Troy Bayliss maakte onlangs bekend dat hij dit seizoen zijn comeback ging maken als coureur in het ASBK. De 48-jarige Australiër liet zaterdag op Phillip Island tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen meteen zien dat er nog steeds rekening met hem moet worden gehouden door in een bloedstollend spannende nationale Superbike wedstrijd als tweede over de finish te komen achter winnaar Troy Herfoss.

In het bijprogramma van de Yamaha Finance Australian Round, de openingsronde van het FIM Motul Superbike World Championship, worden dit weekend op Phillip Island Grand Prix Circuit in het bijprogramma ook een aantal wedstrijden verreden meetellend voor het Australia Superbike Championship (ASBK).

Zaterdag stond de eerste nationale Superbike wedstrijd op het programma, een wedstrijd waar veel wegraceliefhebbers naar uitkeken aangezien Troy Bayliss in deze wedstrijd zijn comeback maakte als actief wegracecoureur. Het Australische publiek bleef na afloop van de eerste World Superbike wedstrijd van het weekend in grote getale, en daarbij werden ze niet teleurgesteld, sterker nog het werd een thriller met in de hoofdrol hun voormalige World Superbike held die zorgde voor een sprookjesachtige comeback.

Ondanks een iets minder ideale start baande Bayliss zich een weg door het veld en haalde hij achtereenvolgens Bryan Staring en Daniel Falzon in om vervolgens al op de derde plaats door te komen. In de zesde ronde kwamen er echter de eerste regendruppels naar beneden met als gevolg een rode vlag situatie.

Na een korte onderbreking werd de race hervat als een WET race. Wat volgde was opnieuw een geweldige strijd voor aan het veld met daarbij opnieuw Bayliss in een hoofdrol.

Bij de herstart was het Josh Waters voor Bayliss, Falzon en voormalig MotoGP coureur Bryan Staring. Het duurde echter niet lang totdat Bayliss, tot grote vreugde van het publiek en vele oude bekenden uit het WorldSBK paddock, de leiding in handen nam.

Vervolgens ontstond er een kopgroep met daarin naast Bayliss, Falzon, Troy Herfoss, Staring, Waters, Aaron Morris, Alex Phillis en Walters die allen goed gegokt hadden door op droogweerbanden van start te gaan na de herstart, iets dat niet gold voor Wayne Maxwell die koos voor regenbanden en hierdoor geen schijn van kans maakte.

Na een titanenstrijd in de kopgroep was het bij het ingaan van de laatste ronde Bayliss die de leiding weer in handen had. Het was echter Herfoss die de oude meester in deze laatste ronde net iets te slim af was en een fractie eerder de finishlijn passeerde.

Bayliss werd dus tweede bij zijn comeback terwijl de laatste podiumplaats werd opgeëist door Suzuki coureur Waters. De overige leden van de kopgroep Staring, Falzon en Morris eindigden respectievelijk als vierde, vijfde en zesde.

Ondanks zijn tweede plaats werd Bayliss na afloop van de wedstrijd als een held onthaald waarbij hij niet alleen op veel complimenten kon rekenen van de Australische fans maar waar ook veel oude bekenden uit het World Superbike paddock hun pet afzetten voor de prestatie van de oude meester.

Uitslag ASBK Superbike race 1 Phillip Island:

  1. Troy HERFOSS (Penrite Honda, Honda CBR1000SP)
  2. Troy BAYLISS (Desmosport Ducati,  Ducati Panigale FE)   
  3. Josh WATERS (Team Suzuki Ecstar Australia, Suzuki GSX-R1000R)
  4. Bryan STARING (BC Performance, Kawasaki ZX-10R)
  5. Daniel FALZON (Yamaha Racing Team, Yamaha YZF-R1)
  6. Aaron MORRIS (Maxima Yamaha, Yamaha YZF-R1)
  7. Alex PHILLIS (Phillis Racing, Suzuki GSX-R1000R)
  8. Michael BLAIR (Gosford Classic Car Museum, Yamaha YZF-R1)
  9. Matt WALTERS (Swann Insurance Superbike, Kawasaki ZX-10)
  10. Mark CHIODO (Team Suzuki Ecstar Australia, Suzuki GSX-R1000R)