Toprak Razgatlioglu: “Deze wereldtitel is niet van mij, deze is voor mijn vader”

4127
toprak-razgalioglu
Toprak Razgatlioglu | foto© worldsbk.com

Toprak Razgatlioglu werd zondag op het nieuwe Pertamina Mandalika International Circuit in Indonesië de nieuwe WorldSBK wereldkampioen. Voor de Yamaha coureur ging hiermee niet alleen een droom in vervulling, hij maakte tevens een einde aan de hegemonie van Jonathan Rea die de afgelopen zes jaar de wereldtitel voor zich opeiste. Na het behalen van de wereldtitel droeg Razgatlioglu de titel op aan zijn vader, zijn grootste fan die vier jaar geleden om het leven kwam bij een motorongeluk op de openbare weg.

Het was in meerdere opzichten een bijzonder WorldSBK finale weekend in Indonesië. Zo was het de eerste keer dat er een wedstrijdweekend werd verreden op het nieuwe Pertamina Mandalika International Circuit, zorgde de hevige regenval ervoor dat de eerste WorldSBK race van het weekend zaterdagmiddag niet door kon gaan, werd het wedstrijdschema voor zondag aangepast en leek het er zondagmiddag opnieuw op dat de tweede WorldSBK race ook afgelast moest worden vanwege de hevige regenval.

Maar dit alles deerde Toprak Razgatlioglu niet, zondagochtend tijdens de eerste WorldSBK race – een race die in plaats van de Tissot Superpole Race werd verreden – vocht de Yamaha coureur als een leeuw voor de overwinning, een overwinning die hij uiteindelijk wel aan zijn rivaal Jonathan Rea moest laten. De tweede plaats van de Yamaha coureur was echter voldoende om de 2021 wereldtitel veilig te stellen.

Een wereldtitel die heel veel betekent voor de 25-jarige Turkse coureur zo liet hij na afloop van de dag in Indonesië weten.

Toprak Razgatlioglu: “Waarschijnlijk niet gemakkelijk uit te leggen, maar ik zal het proberen wat deze wereldtitel voor mijn betekend. Ik begon in 2013 en 2014 als coureur in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, maar daarna leek het voor mij op te houden omdat we simpelweg geen geld hadden en we geen manier wisten te vinden om verder te komen. Daarna heeft Kenan Sofuoglu me geholpen en kwamen we in de World Superbike paddock en reed ik op een Stock600 motor. In 2015 was ik Europees kampioen. In 2018 reed ik voor het eerst in de World Superbike klasse. Ik zei: ‘Oké, ik heb maar één droom en dat is wereldkampioen Superbike worden. Ik zag dat Jonathan Rea een hele sterke rijder is. Hij is een wereldkampioen. Ik denk dat hij een World Superbike legende is, want hij is zes keer wereldkampioen. Ik ben echt blij omdat ik dit seizoen een ongelooflijke gevechten heb gehad met Johnny, en we zijn nu kampioen geworden. Ik ben echt gelukkig. Mijn team vertrouwt me. Ik vertrouw Yamaha want na 2009 zijn we samen weer kampioen. Ik ben echt gelukkig, want ik kom hier in 2020, in dit team, en ik zei: ‘mijn droom is om wereldkampioen te worden met Yamaha,’ en nu ben ik wereldkampioen.”

Razgatlioglu’s vader overleed vier jaar geleden bij een motorongeluk op de weg, dus het was emotioneel dat hij er niet bij was om het behalen van de wereldtitel mee te kunnen maken, een wereldtitel welke hij altijd voor zijn zoon had voorspeld.

Toprak Razgatlioglu: “Het was de droom van mijn vader. Mijn vader was altijd voor me bezig. Hij zei altijd: ‘Op een dag wordt je wereldkampioen.’ Maar helaas kan hij dat niet meer meemaken. Hij is vier jaar geleden overleden. Het is een heel speciale dag en een heel speciaal seizoen omdat ik zeg dat deze wereldtitel voor mijn vader is. Dit is niet echt mijn dag, het is vandaag zijn dag. Ik ben hier echt blij om.”

Jonathan Rea verslaan is al zes jaar onmogelijk gebleken, winnen op het moment dat Rea nog steeds in goeden doen is maakt de titel daarom extra speciaal voor Razgatlioglu.

Toprak Razgatlioglu: “Ja. Jonathan is echt, echt sterk. Ook denk ik dat in deze paddock de droom van elke coureur is om Jonny te verslaan. Niet makkelijk want in 2018 hielp hij me in de World Superbike. Toen reed ik ook op een Kawasaki. Maar in mijn tweede jaar, rijdend op een ander merk, streden we samen voor de titel. Hij helpt me nu dan ook niet meer! Dit is het wereldkampioenschap. In Magny-Cours was er even een akkefietje. Daar is niks mis mee, dat moet kunnen maar buiten de baan zijn we gewoon goede vrienden. We strijden op de baan maar respecteren elkaar altijd.”

Razgatlioglu zoekt op de baan vaak de limiet op en zijn rijstijl ziet er agressief uit. Maar ondanks dit crasht het Turkse talent maar weinig. De afgelopen tijd gaf Razgatlioglu vaak aan dat hij niet aan de titel dacht maar dat het winnen van races bij hem op nummer één stond. Deze tactiek veranderde afgelopen zondag zelfs niet in de race waar de titel op het spel stond. Zelfs in de laatste ronde van de eerste race op het Pertamina Mandalika International Street Circuit ging hij nog voor de winst, dit terwijl een veilige tweede plaats ook voldoende was om de titel veilig te stellen.

Toprak Razgatlioglu: “Normaal heb ik geen stress, ik weet niet waarom. Ik kijk gewoon naar de race en denk op dat soort momenten niet aan het kampioenschap. Ik zie Bassani, hij komt naar de eerste bocht. Ik probeer gewoon te winnen. Normaalgesproken draait iedereen in de laatste race het gas dicht, maar ik draai het gas dan ook niet dicht. Ik probeer gewoon mijn best te doen. We zijn hier omdat je soms risico moet nemen. Maar na vandaag, ben ik echt blij.”

De afgelopen tijd werd Razgatlioglu veelvuldig genoemd als een mogelijke kandidaat voor een MotoGP zitje, deze vraag kon zondagmiddag na afloop van de laatste race van het seizoen en met de wereldtitel op zak dan natuurlijk ook niet uitblijven.

Toprak Razgatlioglu: “Ik hou van deze paddock [WorldSBK]. We zullen zien. Ik weet het niet, misschien over een paar jaar. Maar ik ben echt blij om in deze paddock te mogen racen, want de World Superbike paddock is als een familie voor mij. Ik hou niet van de andere paddock omdat die te groot en in mijn ogen te onpersoonlijk is. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden tijdens de twee seizoenen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Ik zie er veel mensen die ik niet echt leuk vind, maar we zullen zien wat de toekomst brengt. Ik ben nu echt blij om hier te zijn.”

Razgatlioglu rijdt steevast met startnummer 54, een startnummer welke bekend is geworden door zijn mentor Kenan Sofuglu en door meerdere Turkse coureurs gebruikt wordt. Blijft de 2021 wereldkampioen ook komend seizoen gebruik maken of zien we in 2022 het startnummer 1 op zijn kuip staan.

Toprak Razgatlioglu: “Ik heb hierover al met Kenan gesproken. Ik denk persoonlijk dat het tijd wordt voor een Yamaha met een nummer 1 plaat. Maar een beslissing hierover hebben we nog niet genomen. Jullie gaan het binnenkort zien of horen als we hierover definitief een keuze hebben gemaakt.”

Na het binnenhalen wacht Razgatlioglu bij thuiskomst in Turkije ongetwijfeld een warm onthaal. Ten tijde van het behalen van een wereldtitel van Sofuoglu was het bij zijn thuiskomst een enorme drukte en een chaos op het vliegveld. Tienduizenden Turkse fans gingen destijds helemaal uit hun dak om hun held te verwelkomen, iets dat waarschijnlijk ook het geval zal zijn bij de thuiskomst van Razgatlioglu.

Toprak Razgatlioglu: “Ik ben nu wel aan vakantie toe en heb een beetje rust nodig de komende weken. Nou ja, morgen is oké, maar daarna hoop ik toch echt te kunnen genieten van een beetje rust.”

Of die rust er de komende dage zal komen is nog maar de vraag, de komende tijd zullen er veel promotionele activiteiten op het programma staan voor Razgatlioglu. De kenners weten inmiddels wel dat dit niet de favoriete bezigheid is van de 25-jarige Turk, maar ja hij zal ongetwijfeld weten dat dit ook hoort bij het binnenhalen van een wereldtitel. Helemaal als je de Turkse nationaliteit bezit.

 Handige links Pirelli Indonesian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter