Tweeëntwintigste startplaats voor Loran Faber in Le Mans

73
loran-faber
Loran Faber - Le Mans vrijdag | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Loran Faber heeft zich vrijdag in Le Mans als tweeëntwintigste gekwalificeerd voor de vierde Moto3 Junior World Championship wedstrijd van het seizoen. De pole voor de zaterdag in het bijprogramma van de Franse Grand Prix te verrijden race ging vrijdagmiddag ging naar de Spanjaard Aleix Viu.

Dit weekend is de Moto3 klasse van het CEV Repsol te gast bij de HJC Helmets Grand Prix de France in Le Mans. Voor de 44 aanwezige Moto3 Junior World Championship coureurs stonden er vrijdag twee kwalificaties op het programma, kwalificaties waar de startplaatsen verdeeld werden voor de zaterdagmiddag om 16:30 uur te verrijden race over 17 ronden.

Vrijdag net na het middaguur stond de eerste 40 minuten durende kwalificatie op het programma en hierin was het de Spanjaard Aleix Viu die met een snelste ronde van 1’43.082 de voorlopige pole voor zich opeiste voor zijn landgenoot Raul Fernandeze en de Japanner Ai Ogura.

Van de aanwezige Nederlandse en Belgische deelnemers was Barry Baltus met de vijftiende rondetijd de best geklasseerde voor Dutch Racing Team coureur Loran Faber (17), Ryan van de Lagemaat (39) en Sasha de Vits (40).

Terwijl de eerste dag er voor de coureurs uit de drie klasses van het MotoGP wereldkampioenschap opzat gingen om klokslag 16:05 uur de lichten op groen voor de tweede en afsluitende kwalificatie van het weekend.

In deze sessie was het opnieuw Viu die het snelste was maar met een snelste ronde van 1’43.318 wist de Spanjaard zijn eigen snelste rondetijd uit de eerste kwalificatie niet te verbeteren. Ogura zette in deze sessie de tweede rondetijd op de klok terwijl de Thaise coureur Somkiat Chantra na afloop de derde plaats op de lijst bezette.

Baltus werd met de dertiende rondetijd in deze sessie opnieuw de best geklasseerde coureur uit de Lage Landen terwijl Faber opnieuw een sterke sessie kende, zijn eigen snelste tijd uit de eerste kwalificatie aan wist te scherpen tot een rondetijd van 1’44.552 en daarmee na afloop de twintigste plaats op de lijst innam.

Van de Lagemaat en De Vits wisten in deze tweede kwalificatie hun positie ten opzichte van de eerste sessie ook te verbeteren en eindigden respectievelijk als zesendertigste en negenendertigste.

Samengestelde uitslag
Met zijn snelste rondetijd uit de eerste kwalificatie ging de pole naar Viu gevolgd door Fernandez en Ogura.

Baltus kwalificeerde zich als vijftiende, Faber als tweeëntwintigste, Van de Lagemaat als zevenendertigste terwijl De Vits zaterdagmiddag vanaf de tweeënveertigste plaats op de grid aan de wedstrijd mag beginnen.

 

Handige links HJC Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag