Tsjechische Grand Prix (Brno) in 2021 niet meer op MotoGP kalender

142
brno-2019
Start MotoGP race - Brno 2019 | foto© Repsol Media

Het jaarlijkse getouwtrek over het wel en niet doorgaan van de Tsjechische Grand Prix in Brno is niet nieuw. Maar inmiddels is het wel zo goed als zeker, in 2021 zal het historische Tsjechische circuit geen deel meer uitmaken van het MotoGP wereldkampioenschap.

De afgelopen vijf jaar was het bedrijf Spolek pro pořádání Grand Prix (een bedrijf dat speciaal opgezet is voor het organiseren van de Grand Prix in Brno en waarvan de aandelen in handen zijn van de stad Brno, de provincie Zuid-Moravië en de provincie Praag). Spolek huurde het circuit telkens in de betreffende week van Automotodrom Brno – Brno Circuit eigenaar Karel Abraham senior tegen een kostprijs van ongeveer 30 miljoen Tsjechische kronen (1,137 miljoen euro).

Het afgelopen jaar heeft Dorna de organisatie te kennen gegeven dat men mede op verzoek van de MotoGP coureurs en indien men het contract wilde verlengen, voor aanvang van het MotoGP weekend in 2021 opnieuw en in zijn geheel diende te asfalteren. Met deze investering is een bedrag van ongeveer 100 miljoen Tsjechische kronen (3,7 miljoen euro) gemoeid.

De afgelopen vijf jaar betaalde Spolek voor het mogen organiseren van de Tsjechische Grand Prix een bedrag van 4 miljoen euro* aan Dorna – in 2020 werd hiervan afgeweken aangezien er geen publiek aanwezig kon en mocht zijn waardoor het bedrag werd gereduceerd tot een fee van 1 miljoen euro. Maar voor het verkrijgen van een nieuwe overeenkomst vanaf het seizoen 2021 verhoogde Dorna ook nog eens de kosten en zou Spolek een bedrag van maar liefst 6 miljoen euro over moeten maken naar de Spaanse promotor.

Hoewel het de afgelopen jaren niet altijd even vlotjes verliep en de Tsjechische organisator steevast problemen had met het voldoen van de facturen, dit omdat er altijd wel één van de drie aandeelhouders dwarslag, is Dorna vastberaden om voet bij stuk te houden van zowel het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag als ook de bijdrage van 6 miljoen euro.

In een onlangs gehouden bestuursvergadering werd duidelijk dat de Tsjechische staat het zich momenteel niet kan veroorloven om extra geld uit te geven aan dit het organiseren van de Tsjechische Grand Prix, mede vanwege de Covid 19-pandemie.

Markéta Vaňková, burgemeester van Brno: “Dorna dringt aan op een volledige revisie van het circuit, iets dat ongeveer 100 miljoen kronen (3,7 miljoen euro) zal gaan kosten. Door de covid pandemie zijn we er niet zeker van of het publiek volgend jaar wel weer welkom is, of dat mensen uit het buitenland mogen reizen. In een tijd waarin we de belangrijkste behoeften van de stad aanpakken, zodat we de tarieven voor afval of het openbaar vervoer niet hoeven te verhogen, lijkt het me hoogst onverantwoordelijk om als stad aan een dergelijke verplichting aan te gaan.”

Na de bestuursvergadering rees de vraag: zal zonder de steun van de stad Brno, de regio Zuid-Moravië en de regionale overheid echt van de MotoGP kalender worden gehaald?

Ondanks dat Dorna nog niet officieel gereageerd heeft op het wel of niet doorgaan van de Grand Prix op Automotodrom Brno – Brno Circuit en de 2021 editie van de Tsjechische Grand Prix vooralsnog voor zondag 8 augustus (weliswaar als to be decided) op eerste voorlopige MotoGP kalender vermeld lijkt Dorna onverbiddelijk en voet bij stuk te gaan houden.

Opvallend is echter wel dat in de hele materie nergens de naam van circuit eigenaar Karel Abraham senior opduikt, zal de flamboyante Tsjech misschien nog een verrassing in petto hebben en als redder in nood kunnen fungeren?

Deze kans lijkt echter ook heel klein, zo niet uitgesloten. Dorna CEO Carmelo Ezpeleta heeft namelijk aan onze collega’s van het Duitse Speedweek laten weten dat er komend seizoen niet gereden zal worden in Brno en dat het circuit definitief van de 2021 MotoGP kalender zal verdwijnen.

Het Autodromo Internacional do Algarve in Portugal, het Mandalika International Street Circuit in Indonesië en het Igora Drive Circuit in Rusland staan als de drie reservecircuits op de eerste voorlopige 2021 MotoGP kalender vermeld. Het Autódromo Internacional do Algarve en het Igora Drive circuit in Sint-Petersburg (Rusland) zijn momenteel de twee belangrijkste circuits om de plaats van Brno over te nemen.

*Het circuit of de lokale organisatie betaalt een bedrag aan Dorna om het evenement te mogen en kunnen organiseren maar kan deze d.m.v. van de kaartverkoop en andere inkomsten (catering, merchandise etc.) terugverdienen om zo het evenement kostendekkend te kunnen organiseren. Dit is een standaardregel zoals deze ook van toepassing is op de overige organisatoren van een Grand Prix.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App