Loris Baz heeft afgelopen weekend tijdens de Pirelli French Round op Circuit de Nevers Magny-Cours twee keer een podiumklassering weten te scoren. Zowel zaterdag in Race1 als ook zondag in Race2 passeerde de Fransman als tweede de finish en dat zorgde voor heel veel blije gezichten binnen het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha.

Het verhaal is bekend, het in Nieuwleusen gevestigde Ten Kate Racing werkte jarenlang en met veel succes samen met Honda. Vele podiumplaatsen, overwinningen en wereldtitels werden er gescoord in zowel de World Supersport als ook de World Superbike categorie.

Eind 2018 verbrak Honda plotseling en geheel onverwacht de samenwerking met Ten Kate Racing, dit niet alleen tot grote ontsteltenis van de mannen uit Nieuwleusen maar ook voor de vaste mensen binnen het WorldSBK paddock.

Ten Kate ging echter niet bij de pakken neerzitten. Na een aantal moeilijke maanden krabbelde het team uit het dal om een samenwerking aan te gaan met Yamaha. Halverwege het seizoen 2019 stonden de Nederlanders in juni tijdens de Spaanse ronde van het seizoen in Jerez de la Frontera weer aan de start.

Loris Baz werd aangetrokken als coureur en met minimale bezetting werd er keihard gewerkt om oude tijden te doen herleven, een niet hele makkelijke opgave in het momenteel zeer competitieve startveld in het FIM Superbike World Championship.

Diverse topklasseringen werden er sindsdien behaald, diverse tegenslagen werden overwonnen en onlangs scoorde Baz zelfs in Portimâo zelfs een eerste podiumklassering, dit tijdens de Tissot Superpole Race. Sterker nog, de Fransman herhaalde zijn kunstje nogmaals door ook in Catalunya als derde te eindigen in de 10 ronden tellende sprintrace.

baz-magny-coursEen podium in een Tissot Superpole Race is mooi, prachtig en een geweldige prestatie maar de Frans & Nederlandse combinatie wilde meer…….een podiumplaats in een volledige race, een top drie finish in Race1 of Race2 tijdens een World Superbike weekend.

Afgelopen weekend in Magny Cours was het dan eindelijk zover. Uitgerekend tijdens zijn thuiswedstrijd op een kletsnat Circuit de Nevers Magny-Cours kwam zaterdagmiddag de lang gekoesterde wens uit voor het team, teammanager Kervin Bos en Gerrit- en Ronald ten Kate en alle partners die zich de afgelopen tijd achter het project zijn blijven scharen.

Na een prachtig duel op een kletsnatte baan met Jonathan Rea passeerde Loris Baz als tweede de finishlijn in Race1. En alsof dit nog niet voldoende was herhaalde de met nummer 76 acterende Baz zijn huzarenstukje zondagmiddag in Race2 door dit keer achter winnaar Scott Redding als tweede de eindstreep te passeren. Na afloop bleek ook nog eens dat de Fransman met een rondetijd van 1’47.5 de prijs in ontvangst mocht nemen van de snelste ronde van het weekend.

Een geweldige prestatie voor de mannen uit Nieuwleusen en de Franse coureur die het Nederlandse team voor het eerst weer een WorldSBK podiumklassering bezorgde sinds het seizoen 2016 toen men uitgerekend in Magny Cours voor het laatste op het podium stond in de klasse toen Michael van der Mark in Race1 tweede werd op de Honda CBR1000RR SP.

loris-bazZondagmiddag na afloop van de actie op de baan rolden er dan ook zeker een paar traantje over de wangen bij de naaste betrokkenen en werd er een ouderwets klein feestje gevierd in de Ten Kate Racing Yamaha pitbox in Magny Cours. Team Rocky is back!!

Kervin Bos, Ten Kate Racing Yamaha teammanager: “Jullie zullen allen begrijpen dat ik blij, heel blij ben met hoe het hier dit weekend is gegaan. Ten Kate Racing behaalde hier in 2016 voor het laatst een podium en nu vier jaar later staan we er weer, niet één keer maar zelfs twee keer. Echt top hoe Loris zich hier dit weekend staande heeft weten te houden, nagenoeg geen fouten heeft gemaakt en de Ten Kate Racing Yamaha twee keer in de top drie heeft gezet. Dank aan heel veel mensen, dank aan alle partners, sponsors en fans die achter ons zijn blijven staan. Hier doen we het voor, nogmaals ik ben een heel, heel blij man op dit moment.”

Nu het seizoen 2020 al bijna weer op zijn eind loopt zijn veel teams en coureurs reeds al druk met het maken van plannen voor 2021. Hoe Ten Kate Racing Yamaha er komend seizoen verder zal gaan is nog niet bekend. Achter de schermen wordt er heel hard gewerkt om voor 2021 alles in kannen en kruiken te krijgen……en de kans dat we de Frans & Nederlandse combinatie ook na dit seizoen terug zullen zien in het FIM Superbike World Championship is zeker aanwezig. Wat dat betreft kwamen deze twee podiumplaatsen op het Franse circuit misschien wel op een heel goed moment.

 

Handige links Pirelli French Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App