Speciale MV Agusta Brutale 1000 RR Assen onthuld tijdens Classic GP

2718
Peter Oosterbaan (TT CIrcuit) en Luca Martin (MV Agusta) onthullen de MV Agusta Brutale 1000 RR Assen | Foto credit: Marco Loman

Het TT Circuit Assen heeft vanaf nu zijn eigen gelimiteerde versie van de MV Agusta Brutale 1000 RR. De MV Agusta Brutale 1000 RR Assen – waarvan er slechts 300 gemaakt worden – werd onthuld tijdens de TABAC Classic GP. De motorfiets werd gemaakt ter ere van de successen van MV Agusta op het TT Circuit Assen. In totaal won het legendarische Italiaanse merk 35 races tijdens de TT Assen.

Dit weekend wordt voor de tweede keer de TABAC Classic GP georganiseerd op het TT Circuit Assen. De organisatie is in handen van LDP International, beter bekend als het bedrijf van Lee van Dam. De TABAC Classic GP heeft een samenwerking met MV Agusta. Het evenement werd door het Italiaanse merk gebruikt voor een wereldpremière om een speciale ‘Assen’ editie van de MV Agusta Brutale 1000 RR te presenteren. Vrijdagavond werd de motor tijdens een speciaal persmoment al aan de media getoond, die vervolgens zaterdagmiddag – nadat Marco Out (burgemeester Assen) samen met Peter Oostenbaan (directeur TT Circuit Assen en Luca Martin (Board Member MV Agusta) de motor op de grid had onthuld – erover mocht publiceren.

De MV Agusta Brutale 1000 RR Assen is een zeer bijzondere uitvoering. De legendarische Italiaanse fabrikant heeft deze ‘special edition’ ontworpen om de successen van MV Agusta op het TT Circuit Assen te vieren. Maar liefst 35 keer kwam er een MV Agusta als eerste aan de finish tijdens de TT Assen. In 1952 werd de eerste zege behaald met Cecil Sandford in de 125cc. De laatste zege van MV Agusta dateert van 1976 toen Giacomo Agostini de 350cc race in Assen won. Daartussen wisten legendes als Phil Read, Maik Hailwood, John Surtees en Agostini vele 500cc races in Assen te winnen. MV Agusta is nog steeds de meest succesvolste Italiaanse fabrikant tijdens de TT Assen.

Luca Martin – Board Member MV Agusta – legt uit: “Het TT Circuit Assen en MV Agusta hebben een rijke geschiedenis en dat we willen met deze speciale Brutale 1000 RR Assen vieren. MV Agusta staat voor passie. We bouwen geen motoren, maar we maken kunst voor motoren. Het TT Circuit Assen heeft een vergelijkbare passie en we hebben samen een zeer rijke historie. We willen emoties meegeven aan onze klanten en dat doen we deze met deze bijzondere “Assen” uitvoering die zeer premium is afgewerkt.”

MV Agusta Brutale 1000 RR Assen

Van het gelimiteerde model – zoals MV Agusta dat vaker heeft gedaan zoals met de Brutale 1000 RR Nurburgring – worden er slechts driehonderd gemaakt. Iedere Brutale 1000 RR Assen is met de hand gemaakt en er zijn veel bijzondere details in de motor verwerkt. Iedere Brutale 1000 RR Assen is genummerd en wordt uitgegeven met een certificaat. De MV Agusta Brutale 1000 RR Assen is een combinatie van power en stijl. Het betreft een vier-in-lijn motor met 998cc. Er is veel gebruik gemaakt van carbon fibre (koolstofvezel) om het gewicht van de motor zo laag mogelijk te houden. De Brutale 1000 RR Assen heeft een drooggewicht van 186kg terwijl de motor maar liefst 208pk heeft. De gewicht-vermogen verhouding is daarmee vrij extreem te noemen. De Assen-versie heeft kleursamenstelling van blauw, zilver en goud. De layout van het TT Circuit Assen in combinatie met de term ‘Cathedral of Speed’ is op de kuip te zien. Opvallend is het alcantara zitje die exclusief voor deze motor is gemaakt. De wielen zijn van Rotobox Carbon Fibre en daarmee uniek op de productiemarkt. In de MV Agusta Brutale 1000 RR Assen zijn allerlei technische hoogstandjes verwerkt onder andere op het gebied van elektronica. Het gelimiteerde model wordt tevens geleverd met een “Special Parts Kit”.  De MV Agusta Brutale 1000 RR Assen heeft een minimale kostprijs van €43.000,- in Italië. De Nederlandse kostprijs zal vanwege de bijkomende belastingen nog veel hoger liggen. Echter zijn de driehonderd motoren op voorhand al zo goed als uitverkocht gaf de marketingmanager van MV Agusta aan.

Peter Oosterbaan – Directeur van het TT Circuit Assen – vulde tijdens het persmoment aan: “Toen ik klein was zag ik MV Agusta met Giacomo Agostini al winnen in Assen. MV Agusta bouwt geen motoren, maar ze maken kunst. In het verleden hebben veel grote legendes voor MV Agusta gereden. MV Agusta maakt een belangrijk onderdeel uit van de rijke geschiedenis van de TT Assen. Het is dan ook een hele eer dat het TT Circuit Assen een eigen editie van de MV Agusta Brutale 1000 RR op zijn naam heeft gekregen.”

De TABAC Classic GP wordt dit weekend – van 8 t/m 10 september – georganiseerd op het TT Circuit Assen. Het is een gecombineerd evenement waarbij schitterende motoren en auto’s uit het verleden in diverse raceklassen en demonstraties in actie komen. Randy Mamola en Kevin Schwantz zijn qua motorsport de publiekstrekkers. De Amerikanen zijn in de paddock aanwezig en zullen met hun Suzuki’s van weleer diverse demonstratieronden over het TT Circuit Assen rijden.

MV Agusta Brutale 1000 RR Assen | Foto credit: Marco Loman