De Gran Premi Monster Energy de Catalunya, het leek op meerdere fronten een prachtig weekend te worden voor Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen zat er meteen vanaf de eerste dag goed bij, zette zaterdagochtend zijn handtekening onder het langverwachte contract voor 2021 met Petronas Sepang SRT, kwalificeerde zich vervolgens op een keurige derde plaats voor de zondag te verrijden race. Kortom, alle ingrediënten waren zondagmiddag aanwezig voor een goede race op Circuit de Barcelona-Catalunya.

Valentino Rossi kende een goede start vanaf de derde plaats op de grid en kwam al snel op de tweede plaats door. Vervolgens moest hij een positie afstaan aan Fabio Quartararo, die aan het begin van de zesde ronde goed gebruik maakte van de slipstream van ‘The Doctor’, maar de Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur zorgde ervoor dat hij dicht bij het leidende duo bleef.

Negen ronden later maakte Franco Morbidelli een fout, waardoor Rossi de tweede plaats weer kon overnemen. Lang kon de nummer 46 echter niet genieten van zijn tweede plaats in de wedstrijd want even later ging het mis toen hij in bocht twee de voorkant kwijtraakte en net als een week geleden op zijn eigen thuiscircuit, het Misano World Circuit Marco Simoncelli, in een MotoGP race zijn waterloo vond in het gravel.

Valentino Rossi: “Het is heel erg jammer, twee fouten op een rij. Dit was een heel andere crash dan die van vorige week. In Misano deden we iets anders op de motor, technisch gezien was ik daar niet erg sterk. Ik voelde me daarnaast zelf ook niet heel erg goed, op zaterdag en zondag was ik gewoon niet 100% mezelf. Dit weekend was het heel anders, helemaal omdat ik er constant goed bij zat. Ik was goed op de motor, ik reed goed, en ook in de trainingen hebben ik me steeds flink verbeterd. Dit is erg goed. Vandaag daarentegen zat ik echt op de limiet te rijden omdat ik achter Fabio zat en niet al te veel op hem wilde verliezen, ik wilde bij hem blijven. Bochten naar links zijn op dit soort circuits altijd gevaarlijk, vooral bij een lage temperatuur, en ik verloor de voorkant. Het is echt doodzonde, want ik denk dat ik mee had kunnen doen voor de overwinning, in ieder geval zeker voor het podium, en dat was vooraf ons doel. Dit jaar is mijn snelheid niet heel slecht, maar wat de resultaten betreft moet het beter. We hebben nog veel races tot het einde van het seizoen, dus ons doel is om vanaf het komende Grand Prix weekend in Le Mans weer concurrerend te zijn, goed te werken met het team in de pitbox, en op die manier proberen aan de top te blijven.”

Door zijn tweede DNF op een rij is Rossi in de tussenstand van het kampioenschap gezakt naar de elfde plaats. De Yamaha coureur heeft 58 punten achter zijn naam staan, precies 50 minder dan sinds vandaag de nieuwe leider in de tussenstand en merkgenoot Quartararo.