Suzuka 8H: Tegenslag voor Yoshimura SERT Motul, Simeon en Guintoli niet in actie

3258
sylvain-guintoli
Sylvain Guintoli | foto© Suzuki Racing

Het zit Yoshimura SERT Motul voorafgaand aan de 43e editie van de Coca-Cola Suzuka 8 Hours niet mee. Zowel Xavier Simeon als ook Sylvain Guintoli zullen dit weekend op Suzuka meer in actie komen. De voorlopige pole in Suzuka werd vrijdagochtend een prooi voor Team HRC.

Sylvain Guintoli, Xavier Simeon en Gregg Black vormen dit seizoen opnieuw het vaste rijderstrio binnen Yoshimura SERT Motul, het team dat in 2021 de wereldtitel wist te veroveren in het FIM Endurance World Championship en momenteel na twee verreden races aan de leiding gaat in het kampioenschap.

Voorafgaand aan de derde wedstrijd van het seizoen, de dit weekend te verrijden Coca-Cola Suzuka 8 Hours, besloot het team Gregg Black langs de kant te houden, te bombarderen tot teamcaptain en de Japanner Kazuki Watanabe samen met Simeon en Guintoli de bekende en historische Japans Endurance race te laten rijden.

Nog voordat de trainingen en kwalificaties begonnen moest Yoshimura SERT Motul hun plannen echter al wijzigen. Simeon kreeg namelijk een positieve uitslag van een Covid-19 test en werd hierdoor meteen uitgesloten van deelname aan het evenement. Het team besloot na deze eerste tegenslag om Black als vervanger op te laten treden. Tot zover niet zoveel aan de hand, maar het bleef niet bij deze tegenslag.

Terwijl de eerste trainingen van start gingen was Guintoli al op de terugweg naar Engeland, dit nadat hij eerder deze week tijdens de laatste testdag bij een crash een vervelende handblessure had opgelopen. Deze blessure bleek dusdanig ernstig dat het onmogelijk was voor de in Engeland wonende Fransman om dit weekend van start te gaan. Guintoli gaf er de voorkeur aan om zich thuis in London verder te laten behandelen door zijn eigen arts. Welke blessures Guintoli precies heeft is niet bekend gemaakt, wel heeft de voormalig MotoGP coureur laten weten dat hij er zonder complicatie tijdens de finaleronde van het FIM EWC seizoen in september, de Bol d’Or 24H, weer bij zal zijn. Een bijzondere wedstrijd voor zowel Guintoli als ook zijn team, dit vanwege het feit dat het de laatste race zal zijn voor Suzuki.

Sylvain Guintoli: “Ik ben echt ontdaan dat ik dit weekend niet kan racen. Het was een geweldige uitdaging om na twee jaar terug te keren naar de Suzuka 8 Hours, maar helaas kan ik nu niet racen. We staan aan de leiding van het wereldkampioenschap en ik had me erop verheugd om te proberen deze fantastische race te winnen. Ik wens het team en mijn teamgenoten het allerbeste, ik weet dat ze erg sterk zijn en ik kan niet wachten om terug te zijn op de Bol d’Or voor de volgende en laatste race van 2022.”

Team HRC op voorlopige pole
Inmiddels zitten de reguliere kwalificaties er in Suzuka op, alleen de top tien komt zaterdagochtend nog in actie tijdens de Top10 Trial, een kwalificatie sessie waarin de eerste tien teams onderling uit gaan maken wie zaterdagmiddag de eerste tien startplaatsen in mogen gaan nemen. De voorlopige pol werd vrijdagochtend behaald door Team HRC (Tetsuta Nagashima, Takumi Takahashi en Iker Lecuona) voor YART (Marvin Fritz, Karel Hanika en Niccolò Canepa) en Kawasaki Racing Team Suzuka 8H (Jonathan Rea, Leon Haslam en Alex Lowes).

Bij Yoshimura SERT Motul (Gregg Black en Kazuki Watanabe) zat de schrik er na alle tegenslag blijkbaar goed in. Het team kwalificeerde zich slechts als tweeëntwintigste en daarmee dus niet eens voor de zaterdagochtend te verrijden Top 10 Trial.

 Handige links Coca-Cola Suzuka 8 Hours 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter