Smiths Racing stopt na BSB seizoensfinale als actief raceteam

722
Het Smiths Racing team na de legendarische Isle of Man Senior TT overwinning van Peter Hickman in 2018 | foto© Pacemaker Press

Smiths Racing zal na de seizoensfinale van het Bennetts British Superbike Championship op Brands Hatch afscheid nemen als actief raceteam. Het team was tien jaar in verschillende klassen in de BSB paddock actief alsmede ook op de roads waarbij vooral in de laatste jaren met Peter Hickman ongekende successen behaald werden.

Een week geleden kondigde Peter Hickman op zijn website en sociale mediakanalen al aan dat hij een contract getekend heeft voor 2021 om te rijden in het British Superbike Championship en ook in de grote internationale road races (North West 200, Isle of Man TT en Ulster Grand Prix). Echter werd nergens de naam ‘Smiths Racing’ genoemd, het team waarmee hij sinds 2017 zoveel successen heeft behaald, zowel in het British Superbike kampioenschap als op de roads. Vooral omdat het team in 2019 door BMW Motorrad als officieel fabrieksteam is aangesteld in het Verenigd Koninkrijk en ze daarmee die positie afnamen van het zeer gerenommeerde TAS Racing (voorheen bekend als Tyco BMW, nu onder de naam Synetiq BMW).

De raadselachtige bekendmaking van Peter Hickman voor zijn plannen in 2021 | foto© Peter Hickman Racing

De nodige speculaties deden dan ook al de ronde maar op donderdagochtend kwam het Smiths Racing zelf met een persbericht naar buiten dat zij gaan stoppen als actief raceteam. Het komende raceweekend van het Bennetts British Superbike Championship op Brands Hatch, het laatste BSB raceweekend van 2020, zal het laatste zijn waar Smiths Racing in actie komt. Peter Hickman zal als enige coureur voor het team rijden aangezien Alex Olsen nog steeds geblesseerd is.

Het team kwam met Alan Smith en zijn dochter Rebecca in 2010 naar de British Superbike paddock waar ze debuteerden in de British Supersport klasse met Dan Cooper op een Triumph Daytona. Al in hun eerste seizoen werd een podiumfinish behaald op Knockhill.

In 2012 werden ze het officiële Triumph fabrieksteam en wonnen ze toen het British Supersport kampioenschap met Glen Richards waarna Billy McConnell dit in 2014 wist te herhalen. Ook werden de eerste punten gescoord in een aantal World Supersport races waarna ze in 2015 de overstap maakten naar het British Superbike kampioenschap en in hun eerste seizoen ook meteen op het podium wisten te eindigen.

In 2017 kwam Peter Hickman bij het Smiths Racing team terecht en wisten ze tot dusver zeven podiumfinishes te scoren in de British Superbike klasse waarbij Hickman ook drie keer achter elkaar in de Showdown wist te eindigen, in 2017 werd hij uiteindelijk vierde in het kampioenschap.

Het grote succes werd echter behaald in het road racen. In 2014 debuteerden ze tijdens de North West 200 waarna ze in datzelfde jaar met Gary Johnson de Supersport TT wisten te winnen. Met Peter Hickman werden er maar liefst vijf TT zeges behaald met als grootste klapper de nu al legendarische 2018 Senior TT waarin tevens ook het ronderecord verbroken werd, dit record staat met 135.452 mph nu nog steeds op naam van Hickman en Smiths Racing.

Ook was Hickman meerdere malen de grote winnaar van de Ulster Grand Prix waarin hij in 2019 met Smiths Racing geschiedenis schreef door maar liefst zeven races te winnen en ook daar het ronderecord te verbreken met een 136.415 mph gemiddeld. Daarnaast zijn er ook overwinningen behaald in de North West 200 en de Macau Grand Prix waardoor ze samen maar liefst 21 zeges hebben behaald in de internationale road races.

 Rebecca Smith, teameigenaar: “We hebben een prachtige tijd gehad en zoveel fantastische herinneringen overgehouden aan de British Superbike en Supersport kampioenschappen, de Isle of Man TT, North West 200, Ulster Grand Prix en Macau Grand Prix over de laatste tien jaar. We hebben veel succes behaald maar momenteel willen we onze focus als familie en als bedrijf ergens anders op richten. Ik wil al onze coureurs, teamleden, sponsoren, fans en organisatoren bedanken die een rol hebben gespeeld in onze successen. Ondanks dat het een einde van een tijdperk is voor Smith Racing als een familieteam zullen een aantal elementen voortbestaan in een nieuwe hoedanigheid en wensen we alle betrokkenen veel succes voor de toekomst.”

Het lijkt er dus op dat een deel van het team, of in ieder geval de teamleden, in 2021 verder zal gaan in de racerij. Het team was het officiële fabrieksteam van BMW Motorrad in het Verenigd Koninkrijk en de Duitse motorenfabrikant zal de zeer getalenteerde en succesvolle Peter Hickman ongetwijfeld niet kwijt willen aan een concurrent, niet in het BSB kampioenschap maar zeker niet op de roads.

Het Smiths Racing team in 2019 tijdens de Isle of Man TT met hun BMW Superstock en Superbike machines en de Triumph Supersport machine | foto© Smiths Racing

Eerder dit jaar spraken we Peter Hickman een uur lang tijdens één van onze Racesport.nl Live Chats en hadden we het uitgebreid over zijn activiteiten in het British Superbike kampioenschap en de internationale road races.

Komend weekend vindt het zesde en laatste raceweekend voor het British Superbike kampioenschap plaats op Brands Hatch waarbij Peter Hickman en Smiths Racing dus voor het laatst gezamenlijk in actie komen.

 

Handige links British Superbikes Brands Hatch (GP) – 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App