Ten Kate Racing Products: De snelste raceproducten leverancier van Nederland en daarbuiten!

1284
ten-kate-racing
Ten Kate Racing Products Yamaha YZF-R6

Het begon allemaal in 1994, toen de eerste Ten Kate racemotor gebouwd werd voor het Nederlands kampioenschap. Sindsdien zijn er in het Overijsselse Nieuwleusen meer dan duizend racemotoren gebouwd voor klanten over de hele wereld en heeft men tien wereldtitels gehaald in het WK Supersport en Superbike.

Maar waar en hoe worden deze kampioenschap winnende motoren gebouwd, en welke andere dingen gebeuren er op dagelijkse basis in deze bijzondere en zeer succesvolle werkplaats in Nieuwleusen?

TKRP Onderhoudspakketten
Je wilt natuurlijk dat je motor in absolute topconditie verkeerd. Niet alleen omdat dit voor de beste prestaties zorgt, maar ook vanwege het meest belangrijke aspect: veiligheid!

Over de afgelopen jaren worden er veel circuitmotoren onderhouden of opnieuw opgebouwd, en sommige kwamen in betere conditie binnen dan andere terwijl er nog wel op werd geracet. Met dit inzicht heeft Ten Kate de TKRP-onderhoudspakketten ontwikkeld, altijd inclusief een algemene racemotor check. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je motor is nakeken door een zeer ervaren monteur met jarenlange ervaring in het onderhouden en (opnieuw) bouwen van racemotoren. Ten Kate heeft hiervoor aantrekkelijke tarieven aangehouden, waardoor ook racers en hobbyisten met een beperkt budget hun motor kunnen laten onderhouden door gespecialiseerde race monteurs.

Racemotoren bouwen
De TKRP-werkplaats is waar elke Ten Kate racemotor is ontstaan. Van WK Supersport en Superbike motor tot een motor voor een enthousiaste circuitdagrijder. Ongeachte de specificaties, elke Ten Kate racemotor wordt afgewerkt tot in de puntjes!

In 2019 stapte het Ten Kate Racing team over van Honda naar Yamaha motoren. Ten Kate Racing Products werd kort daarna één van de weinige officiële GYTR Pro-Shops in Europa en men begon met het bouwen van Yamaha racemotoren voor klanten. Door te racen in alle categorieën van het 2020 WorldSBK kampioenschap (300, 600 en 1000) hebben de Ten Kate engineers hun kennis over de Yamaha motoren sterk uitgebreid en inmiddels kennen zij deze van binnen en buiten!

Naast de eigen WK motoren bouwt men natuurlijk nog veel meer motoren. Zo bouwt men onder andere motoren voor circuitdagrijders, verschillende teams en zelfs complete kampioenschappen over de hele wereld! Bijvoorbeeld de Yamaha R3 Cup/Challenge motoren en alle Yamaha YZF-R6 motoren van het QMMF Supersport 600 kampioenschap in Qatar zijn gebouwd en geleverd door Ten Kate Racing Products.

Om de waardevolle informatie te delen die men door de vele jaren hebben opgedaan, wordt elke Ten Kate racemotor afgeleverd inclusief een specifieke handleiding om de motor correct af te stellen.

Motor / onderdelen ontwikkeling
Door haar jarenlange ervaring in het ontwikkelen van racemotoren in het WorldSBK en WorldSSP kampioenschap, weten de Ten Kate engineers exact wat ervoor nodig is om een motor te prepareren die in staat is het ware potentieel van een rijder naar boven te halen. Daarom moet men vaak zelf producten ontwikkelen en produceren, simpelweg omdat men een nog niet bestaande oplossing heeft bedacht voor een probleem of iets dat kan worden geoptimaliseerd.

Ten Kate werkt voor ontwikkeling vaak samen met verschillende leveranciers om elk aspect van de motor te kunnen optimaliseren. Dit leidt tot hechte samenwerkingen en de best mogelijke producten voor de klanten.

Wanneer een gloednieuw model binnenkomt, heeft deze vaak maar enkele minuten om in de showroom te staan voordat de Ten Kate engineers hem compleet uit elkaar halen. Er wordt voortdurend gezocht naar elke mogelijkheid om een motor te optimaliseren binnen verschillende kampioenschapsreglementen.

Problemen oplossen
Racen is af en toe een kwestie van geluk; en soms is er heel veel ongeluk. In al die jaren van racen, het bouwen van motoren en het onderhouden ervan is men bij Ten Kate heel veel problemen tegengekomen. Van complexe electronica storingen tot uitlaatdempers die de grond raken onder grote hellingshoeken. Maar deze ervaringen komen vaak erg goed van pas op het moment dat een klant zelf problemen ondervindt.

Deze problemen komen vaak bekend voor bij de Ten Kate monteurs, waardoor ze vaak snel opgelost kunnen worden. In sommige gevallen is het probleem lastiger te achterhalen en moeten de monteurs er dieper in duiken. Maar uiteindelijk wordt er altijd een oplossing gevonden om de klant zo snel mogelijk weer de baan op te krijgen!

Meer info: www.tenkateracingproducts.com

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter