Valentino Rossi heeft zich afgelopen zondag niet populair gemaakt bij de organisatie van de Grand Prix of Qatar. Tegen alle afspraken en lokale gebruiken in spoot de Yamaha coureur zijn fles ‘alcoholvrije’ champagne leeg over één de podiumgirls, iets dat not done is in Qatar en dus niet werd gewaardeerd door de lokale organisatoren.

Vanwege lokale tradities wordt er na afloop van de wedstrijden van de Grand Prix of Qatar op het podium geen gebruik gemaakt van de gebruikelijke champagne. In plaats hiervoor stelt de lokale organisatie speciale ‘alocholvrije’ champagne beschikbaar aan de coureurs om na afloop van het officiële gedeelte hun podiumklassering te vieren. Naast het feit dat alcohol een taboe is zijn de podiumdames ook gekleed volgens de in Qatar geldende regels – geen ontblote schouders en knieën.

De coureurs worden op het podium verder verzocht de aanwezige podiumdames niet nat te spuiten met het ‘alcoholvrije’ goedje, te bevochtigen of te achtervolgen zoals vaak gebruikelijk is tijdens een podium ceremonie. Deze strenge regels kregen de coureurs vrijdag tijdens de openingsdag op het Losail International Circuit nogmaals te horen tijdens een extra meeting.

Na afloop van de door Andrea Dovizioso gewonnen race vierde de als derde geëindigde Rossi echter net als normaal zijn feestje waarbij één van de podiumdames het moest ontgelden. De als tweede geëindigde Marc Marquez waarschuwde de Italiaan meteen voor zijn fout, het leed was echter als geschiedt.

Rossi verontschuldigde zich vervolgens meteen voor zijn fout door te zeggen dat het hem speet en meldde dat hij het niet wist en hij niet op de hoogte was van het feit dat dit niet toegestaan was. Niemand had de negenvoudig wereldkampioen hiervan op de hoogte gesteld, mede ook omdat hij vrijdag’s verstek had laten gaan bij deze meeting. Het Movistar Yamaha MotoGP Team nam het vervolgens op voor de Italiaan door te zeggen dat het hun verantwoordelijkheid was en zij verzuimd hadden hun rijder op de hoogte te brengen van de voorwaarden zoals deze in de bewuste vergadering besproken waren.

In de Spaanse krant El Periodico de Catalunya liet een woordvoerder van de organisatie in Qatar weten de actie van Rossi niet te kunnen waarderen, ongepast en verwijtbaar te vinden en te verwerpen maar er vervolgens bij te vermelden dat het duidelijk was dat de Italiaan niet op de hoogte was en derhalve niet kon weten dat het ten strengste verboden was.

Het was overigens niet de enige fout en miscommunicatie tussen Rossi, de organisatie en zijn team gedurende het weekend in Qatar. Zo was Rossi zondag ook afwezig tijdens de minuut stilte die er voorafgaand aan de Moto3 race werd gehouden ter nagedachtenis aan de overleden Ralf Waldmann en Aprilia oprichter Ivano Beggio. Ook hier zou sprake zijn geweest van miscommunicatie en ook hiervoor zou Rossi inmiddels zijn excuses aangeboden hebben.

 

Handige links Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag