STK 1000: De Rosa het snelst, Tessels elfde tijdens FP1 in Donington

101

Raffaele de Rosa heeft vrijdagochtend in Donington de snelste tijd laten noteren tijdens de eerste vrije training. De BMW coureur was het snelst voor Niccolò Canepa en Roberto Tamburini. Wayne Tessels was met de elfde tijd de snelste Nederlander.

Op een zonnig Donington Park circuit openden de Superstock 1000 FIM Cup coureurs het weekend met hun eerste vrije training. Onder de zevenendertig coureurs ook de twee vaste Nederlandse deelnemers Wayne Tessels en Rob Hartog en de op het allerlaatste moment ingevlogen Danny de Boer die dit weekend als vervanger zal optreden van de geblesseerde Lucas Mahias binnen het Pata Yamaha Official Stock Team.Leek het er tot aan de laatste minuut op dat Niccolò Canepa de eerste sessie als snelste coureur af leek te gaan sluiten, het was in de allerlaatste ronde Raffaele de Rosa die met een snelle ronde van 1’30.760 nog 0,244 seconde onder de tijd van zijn landgenoot wist te duiken.

Canepa werd hiermee naar de tweede plaats op de lijst verdreven terwijl Roberto Tamburini en Marco Faccani met de derde en vierde tijd voor een complete Italiaanse top vier zorgden.

De vijfde tijd werd op de klok gezet door Leandro Mercado gevolgd door Michael Ruben Rinaldi, Kevin Calia, Luca Marconi en Fabio Masssei.

De Fransman Jeremy Guarnoni werd met de tiende rondetijd de tweede niet Italiaan binnen de top tien.

Met een snelste rondetijd van 1’32.779 kan Wayne Tessels terugkijken op een geslaagde eerste vrije training. De Kawasaki coureur wist zich gedurende de sessie constant te verbeteren om uiteindelijk deze eerste vrije training als elfde af te sluiten.

Danny de Boer gebruikte deze eerste vrije training grotendeels om te wennen aan de voor hem nieuwe motor en team. De coureur uit Staphorst maakte dan ook een aantal korte runs, ging veelvuldig naar binnen voor het maken van kleine aanpassingen. Ondanks deze korte runs wist de Yamaha coureur zijn rondetijden wel steeds aan te scherpen, met een snelste ronde van 1’34.369 sloot de Yamaha coureur zijn eerste sessie in dienst van het Pata Yamaha Official Stock Team af met de vierentwintigste rondetijd.

Rob Hartog noteerde vrijdagochtend een snelste rondetijd van 1’35.130, de coureur uit het Noord Hollandse Abbekerk sloot met deze tijd de sessie af als eenendertigste.