Tweevoudig wereldkampioen Jan de Vries (77) plotseling overleden

1820
jan-de-vries
Jan de Vries | foto© Henk Teerink

Jan de Vries is donderdag 14 januari 2020 op 77-jarige leeftijd plotseling overleden. De 14-voudig Grand Prix winnaar en tweevoudig 50cc wereldkampioen (1971-1973) overleed aan de gevolgen van een acute hartstilstand.

Opnieuw triest nieuws binnen de motorsportwereld. Voormalig motorcoureur Jan de Vries is donderdag 14 januari in zijn woonplaats Purmerend op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een acute hartstilstand. De Vries is de succesvolste Nederlandse coureur ooit in een solo wegrace klasse.

De Vries veroverde in 1971 en 1973 de wereldtitel in de 50 cc-klasse op een Van Veen Kreidler. De Nederlander stond 27 keer op het podium na afloop van een Grand Prix race en liefst mocht maar liefst 14 keer op de hoogste trede plaatsnemen.

Jan de Vries (05 januari 1944 – 14 januari 2021)
Jan de Vries werd op 05 januari 1944 geboren in het Friese Sint Jacobiparochie. Eind jaren zestig werd De Vries gecontracteerd door Van Veen, de importeur van Kreidler. De bedoeling was een gooi te doen naar de wereldtitel in de toenmalige 50 cc klasse. De Vries was een van de Nederlanders die eind jaren zestig, begin jaren zeventig successen behaalden in de lichtste klasse van de motorsport.

De Vries is na Egbert Streuer de succesvolste Nederlandse motorcoureur aller tijden, met veertien GP-overwinningen en twee wereldtitels in de 50 cc, in 1971 en 1973. Hem werd eenmaal de Hans de Beaufort-beker toegekend door de KNMV.

Na zijn successen als coureur werkte De Vries een tiental jaren voor Van Veen als tuner van racemotoren. In die functie was hij zelfs monteur voor zijn grootste concurrent, de Spanjaard Angel Nieto, die in het wegrace seizoen 1975 op een Van Veen-Kreidler wereldkampioen in de 50cc-klasse werd.

Namens de gehele Racesport.nl redactie wensen wij de familie De Vries en verdere naasten veel sterkte met dit zo plotselinge verlies en de ongetwijfeld moeilijke tijd.

jan-de-vries
Jan de Vries – demo ronde TT Circuit Assen | foto© Henk Teerink


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App