Tony Arbolino wint vroegtijdig afgebroken Moto2 race op Phillip Island, Bendsneyder achtste

5141
Tony Arbolino - Phillip Island | © Russell Colvin

Tony Arbolino heeft zondagmiddag op het Phillip Island Grand Prix Circuit de kletsnatte Moto2 race gewonnen. De Marc VDS coureur was in een vroegtijdig afgebroken race de snelste en wist Aron Canet en Fermin Aldeguer voor te blijven. Bo Bendsneyder werd achtste. Zonta van den Goorbergh en Barry Baltus kwamen in de vierde ronde ten val.

Evenement: MotoGP™ Guru by Gryfyn Australian Motorcycle Grand Prix
Circuit: Phillip Island Grand Prix Circuit
Categorie: Moto2
Tijd: 02:15 – 02:55 uur
Sessie: Race
Omstandigheden: Regen, 13°C

Net als in de Moto3 klasse ging het voor de race al mis voor een titelkandidaat, ditmaal was het Pedro Acosta die op weg naar de grid ten val kwam in de verkenningsronde. Zijn motor werd snel gerepareerd waardoor Acosta wel van start kon gaan, echter moest hij vertrekken van de laatste positie op de grid.

Op een nat Phillip Island nam de van pole vertrokken Fermín Aldeguer de leiding met achter hem zijn teamgenoot Alonso López. Zonta van den Goorbergh verloor een plekje en lag achttiende, Bo Bendsneyder was geklommen naar een negentiende positie met Barry Baltus op een veertiende plek. In bocht 4 (Miller Corner) kwam Alonso López vanaf de leidende positie met een high-sider ten val. Zijn machine bleef midden op de baan liggen maar alle coureurs konden deze ontwijken.

Hierdoor kon Sergio García profiteren en lag na de eerste ronde aan de leiding voor Filip Salac die in één ronde van de achttiende positie naar de tweede plaats was gekomen. Baltus kende ook een uitstekende eerste ronde en kwam door op een zevende plaats, terwijl Van den Goorbergh en Bendsneyder op de dertiende en veertiende plek door kwamen.

Voor het Fieten Olie Racing GP team ging het in de derde ronde mis, zowel Van den Goorbergh als Baltus kwamen ten val en voor hen was het einde race. Een ronde later gingen Garcia, Salac, Lowes en Dixon allen onderuit en de omstandigheden leken slechter te worden. Mede door deze crashes had Tony Arbolino de leiding met een voorsprong van 12,5 seconden op Aldeguer en Canet. Izan Guevara kende zijn beste race van het seizoen en lag vierde. Bendsneyder lag op dit moment op een achtste plaats.

Na deze hectische openingsfase waren de verschillen gemaakt. Arbolino had zijn voorsprong uitgebouwd tot 15 seconden terwijl Canet naar de tweede plaats was gekomen ten koste van Aldeguer. Tien seconden daarachter was het Joe Roberts op een vierde plek met Jeremy Alcoba op zes. Celestino Vietti ging op dat moment onderuit en niet veel later kwam de rode vlag omdat de omstandigheden te slecht waren geworden.

De race werd niet meer hervat en doordat de race nog niet voor 2/3 werd verreden werden er halve punten toegekend.