Speech Jos Vaessen, voorzitter TT Circuit Assen tijdens Persconferentie 75e TT van Assen ÒGoed nieuwsshowÓ ik zie de krantenkoppen al voor me. Ja, zo noemen jullie journalisten dat. Ik wil ook niet ontkennen dat er gelukkig vanochtend veel, misschien wel heel veel, goed nieuws te melden is. Maar, tegelijkertijd besef ik ook hoe hard er de laatste jaren gewerkt is door het bestuur en de directie om dit te realiseren. Ik bedoel hiermee de toekomst van de TT voor een zeer lange tijd en daarmee de toekomst van het circuit en de realisatie van TT World.

Zeker is dat als wij in 1998 niet begonnen waren met de nieuwbouw van het circuit met al zijn faciliteiten, maar ook met een visie naar de toekomst zoals neergelegd in het project TT World, er vandaag geen nieuw 10-jarig contract met Dorna zou zijn getekend en de historische TT van Assen in schoonheid zou zijn ingeslapen.

Als voorzitter wil ik van deze plaats bovenal mijn medebestuursleden bedanken voor de ongelofelijke inzet en vertrouwen in de kracht van het fenomeen TT. Wij hebben succes gehad, echter ook moeilijkheden, zodanig dat wij het soms niet meer zagen zitten maar ook dan bleek de innovatiekracht te overwinnen.

Dit bestuur is ver gegaan, heeft risicoÕs moeten nemen en als over 2 jaar de opvolgers voor Jan Barkhof, Willem Bielderman en Jaap Timmer het stokje gaan overnemen en over maximaal 3 jaar Arjan Bos mijn positie inneemt dan is er een fundament gelegd waar Assen, Drenthe en Noord Nederland mee verder kunnen.

Tevens prijzen wij ons gelukkig dat de opvolgers Arnold Hofmeijer, Roel Pranger en Bert Jansen al in ons midden zijn.

Nederland beschikt weer voorzichtig over talentvolle jeugd op wegrace gebied. Met support van Carmelo Ezpeleta en Dorna wordt gewerkt aan een verdere opbouw van nieuwe Nederlandse Grand Prix coureurs en Grand Prix teams. Ook de wijze waarop het Ten Kate-team jonge Nederlanders helpt en een kans geeft is veelbelovend. Nederland heeft grote coureurs gehad in haar rijke historie, het boek 75 jaar TT verhaalt daarover.

Wij weten, de tijden zijn veranderd, de commercie heeft haar intrede gedaan, het is vele malen moeilijker en kostbaarder voor jonge talenten, maar met vereende krachten en de steun van Dorna kunnen wij voorzichtig positief zijn.

Is er dan niets te mopperen, zijn er dan geen zorgen c.q. problemen zult u zich afvragen. Wordt dit verhaal dan ook een deel van de Ògoed nieuwsshowÓ, waar blijven enkele krachtige uitspraken zoals u van mij gewend bent en verwacht?

Ja, zorgen zijn er ook!

Minister Remkes heeft zijn wetsvoorstel bij de Kamer ingediend om professionele organisatoren van grote evenementen een groot deel van de politie kosten te laten betalen.

De TT, volgens het rapport over het onderzoek van DTV Consultants 2003 i.o.v. de Provincie Drenthe, levert Drenthe en het Noorden een spin-off van Û 100 miljoen en 2000 fulltime arbeidsplaatsen op.

Wij hebben onze nek uitgestoken en miljoenen euroÕs geˆønvesteerd, vandaag is die toekomst voor een lange periode zeker gesteld dus ook die fraaie spin-off voor het Noorden. Onze kas is leeg, wij zijn al blij als wij de exploitatie kunnen doen op de nullijn.

Een krachtig NEE, Minister Remkes is hier op zijn plaats, misschien een nieuw referendum?

De Elfstedentocht is hiervan al gevrijwaard, misschien, Commissaris Ter Beek is de TT van ASSEN wel de “ElfstedenÓ van Drenthe!

Op een mooie ochtend word je wakker, zet je een kop koffie, pak je de krant en krijg je zowat een hartverlamming.

Wat lees ik? ÒGrote evenementen zullen in de maand juni mogelijk geen doorgang kunnen vinden door acties van de politieÓ, dit uit woede tegen een verslechtering van de werkomstandigheden. De acties richten zich tegen Minister Remkes.

Het moet in dit land niet gekker worden, het grootste evenement in juni is de TT.

Miljoenen in voorbereiding, 10% meer kaarten verkocht in de voorverkoop, een nieuw contract met Dorna, de 75e Jubileum TT en dan deze dreiging. Hoe moet iemand dan nog proberen goed te slapen, te blijven lachen en trots zijn op Nederland.

Tenslotte, van mijn kant een hartelijke dank aan Altadis (Gauloises) voor de financi‘le steun en support voor ons evenement.

In de loop der jaren is er op wetgevingsgebied in Nederland veel gewijzigd. De TT kreeg een uitzonderingspositie gezien haar contractuele verplichtingen met Gauloises.

Nu per 1 augustus a.s. ook de Europese anti-tabakswetgeving van kracht wordt, moet onze samenwerking met Gauloises van rechtswege worden ontbonden.

Persoonlijk slaak ik een zucht van verlichting, nee niet om Gauloises, het was en is een hele goede partner met begrip, flexibiliteit en ondersteuning. Mijn opluchting is omdat ik af ben van het Ministerie van Volksgezondheid, enz., die het ons jaar na jaar moeilijker maakte, zodat uiteindelijk niets meer kon, maar wel vele boetes. Dus afsluitend toch nog een goed bericht.

Gauloises bedankt het gaat u goed!Ó