Jorge Martin heeft op zaterdagmiddag de pole position gepakt in de Moto3 klasse op het TT Circuit Assen. De Spanjaard was in de slotfase van de kwalificatietraining het snelst voor Enea Bastianini en Nicolo Bulega. Livio Loi noteerde de zeventiende tijd, Ryan van de Lagemaat kwalificeerde zich als dertigste.

Op een warm en zeer zonnig TT Circuit Assen ging op zaterdagmiddag de kwalificatietraining voor de Moto3 klasse van start. Ondanks de gunstige temperatuur stond er wel een straffe wind op het Drentse circuit.

Al na enkele minuten was er een tweetal valpartijen te zien. Albert Arenas was bezig met een snelle ronde maar maakte bij het aanremmen voor De Bult een fout waardoor hij bijna in contact kwam met het achterwiel van zijn voorganger. Hij kon dit voorkomen maar ging op relatief hoge snelheid de grindbak in waardoor hij zijn KTM niet rechtop kon houden. De schade bleef beperkt en de Spaanse Ángel Nieto Team coureur kon terugkeren naar de pitbox.

Iets harder ging het voor Kazuki Masaki. De oorzaak was niet goed te zien maar de Japanner was hard ten val gekomen in de linkerbocht van de Ruskenhoek en had zijn KTM hevig beschadigd. Hijzelf leek relatief ongedeerd.

In de openingsfase was het Jorge Martin die de voorlopig snelste tijd in handen had voor Aron Canet, Tony Arbolino, Nicolo Bulega, Ayumu Sasaki, Fabio di Giannantonio, Gabriel Rodrigo en Marcos Ramirez. Deze tijden waren nog wel langzamer dan die in de ochtendtraining gereden werden.

De tijden werden langzaam maar zeker steeds scherper maar er waren ook veel coureurs die aan het zoeken waren voor een sleepje bij de snelle coureurs. Hier moest natuurlijk voor worden opgepast want de FIM MotoGP Stewards houden alles nauwlettend in de gaten en hebben al bewezen niet bang te zijn om straffen uit te delen. Na de vrije trainingen op vrijdag ontvingen vijf coureurs al een gridpenalty.

De coureurs kwamen naar binnen voor een verse set banden waar Bastianini op dat moment de voorlopige pole in handen had voor Martin en Canet  Ze gingen met minder dan zes minuten de baan weer op waarbij veel coureurs wachtten op een snelle rijder die hen op sleeptouw zou nemen waarbij een enkeling zelfs stilstond in pit lane.

Opvallend was dat Canet nog een klein schuivertje in de Strubben meemaakte in zijn eerste ronde uit de pits. Er was nauwelijks schade maar zijn kans op pole position was verkeken. Het ging ook bijna mis voor Bezzecchi die zijn teamgenoot leek aan te rijden, dit wel kon voorkomen maar vervolgens de grindbak door moest.