Update toestand KTM Duke Battle coureur Michael Verbrugghe

411

 Michael Verbrugghe (m) op het hoogste treedje tijdens de Battle of the Nation races in Zolder | foto© Racesport.nl – Tiny Kolsters

Afgelopen zaterdag kwam, op het circuit van Schleiz, KTM 690 Duke rijder Michael Verbrugghe hard ten val tijdens de tweede kwalificatietraining in de IDM Supermono klasse. De sympathieke Belg werd met zeer zware verwondingen overgebracht naar het universiteitsziekenhuis van Zwickau.Op het zeer snelle stuk vanuit het stadje Schleiz naar beneden toe ging Michael op volle snelheid onderuit over een oliespoor ontstaan door een geploft motorblok van een collega supermono rijder. De ongelukkige Verbrugghe kreeg de stuiterende KTM vol bovenop zijn bovenlijf waarin heel veel schade werd aangericht.

De training werd direct stilgelegd en binnen een minuut was de dienstdoende arts vanuit de pitsstraat onderweg naar de plaats van het ongeval. Verbrugghe kreeg ter plekke eerste hulp en werd vervolgens via het medical center op het circuit overgebracht naar de universiteitskliniek in Zwickau.

In die kliniek onderging de 19-jarige Belg een ruim 6 uur durende operatie waarbij, met onder andere microchirurgie, werd gewerkt aan een gebroken borstbeen, ingeklapte en zwaar beschadigde long, gebroken ribben, gebroken ruggenwervels en diverse kneuzingen en beschadigingen aan andere lichaamsdelen. Het levensgevaar werd tijdens die operatie weggehaald en Michael kwam kritiek maar stabiel uit de OK.

De jongeman uit Kessel kreeg slaapmedicatie om het lichaam zoveel mogelijk rust te geven en alle beschikbare energie aan te kunnen wenden voor het herstel.

De afgelopen dagen is die stabiele toestand behouden gebleven en is de kritieke toestand langzaam maar zeker verbeterd. Bij binnenkomst in het ziekenhuis twijfelden de artsen of één van zijn longen wel behouden zou kunnen worden maar inmiddels lijkt ook dat gevaar grotendeels geweken.

Vandaag (woensdag) is Michael opnieuw onder het mes gegaan, ditmaal om zijn aan beide zijden gebroken kaken te herstellen en ook deze operatie heeft hij goed doorstaan. Voor wat dat betreft gaat het langzaam maar zeker de goede kant op met hem. Diverse scans van zijn hoofd hebben ook aangetoond dat er van hersenletsel zo goed als zeker geen sprake is.

Er is op dit moment echter nog een grote bron van onzekerheid. Direct na het ongeval was Michael nog bij kennis en gaf aan geen gevoel te hebben in zijn benen. Tijdens de onderzoeken in het ziekenhuis is duidelijk geworden dat er schade is aan het ruggenmerg maar dat er geen doorsnijding is.

De doktoren kunnen op dit moment geen enkele prognose geven maar hebben wel aangegeven dat er rekening moet worden gehouden met de mogelijkheid van (gedeeltelijke) verlamming. Om daar meer over te kunnen zeggen moet Michael echter eerst wakker worden vanuit de kunstmatige slaap waarin hij zich nu bevindt. Met dat proces van ontwaken is inmiddels een start gemaakt.

Als Racesport.nl redactie onderhouden we nauw contact met de directe familie van Michael en in overleg daarmee zullen we op geregelde tijden updates plaatsen omtrent het verloop van zijn herstel.

Uiteraard wensen we als Racesport.nl redactie vader Dirk, moeder Inge en zus Charlotte alle sterkte toe in de komende periode. Wij kennen Michael als een hele sportieve, sterke maar bovenal spontane jongen die alles wat hij in zich heeft zal geven om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen.