Johan Fredriks kwam op 15 mei zwaar ten val tijdens de training het bekende North West 200 Raod Racing evenement. Sindsdien verblijft de Nederlander in het Royal Victoria Hospital in Belfast waar hij een tweetal operaties onderging aan zijn bij de crash opgelopen verwondingen. Maar de Performance Achterhoek Racing coureur heeft goed nieuws, hij keert donderdag 07 juni terug naar Nederland en naar huis.

Johan Fredriks werd 15 mei, tijdens de eerste trainingsdag van de North West 200, in de University corner van het 14,436 km lange en in Noord-Ierland gelegen stratencircuit door een collega coureur van zijn motor gereden met een stevige crash tot gevolg.

Bij de crash liep Fredriks o.a een verbrijzeld enkel, een verbrijzelde voet en een gebroken sleutelbeen op. Tot twee maal toe volgde er een enkel operatie in het Royal Victoria Hospital waar hij tot nu toe nog ter observatie verbleef.

Lees ook:
North West 200: Johan Fredriks niet meer in actie na stevige crash tijdens de kwalificatie
Update Johan Fredriks vanuit het Royal Victoria Hospital in Belfast
Johan Fredriks: ‘Tweede operatie achter de rug, maar nog veel pijn’

Woensdagavond 06 juni kon Fredriks ons echter goed nieuws melden. De artsen hebben groen licht gegeven om het ziekenhuis te mogen verlaten om eindelijk terug te keren naar Nederland en naar huis.

“Heey mannen, ik heb goed nieuws, donderdag mag ik naar huis,” wist Fredriks ons woensdagavond vanuit zijn ziekenhuisbed in Belfast te melden. “Eindelijk het ziekenhuis hier verlaten, terug naar Nederland, terug naar ’s-Heerenhoek en terug naar huis.”

Eigenlijk zou de Kawasaki coureur afgelopen zaterdag al naar huis komen, maar één van de Britse specialisten achtte hem toch nog niet geschikt om vervoerd te worden.

“Inmiddels is er wel groen licht. Ik heb geen tintelingen of uitvalsverschijnselen, ze laten me gaan”, laat hij weten. “Nu is het wachten tot alles met het transportbedrijf gecoördineerd is. Het moet een speciale medische vlucht zijn, er moet een verpleegster mee en ik moet opgehaald worden met speciaal vervoer.”

Als Fredriks terug in Nederland is dan kan hij vanuit thuis verder werken aan zijn herstel. Naast zijn flinke beschadigde onderbeen is er ook nog het gebroken sleutelbeen, schade aan zijn vinger en pols en een nog steeds pijnlijke en stijve nek waarvoor er nog steeds een brace gedragen moet worden.

“Pas als de pinnen uit mijn been zijn verwijderd, kan er een mri-scan van mijn nek worden gemaakt. Het magnetische veld tijdens de mri scan kan anders schadelijk zijn voor mijn voet en enkel. Ik moet dus nog even wachten. Die brace is natuurlijk niet prettig en de onzekerheid over wat er nou precies met die wervels aan de hand is ook niet. Eén ding wat er wel zo snel als mogelijk kan en moet gebeuren is een sleutelbeen operatie. Hier gaan we direct na mijn thuiskomst naar kijken en uit proberen te vinden waar deze operatie zo snel als mogelijk uitgevoerd kan worden.”

Nu Fredriks naar huis mag komt natuurlijk ook de vraag weer boven borrelen, gaat hij nog weer racen en zien we hem nog terug als coureur op het circuit.

“Dat hangt er helemaal vanaf hoe ik lichamelijk herstel. Voor deze sport moet je fit en lenig zijn. Je moet al je ledematen goed kunnen gebruiken, en mijn linkervoet is natuurlijk belangrijk bij het schakelen. Bovendien ben ik er straks een heel jaar uit en mis ik dus ritme. Als ik realistisch ben, denk ik dat het een lastig verhaal gaat worden. Ik wil ook alleen maar weer gaan racen als ik op mijn oude niveau terug kan komen. Voor minder dan dat zal ik de motivatie niet op kunnen brengen. Ik hoop dat het lukt, maar ik zal er alles aan doen wat binnen mijn macht ligt om zo goed mogelijk te herstellen.”