Suzuka 8H: Geen Yamaha fabrieksteam in 2020, YART neemt honneurs waar

482
yart-yamaha
YART Yamaha - 2020 Suzuka 8H kleurstelling | foto© Yamaha Racing

Yamaha zal tijdens de 2020 editie van het Suzuka 8H Endurance World Championship evenement niet met officieel fabrieksteam aan de start verschijnen. Het Oostenrijkse YART zal dit seizoen als belangrijkste uithangbord van Yamaha de honneurs waarnemen.

Los van de uitbraak van het coronavirus heeft Yamaha besloten om in 2020 geen officieel fabrieksteam in te zetten tijdens de 43e editie van het prestigieuze Suzuka 8H FIM Endurance World Championship evenement. Dit betekent automatisch dat Nederlander Michael van der Mark, maar ook zijn nieuwe teamgenoot Toprak Razgatlioglu, halverwege juli niet af hoeven te reizen naar Japan.

Het Oostenrijkse Yamaha Austria Racing Team (YART), dat momenteel de vierde plaats bezet in de tussenstand van het kampioenschap, zal in 2020 de Yamaha kleuren hoog proberen te houden. De Japanner Kohta Nozane zal samen met de vaste coureurs Marvin Fritz en Niccolò Canepa het rijderstrio vormen in Suzuka. Opvallend is hierbij de afwezigheid van Broc Parkes, de Australiër is normaalgesproken een vaste waarde binnen het team. De reden dat Parkes niet deel zal nemen is vanwege het feit dat hij voor Yamaha actief is in het Aziatische Superbike-kampioenschap en daar na zijn tweede plaats in 2019 gezien wordt als een belangrijke kandidaat voor de titel.

Mandy Kainz: Team Manager – Yamalube Yamaha EWC Official Team by YART: “Suzuka is een belangrijke wedstrijd voor ons. Normaalgesproken is het de laatste race van het seizoen, hoewel dat dit jaar niet het geval is, maar als Yamaha-team is het ook iets van een thuiswedstrijd voor ons. Racen naast onze collega’s van YMC en voor de gepassioneerde Japanse fans is altijd een heel speciaal gevoel. De afgelopen jaren hadden we in Suzuka telkens rugdekking van het Yamaha Factory Racing Team, maar met hun afwezigheid dit jaar betekent het meer verantwoordelijkheid op onze schouders. Ik heb er alle vertrouwen in dat we het vertrouwen dat Yamaha in ons heeft getoond kunnen waarmaken en terugbetalen. Kohta Nozane is één van de meest belovende jonge talenten die in het Japanse Superbike-kampioenschap uitkomt, dus ik ben blij dat ik hem in het team mag verwelkomen om samen met Niccolò en Marvin aan de start te verschijnen. We kennen Nozane goed, hij kent de motor en het team, en we weten ook dat hij op Suzuka erg sterk zal zijn. In het verleden waren we één van de teams die in staat was om de strijd aan te gaan met de fabrieksteams, maar dit jaar, met zo’n sterke rijdersbezetting op onze Yamaha R1 – een bewezen pakket – denk ik dat het mogelijk is om de uitdaging aan te gaan voor het podium. Dat zal ons doel zijn.”

De 43e editie van de Suzuka 8H, dit seizoen niet de finale van het EWC zal zijn vanwege het verplaatsen van de Le Mans 24H Moto, staat momenteel nog voor zondag 19 juli op de kalender. Of deze datum gehandhaafd blijft hangt af van de situatie rondom het coronavirus. Sinds begin april is het Suzuka circuit gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus, hoe lang dit nog zo zal blijven is nog niet bekend.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App