klasse liet Raymond Schouten zien dat hij ook in het hoog aangeslagen IDM kampioenschap tot de top behoort. De Verolme Graficom rijder had slechts de beschikking over één zogenaamde kwalificatieband maar die bracht hem halverwege de tweede training ook gelijk naar de voorlopige pole. In de laatste minuten van die training lukte het ex 125 cc GP rijder, Michael Ranseder, nog om Schouten van die pole te verdringen. Een tweede plaats is echter een uitstekende uitgangspositie voor Schouten, die aangaf onder het rijden nauwelijks nog last te hebben van zijn in Oss opgelopen handblessure. Kevin Wahr en Günther Knobloch staan naast de beide genoemde rijders ook op de eerste startrij. Kervin Bos beschikte niet over een kwalificatieband en dat brak de van der Heijden motors Racingteam coureur toch een beetje op. Kervin was in de ochtendtraining niet veel langzamer dan Schouten maar kon ‘s-middags zijn tijd maar marginaal verbeteren zodat er morgen vanaf een dertiende plaats gestart moet worden. Jos van der Aa trok de vorige week in Oss ingezette opwaartse lijn door en kwam tot een 24e positie net voor Joop Timmer die eveneens goed meekomt. Leon Bovee kan zijn draai dit seizoen nog niet helemaal vinden en hij start morgen vanaf P31 voor Gert-Jan Kok (P35), Rafaël Sinke (P42) en Caine Kentrop (P43).<br /> <br /> Voor Tony Covena zijn de druiven zuur. De Hagenees moest gisteren tijdens de vrije trainingen verstek laten gaan vanwege examenverplichtingen. Die achterstand maak je niet zomaar goed en Covena kwam dan ook niet verder dan een 46e plaats. Covena staat daarmee tweede reserve en zal dus waarschijnlijk morgen niet mogen rijden.

<h2>125cc</h2> In de 125cc klasse vinden we Luca Grünwald op pole voor Mathew Scholtz, Phillip Öttl Giulian Pedone. Van de Nederlandse rijders kwam Thomas van Leeuwen met een 16e plaats het beste uit de verf. Ernst Dubbink staat een rij naar achteren op de 19e plaats gevolgd door Frank van den Dragt (P21), Pepijn Bijsterbosch (P23), Roy Pouw (P26) en Wayne Tessels op de 30e plaats. Mick Jansen (P32), Scott Derou (P35) en Tasia Rodink (P41) sluiten het contingent Nederlandse rijders. <br /> <br /> In deze klasse helaas geen Davy Thoonen. De jongeman uit Haps ging gisteren in de vrije trainingen onderuit en kwam daarbij ongelukkig terecht. Een op twee plaatsen gebroken pols zorgde voor een gedesillusioneerde vroege aftocht richting het Oost-Brabantse thuisfront. De 125cc klasse rijdt later vanmiddag de eerste van twee wedstrijden van dit weekend.<br /> <h2>Overige klassen</h2> In de zijspanklasse vinden we twee Nederlandse combinaties aan de start. Kees Kentrop en Gerard Daalhuizen starten morgen vanaf de dertiende plaats voor de combinatie van Jan Bevers hier aantredend met een nieuwe bakkenist in de persoon van Wim Engels, die vanaf de vijftiende plaats aan de race zullen mogen beginnen.<br /> <br /> In de Juniorcup vinden we ook een Nederlandse deelnemer. Ricardo van Duijn mag morgen vertrekken vanaf een 24e plaats wat de zesde rij betekent. Tot slot hebben we nog een Nederlandse deelnemer in de Yamaha R6 Cup. Limburger Koen Zeelen komt vanuit de Junior Cup en is bezig aan een leerjaar in deze klasse. Met een 38e plaats vertrekt Zeelen morgen in de achterhoede.