Seeley wint spectaculaire British Supersport sprintrace in Assen, Boes 14e

14
Alastair-Seeley
Alastair Seeley (9) aan de leiding | foto© Jan Timmerman

Alastair Seeley heeft op zaterdagmiddag een zeer enerverende sprintrace gewonnen in de British Supersport klasse op het TT Circuit Assen. De Noord-Ier was in een spectaculair gevecht tot aan de streep het sterkst voor Jack Kennedy en James Rispoli. Guus Boes werd de beste Nederlander met een veertiende plaats.

Zaterdagmiddag werd de sprint race voor de British Supersport klasse en GP2 klasse verreden met de langere feature race op zondagmiddag. Eerder op de dag stond de kwalificatiesessie op het programma om de startposities te bepalen voor de eerste race van het weekend.

Het was Jack Kennedy, die op vrijdag ook al het snelst was, die pole op zijn naam wist te schrijven en een halve seconde sneller was dan Benjamin Currie op de tweede plaats. Alastair Seeley noteerde de derde tijd en mocht daarmee ook vanaf de eerste rij starten. Verder waren het Allingham, Rispoli, Ryde, Westmoreland, Owens (GP2), Perrin en Wilford in de top tien. Guus Boes was de beste Nederlander met de vijftiende rondetijd, Jorel Boerboom noteerde de zeventiende tijd (tweede in GP2), Joris Lentfert de twintigste, Mike Brouwers de 23e (derde in GP2), Jeroen Hilster de 24e, Tomas de Vries de 30e (vierde in GP2). Ivar Doornbos moest achteraan de grid starten omdat hij niet op tijd terug was in parc fermé, Corné Heikamp wist zich niet te kwalificeren.

Race
Het was Alastair Seeley die vanaf de derde plaats het beste startte en als leider de Haarbocht in ging voor Benjamin Currie en Jack Kennedy. Verder daarachter waren het Allingham, Rispoli, Ryde en Westmoreland die meteen al een gat wisten te slaan naar de rest van het veld.

Het was meteen vanaf het begin een spectaculair gevecht waarbij de top vijf, bestaande uit Currie, Seeley, Rispoli, Perrin en Kennedy, losgebroken waren van de rest van het veld en een flinke strijd met elkaar aangingen. Gewaagde inhaalacties op meerdere plaatsen op het circuit, met name de Strubben en de Geert Timmer Bocht, waren de orde van de dag.

Perrin kon het tempo niet volgen en viel wat terug waardoor de kopgroep werd verkleind naar vier coureurs. Met drie ronden te gaan was er een belangrijk moment in de race aangezien Currie de GT afsneed. Hij ontving een penalty van 2,3 seconden maar het zou niet veel verschil maken aangezien de achtervolgende groep ruim vier seconden daarachter reed.

Het kwam aan op de laatste ronde en de top vier zaten elkaar aan het achterwiel. Seeley leek net iets extra’s te hebben en hield uiteindelijk net genoeg over om als winnaar over de streep te komen, zijn derde sprint race overwinning op rij. Kennedy eindigde daar slechts 0.052 seconde achter met Rispoli die derde werd en mee mocht naar het podium. Verder waren het Currie, Owens (GP2), Westmoreland, Allingham, Wilford, Ryde en Perrin in de top tien.

Boes finishte als veertiende, Brouwers als negentiende (tweede in GP2), Lentfert als 22e, Hamberg als 23e, Doornbos als 25e, Hilster als 27e, De Vries als 28e (derde in GP2), Heikamp als 29e en Boerboom als 32e (vierde in GP2).

 

Handige links British Superbike Championship Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag
Tickets