Tips voor het kopen van een nieuwe motorhelm

972
systeemhelmen

Een motorhelm kan bij een ongeval een verschil maken van leven of dood en daarom is het wettelijk verplicht om een valhelm te dragen op je motor. Maar deze moet natuurlijk wel lekker zitten en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hoe kies je een helm die optimaal beschermt én comfortabel is? Wij vertellen je er meer over.

Verschillende typen helmen
Motorhelmen zijn er in vele soorten. Maar in grote lijnen kun je die indelen in 3 typen: de jethelm, de integraalhelm en de systeemhelm.  • Jethelm
    Dit is een helm zonder kinstuk. Het grote voordeel is dat dit type motorhelm minder warm is tijdens de zomer en dat je beter zicht hebt. Ook is de helm wat kleiner en daardoor kun je hem gemakkelijker meenemen of opbergen in je scooter. Nadelen zijn dat de helm net wat minder bescherming biedt, kouder is in de winter en dat je meer last hebt van lawaai door de wind.
  • Integraalhelm
    De integraalhelm heeft wel een kinstuk en biedt daarmee optimale bescherming. Deze helm biedt meer comfort bij hogere snelheden en grotere afstanden, aangezien hij een betere aerodynamica heeft en je veel minder last hebt van lawaai. Vooral als het wat kouder wordt, is deze helm veel fijner. Echter, tijdens de zomer kan hij wat warm zijn en bovendien heb je met deze helm wat minder goed zicht rondom.
  • Systeemhelm
    Dit is eigenlijk een twee-in-één helm: de systeemhelm heeft een kinstuk dat kan worden opgeklapt. Ideaal, want het biedt de voordelen van zowel de integraal- als de jethelm, maar er zijn toch ook nadelen. Hij is namelijk wel een stuk minder stil en vaak ook zwaarder dan de integraalhelm.

Wat voor soort motorrijder ben jij?
Welk type helm je kiest, zou dus vooral moeten afhangen van hoe jij je motor meestal gebruikt. Rijd je vooral voor je plezier in de zomermaanden, of forens je het hele jaar door naar je werk via de snelweg? Ben je een combinatie van die twee of is je motorgebruik juist heel wisselend? Het soort motorrijder dat je bent, bepaalt de eisen waar je helm aan moet voldoen.

Bijkomende zaken
Behalve het type helm, zijn er ook grote verschillen in de bijkomende kenmerken: is er ruimte voor blue tooth apparatuur, hoe is het vizier, is er een zonneklep, etc. Daarnaast zijn er ook verschillende merken waar je uit kunt kiezen. Zo is de Scorpion helm qua uitstraling weer anders dan de bijvoorbeeld de Schuberth C3 helm. Bottom line: bepaal eerst het type helm dat voor jou het meest geschikt is en kijk daarna naar de bijkomende zaken. Zo kom je al gauw tot een voor jou perfecte combinatie.

Meer info: www.helmonline.nlBekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App