Tommy Bridewell wint twee keer op zondag in Brands Hatch

1118
tommy-bridewell
Tommy Bridewell (46) voor Glenn Irwin (2) en Ryan Vickers (7) | foto© BSB

Na de winst van Ryan Vickers zaterdag in de Sprintrace op het circuit van Brands Hatch is Tommy Bridewell zondag de grote winnaar geworden tijdens de zesde ronde van het 2023 British Superbike Championship. De BeerMonster Ducati coureur wist beide races op zijn naam te schrijven en zo zijn leidende positie in het kampioenschap uit te breiden. Christian Iddon en Danny Kent mochten na afloop van de eerste zondagrace als tweede en derde met de Ducati coureur naar het podium. In race de tweede race van de dag waren het Glenn Irwin en Ryan Vickers die als tweede en derde de finish passeerden.

Race 2
Na een kletsnatte Sprintrace op zaterdag was het zondag bij de start van de tweede race droog, dus een compleet andere race dan een dag geleden.Bij de start was het Danny Kent die het snelst weg was en de leiding nam voor Christian Iddon, Ryan Vickers, Jason O’Halloran en Jack Kennedy.

In de tweede ronde was het Iddon die de leiding over wist te nemen terwijl de leider in de tussenstand na een minder goede start de top vijf binnen kwam rijden.

Verder naar achteren in het veld zagen we zowel Tito Rabat, Neave en Bourne in de derde ronde met elkaar in aanraking komen, het betekende tevens einde race voor het drietal.

Terwijl we nog de nodige crashes zagen leke Iddon, Kent en Vickers met z’n drieën vooraan het veld iets afstand wisten te nemen van de race van het veld, maar het was O’Halloran die er als de kippen bij om het gaatje weer te dichten.

Net op het moment dat de Yamaha coureur de aansluiting had weten te vinden en Kent de leiding over had weten te nemen zagen we de safetycar het circuit oprijden, dit vanwege een crash iets verder naar achteren in het veld waarbij de airfences beschadigd raakten.

Precies halverwege de twintig ronden tellende race dook de safetycar naar binnen en werd de race hervat. Wat volgde was een fantastische strijd voor aan het veld waarbij Iddon na een paar ronden het heft in handen leek te gaan nemen. Maar Bridewell, Vickers en de iets teruggevallen Kent bleven Iddon in het vizier houden. Vooraan het veld werd er vervolgens een aantal keren van positie gewisseld terwijl ook Glenn Irwin en O’Halloran zich inmiddels ook weer bij de voorste mannen hadden gemeld.

Leon Haslam, die een dag eerder de veroorzaker was van de rode vlag situatie (olie) en na afloop uit de uitslag werd gehaald, had ook in deze race het geluk niet aan zijn zijde. In de dertiende ronde moest de veteraan zijn BMW langs de kant parkeren vanwege een afgebroken schakelpedaal.

Met nog vijf ronden te gaan wist Bridewell een klein gaatje te slaan op de rest van de coureurs in de voorste groep. De Ducati coureur zette vervolgens meteen de snelste ronde van de race op de klok om uiteindelijk na twintig ronden al winnaar de finish te passeren. Op ruim twee seconden van Bridewell werd Iddon tweede voor Kent, Glenn Irwin en Vickers die na een dag na zijn winst in de natte Sprintrace nu genoegen moesten nemen met de vijfde plaats.

Race 3
Het was bij de start Kent die het snelst weg was en de leiding nam terwijl er al in de eerste bocht een einde kwam aan deze race voor Joshua Brookes.

Terwijl er vooraan het veld meteen een aantal keren van posities werd gewisseld was het in de derde ronde Ryde die stilviel en met een technisch probleem de pits op moest zoeken.

Na vijf ronden was het Iddon aan de leiding gevolgd door Kent, Bridewell, Glenn Irwin en de pechvogel van het weekend tot aan deze race Haslam.

Iddon leek vervolgens een klein gaatje te slaan op de rest van het veld maar het was Bridewell die het gevaar meteen onderkende, Kent passeerde, naar de tweede plaats kwam en Iddon niet veel later tot de orde riep.

Halverwege de race ontstond er een kopgroep van drie met daarin de nog steeds aan de leiding rijdende Iddon gevolg door Bridewell en Glenn Irwin. Het drietal kreeg echter niet veel later weer gezelschap van Vickers en Kent die met z’n tweeën de aansluiting weer wisten te vinden bij de drie frontrunners.

Het vijftal maakte er vervolgens een prachtig spektakel van waarbij men elkaar geen centimeter cadeau gaf en om elke centimeter gestreden werd. In de slotfase waren het echter de twee Beer Monster Ducati coureurs Bridewell en Glenn Irwin die zich iets los wist te rijden van de overige drie coureurs van de eerste groep.

Het was in de voorlaatste ronde echter Vickers die nog een keer aanzette, de snelste raceronde liet noteren en de aansluiting wist te vinden bij de twee Ducati coureurs. Maar het was de ervaren Bridewell die aan het langste eind trok en ook deze race winnend af wist te sluiten voor zijn teamgenoot Glenn Irwin en de winnaar van de Sprintrace Vickers.

Iddon eindigde op twee seconden van het ontketende drietal als vierde voor Kent, O’Halloran, Lee Jackson, Haslam, Charlie Nesbitt en Max Cook die in deze race de top tien completeerde.

Nederlanders
In de British Supersport klasse reed Jaimie van Sikkelerus zondag in de tweede race naar de negende plaats. In de Pirelli National Superstock race kwam Jorel Boerboom niet aan de finish, de Kawasaki – G&S Racing moest na vijf ronden de strijd staken.


Handige links British Superbikes Brands Hatch 2023:

Tijdschema en volledige uitslagenOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.