Shane Byrne het snelst tijdens eerste dag British Superbikes in Assen

259
byrne
Shane Byrne | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Tijdens de eerste trainingsdag van het British Superbike Championship op het TT Circuit Assen was het Shane Byrne die de snelste tijd noteerde. Met de hele dag droge omstandigheden wist de huidig kampioen in de middagsessie de snelste tijd van de dag te rijden voor Leon Haslam en John Hopkins.

FP1
In een nog koele en enigszins mistige ochtendtraining werd al gauw de rode vlag gezwaaid na een valpartij van Shaun Winfield in Duikersloot. De Engelsman kwam hard ten val waardoor de ambulance hem medische assistentie moest verlenen. De verwondingen leken mee te vallen maar de Yamaha coureur moest wel een röntgenfoto van zijn borst en zijn hand laten maken.

Nadat de baan weer vrij was konden de coureurs verder gaan met hun training. Het was voor lange tijd Shane Byrne die de snelste tijd in handen had maar de huidig BSB-kampioen werd in de laatste minuten verschalkt door meervoudig racewinnaar Peter Hickman. Byrne eindigde uiteindelijk als tweede voor Leon Haslam, Sylvain Guintoli en Luke Mossey.

Er waren echter nog een behoorlijk aantal valpartijen te zien. Dean Harrison, Josh Elliot, Tommy Bridewell, James Ellison en Danny Buchan gingen allemaal onderuit, maar bleven ongedeerd.

FP2
Onder zonnige omstandigheden ging de tweede vrije training in de middag van start. Het waren meteen weer de top drie van de ochtend Hickman, Byrne en Haslam die de dienst uitmaakten met in dit geval de 39-jarige Byrne aan kop. De Be Wiser Ducati coureur was al gauw zo’n 0.7 seconde sneller dan de snelste tijd van Hickman gezet in de ochtend. Ondanks een sterk optreden van Hickman, ook in de middag ging de BMW coureur onderuit in De Bult, maar bleef ongedeerd.

Voor de terugkerende Danny Buchan ging de vrijdagmiddag niet bepaald aangezien de Brit een zwart/oranje vlag te zien kreeg en ter hoogte van de Stekkenwal zijn Kawasaki aan de kant moest zetten.

Nadat de coureurs hun afstelling voor de race voldoende op orde hadden werden er verse slicks gestoken op zoek naar een snelle tijd. Jason O’Halloran zocht de limiet op en ging erover met een valpartij in de Stekkenwal als gevolg.

Niet veel later ging Byrne ook de baan op en noteerde de snelste tijd van de dag. Dit bleek een zeer sterke ronde te zijn aangezien de man op de tweede plaats, Haslam, naar een achterstand van ruim een halve seconde moest aankijken. Een indrukwekkende Hopkins klom in de laatste seconden van de sessie naar de derde plaats en eindigde daarmee voor Brookes en Dixon. De top tien werd compleet gemaakt door Guintoli, Hickman, Ellison en Iddon.

 

Handige links British Superbikes Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag