Sito Pons neemt afscheid van Moto2, MT Helmets MSI neemt inboedel en starts over

4823
mt-helmets-msi
MT Helmets MSI teameigenaar Teo Martin | foto© MT Helmets MSI

Het Pons Wegow Los40 Team keert in 2024 definitief als team niet terug in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Teameigenaar Sito Pons heeft de inboedel en twee Moto2 start verkocht aan het momenteel in de Moto3 klasse uitkomende MT Helmets MSI.

Tot eind augustus had Sito Pons zich de tijd gegeven om minimaal 50% van het benodigde budget te vinden voor voortzetting van zijn Pons Wegow Los40 Team, het team dat dit seizoen met Aron Canet en Sergio Garcia aan de start verschijnt in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Maar nog voordat deze tijd verstreken is heeft de voormalig 500cc Grand Prix coureur een knoop doorgehakt wat betreft de toekomst van zijn team.

Pons heeft in zijn landgenoot Teo Martin, mede-teameigenaar van het momenteel in de Moto3 klasse uitkomende MT Helmets MSI, een koper gevonden voor zijn team en de twee daarbij behorende Moto2 start. Deze deal betekent het einde van het tijdperk Sito Pons als teambaas in het MotoGP wereldkampioenschap.

Aangezien de startplaatsen eigendom zijn van Dorna – de selectiecommissie wijst ze van jaar tot jaar opnieuw toe – zal er officieel nog wel goedkeuring moeten komen van die kant. Maar dit laatste lijkt slechts een formaliteit,

Inmiddels heeft Canet voor 2024 een nieuwe werkgever gevonden, de Spanjaard gaat komend seizoen uitkomen voor Fantic Racing als opvolger van de na dit seizoen bij het team vertrekkende Borja Gomez. Ook Garcia heeft zijn diensten aangeboden bij het Italiaanse team. Of Garcia ook daadwerkelijk voor het team uit gaat komen is nog niet bekend. Celestino Vietti – momenteel samen met Borja Gomez uitkomend voor Fantic Racing – zijn positie stond de afgelopen tijd onder druk maar sinds zijn overtuigende zege afgelopen weekend op de Red Bull Ring lijkt zijn plaats ineens weer een stuk zekerder.

Wat betreft de rijderssamenstelling voor MT Helmets MSI – dat naast haar nieuwe activiteiten ook gewoon actief zal blijven in de Moto3 klasse – zijn er nog geen mededelingen gedaan. Het is echter geen geheim dat MT Helmets-MSI team, dit seizoen in de Moto3 klasse onderweg met Diogo Moreira en Azman Syarifuddin, graag met Moreira de overstap wilde maken naar de Moto2 klasse. De Spanjaard tekende onlangs echter al een contract bij het Italiaanse Italtrans Racing Team voor een overstap naar de Moto2 klasse.

Dat laatste is inmiddels een issue geworden, dit omdat Moreira namelijk een clausule in zijn huidige contract zou hebben staan als het team hem voor 2024 een optie kon bieden voor een Moto2 start hij deze diende accepteren. Op het moment dat Moreira tekende voor Italtrans Racing was deze optie er nog niet, maar sinds deze week dus wel. Hoe dit opgelost gaat worden is nog niet duidelijk, maar dat hier sprake is van enige discussie moge duidelijk zijn.

Sito Pons
Of Pons, die na zijn eigen actieve motorsport carrière met een eigen team begon in de toenmalige 500cc klasse en sinds het begin (2010) als team in de Moto2 klasse actief is, ook na dit seizoen actief zal blijven binnen de MotoGP paddock is nog onduidelijk. Pons gaf de de laatste tijd al regelmatig te kennen graag terug te willen keren met een team in de koningsklasse. Dit zal gezien de huidige ontwikkelingen binnen het MotoGP wereldkampioenschap niet met een nieuw en eigen team zijn. Wel is de Spanjaard de laatste tijd in de paddock veelvuldig samen te zien met de verantwoordelijke mensen van het CryptoDATA RNF MotoGP Team. Wat hier momenteel speelt is nog niet duidelijk, maar dat hier iets speelt zal niemand echter meer ontkennen.

Teo Martin
Teo Martin is samen met Óscar Manzano en Jordi Gatell één van de drie eigenaren van het in 2022 opgerichte MT Helmets-MSI. Martin wordt echter gezien als de grote man achter het prestigieuze project. De 68-jarige Martin is geen onbekende binnen de sport in Spanje, zo is de Spanjaard al vele jaren actief met een aantal vooraanstaande teams in de autosport. Een aantal jaren geleden was Martin al eens dicht bij een eerste stap binnen de wegracesport, maar de onderhandelingen over een samenwerking met Paolo Simoncelli liepen destijds spaak.
Martin, goed bevriend met Dorna CEO Carmelo Ezpeleta, zag in 2022 opnieuw een kans toen Manzano en Gatell (die beiden aan de wieg stonden van het succes van Pedro Acosta in de FIM Junior GP) hem benaderden voor het opstarten van een team in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Na twee seizoenen actief te zijn in de lichtste klasse wordt het team in 2024 dus uitgebreid met twee startplaatsen in de Moto2 klasse. Martin steekt zijn ambities echter niet onder stoelen of banken, het uiteindelijke doel is een MotoGP team. Dat dit de meest moeilijke stap is daar is Martin zich echter van bewust, maar volgens de ambitieuze Spanjaard is niets onmogelijk in het leven en is er niks mis mee om je droom na te blijven jagen.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’