Twee keer winst voor Brookes op Brands Hatch

97
josh-brookes
Brookes voor Irwin en Haslam - Brands Hatch | foto© Ian Ward

Joshua Brookes is zondag de grote winnaar geworden tijdens de zesde ronde van het British Superbike Championship op Brands Hatch. De McAMS Yamaha coureur won beide races terwijl Glenn Irwin en Leon Haslam beide keren als tweede en derde mee mochten naar het podium.

Op een warm en zonnig Brands Hatch Grand Prix circuit werden zondag de races verreden van de zesde ronde van het 2018 Bennets British Superbike Championship.

Race 1
Vanaf de eerste startrij was het Joshua Brookes die meteen de leiding nam voor Glenn Irwin en Tarran Mackenzie. Brookes en Irwin namen vervolgens het heft in handen waarbij Irwin even korte tijd de leiding over mocht nemen van de Australiër.

Christian Iddon, Leon Haslam en Mackenzie leken in eerste instantie goed te kunnen volgen terwijl Dan Linfoot in zijn haast om de aansluiting te vinden bij de voorste groep in de fout ging en zijn race vroegtijdig in het gravel zag eindigen. Ook Luke Mossey, Martin Jessop gingen vervolgens in de fout terwijl James Ellison de pits op moest zoeken vanwege een technisch probleem.

Brookes en Irwin bleven in de slotfase met z’n tweeën over in de strijd voor de zege terwijl Haslam op korte afstand volgde. Irwin probeerde het vervolgens nog wel een keer maar het was Brookes die na twintig ronden als eerste de finish passeerde op 0,227 sec. gevolgd door Irwin terwijl Haslam in de slotfase nog een aantal seconden prijs moest geven en op 3,114 sec. van Brookes als derde werd afgevlagd.

Mackenzie zag in de voorlaatste ronde een top vijf klassering in rook op gaan vanwege een crash.

Jake Dixon eindigde hierdoor als vierde gevolgd door Peter Hickman, Richard Cooper, Danny Buchan, Andrew Irwin terwijl Michael Laverty de top tien completeerde.

Race 2
Net als in de eerste race was het opnieuw Brookes die bij de start het snelst weg was en de leiding in handen nam voor Irwin en Cooper. Lang kon Cooper echter niet genieten van deze goede start, de Buildbase Suzuki coureur nam iets teveel risico in de eerste bocht na start en finish met een stevige crash tot gevolg.

Wat volgde was een stevige strijd vooraan het veld door Brookes, Irwin en de bij het tweetal aangesloten Haslam. Wat Irwin en Haslam ook probeerden, Brookes hield de leiding in handen. In de slotfase moest Haslam, net als in de eerste race, opnieuw afhaken waardoor de strijd voor de overwinning een kopie werd van de eerste race van de dag. Irwin probeerde in de laatste ronde nog wel een aanval in de zetten, deed bij het uitkomen van de laatste bocht nog een verwoede poging maar de ervaren Brookes wist deze te pareren.

Voor de tweede keer kwam Brookes na twintig ronden als winnaar over de finish. Irwin werd opnieuw tweede, dit keer echter op slechts 0,090 sec. terwijl Haslam in deze wedstrijd op 5,658 sec. opnieuw als derde werd afgevlagd.

Dixon passeerde als vierde de finish voor Makenzie, Iddon, Tommy Bridewel, Buchan, Ellison en Hickman.

Nederlanders
In de gecombineerde Supersport & GP2 klasse en in de British Motostar (Moto3) stonden dit weekend opnieuw een aantal Nederlanders aan de start.

In de tweede Hel British Motostar Championship race van het weekend wist Jerry van de Bunt een keurige vijftiende plaats te scoren. In de gecombineerde Supersport & GP2 klasse werd Jorel Boerboom op de zeventiende plaats de best geklasseerde Nederlander gevolgd op de achttiende plaats door Mike Brouwers terwijl Mike Velthuizen als zesentwintigste de eindstreep passeerde. Alle drie landgenoten komen uit in de GP2 klasse, in deze categorie werd het drietal respectievelijk als derde, vierde en vijfde geklasseerd.

Vasco van der Valk, dit weekend met een wildcard deelnemend, kwam in deze race niet aan de finish. De Benro Racing coureur schoot in het tweede deel van de wedstrijd vanwege een schakelfout rechtdoor met als gevolg een schuiver en een DNF.

Tomas de Vries (GP2) kwam vrijdag tijdens de trainingen al ongelukkig ten val. De Vries raakte daarbij even buiten bewustzijn met als gevolgd dat hij voor de rest van het weekend Unfit werd verklaard en derhalve niet deel mocht nemen aan de kwalificaties en races.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl