#BritishGP – Andrea Iannone heeft vrijdagmiddag op een droog Silverstone circuit de snelste tijd laten noteren tijdens de tweede vrije training. De Ducati coureur was het snelst voor Maverick Viñales en Cal Crutchlow.

Ook de MotoGP coureurs konden hun tweede vrije training van de Octo British Grand Prix afwerken op een droog Silverstone circuit.

In de beginfase was het Andrea Iannone die in zijn vierde ronde een snelste tijd op de klok zette van 2’02.312 en daarmee al flink sneller was dan de snelste ronde gereden in de eerste vrije training door Maverick Viñales. Dani Pedrosa volgde de Ducati coureur met de tweede tijd terwijl Viñales in de beginfase in handen had.

De tijden van Iannone en Pedrosa bleven vervolgens lange tijd boven aan de lijst staan maar zoals zo vaak gingen ook in deze sessie de rondetijden in de laatste tien minuten naar beneden als eenmaal de zachtere banden gemonteerd worden. Nagenoeg alle MotoGP coureurs hadden op dat moment hun snelste rondetijd uit de eerste vrije training al aan weten te scherpen waardoor de uitslag van deze training weleens bepalend kon worden voor rechtstreekse plaatsing voor de belangrijke tweede kwalificatie.

Met nog vijf minuten te gaan was het Cal Crutchlow die als eerste op een zachte band snel onderweg was. De winnaar van de voorgaande MotoGP race in Brno verraste meteen door vanaf de tiende plaats met een snelle ronde van 2’02.046 naar de bovenste plaats op de lijst te komen. De LCR Honda coureur leek vervolgens ontketend door een ronde later met een nog snellere ronde als eerste onder de 2’02 grens te duiken.

Even later was het echter Viñales die nog sneller rondging en met een snelle ronde van 2’01.721 onder de snelste tijd van Crutchlow wist te duiken. Iannone leek even later roet in het eten te gooien van Viñales maar de Ducati coureur bleef in zijn eerste snelle ronde op 0,166 seconde steken. De Italiaan kon echter nog één extra ronde rijden en in deze ronde wist Iannone een tijd op de klok te zetten van 2’01.421, een tijd die dus wel sneller was dan de op dat moment nog steeds snelste rondetijd van Viñales.

Nadat Iannone de eerste vrije training nog vroegtijdig zag eindigen was hij nu dus het snelst voor Viñales, Crutchlow en in zijn allerlaatste ronde van de elfde naar de vierde plaats gestegen Jorge Lorenzo.

Marc Marquez sloot de sessie af met de vijfde rondetijd voor Valentino Rossi, Andrea Dovizioso en Aleix Espargaró.

Dani Pedrosa en Scott Redding werden negende en tiende er wisten zich daarmee als laatste twee voorlopig rechtstreekse plaatsing af te dwingen voor de op zaterdag te verrijden tweede kwalificatie – iets dat gezien de weersvoorspellingen voor de rest van het weekend weleens van groot belang kan zijn.

Pol Espargaró werd de dupe van de snelle laatste ronde van Lorenzo, de Monster Yamaha Tech3 coureur viel hiermee terug naar de elfde plaats op de lijst, de eerste plaats die geen recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de tweede kwalificatie.

MotoGP debutant Alex Lowes kende een uitstekende tweede vrije training. Na in de eerste vrije training gecrasht te zijn en als laatste op de lijst te zijn geeindigd sloot de Brit zijn tweede vrije training af als negentiende en liet hij zowel Alvaro Bautista en Tito Rabat achter zich.

 

Handige links Octo British Grand Prix: