Valentino Rossi: ‘Ik heb de MotoGP gemist, heel erg gemist’

510
valentino-rossi
Valentino Rossi temidden van zijn Monster Energy Yamaha MotoGP Team crew | foto© VR46 Racing

Valentino Rossi zal tijdens zijn comeback zondag in Valencia vanaf de zeventiende plaats op de grid aan de MotoGP race van de Gran Premio de Europa moeten beginnen. In zijn media debrief zaterdagmiddag na afloop van de kwalificatie in Valencia sprak de Yamaha coureur openlijk over de afgelopen periode waarin hij verplicht thuis moest blijven, het missen van twee Grand Prix weekenden en de angst om ook dit weekend nog niet te mogen rijden.

Het verhaal is bekend, Valentino Rossi kreeg enkele weken geleden een positieve uitslag van een Covid-19 test. De Italiaan was een paar dagen flink ziek en moest hierdoor de twee Grand Prix weekenden in Aragon verplicht aan zich voorbij laten gaan. Met de twee Grand Prix weekenden voor de boeg in Valencia leek er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. De Italiaan liet zich afgelopen dinsdag opnieuw testen – verplicht om af te mogen reizen naar een Grand Prix – en viel vervolgens bijna van de stoel toen bleek dat het resultaat opnieuw positief was. Wat volgde was een ware rollecoaster met nog een test, een test die gelukkig negatief was en hem de juiste documenten opleverde om in ieder geval te mogen reizen. Na dit negatieve testresultaat moest er vrijdag nog een tweede verplichte test plaatsvinden waardoor op voorhand de eerste dag in Valencia al verloren ging. Terwijl Garrett Gerloff zijn plaats innam zat Rossi in spanning te wachten op het resultaat van deze tweede test. Vrijdagmiddag kwam het verlossende bericht, ook deze test was negatief met als resultaat dat de negenvoudig wereldkampioen zaterdagochtend in Valencia voor het eerst sinds de MotoGP race in Le Mans weer op zijn Yamaha M1 mocht stappen.

Hoe heeft de Italiaan de afgelopen periode beleefd, een periode die hij grotendeels in quarantaine door heeft gebracht?

Valentino Rossi: “Het was best wel een vervelende, lastige en moeilijke ervaring omdat ik 24 dagen alleen thuis opgesloten zat. Gelukkig was ik lichamelijk de gehele periode in orde, behalve de eerste twee dagen. Ik had een beetje koorts, maar ik verloor nooit mijn smaak- of reuk en gelukkig had ik ook geen moeite met ademhalen. De drie dagen daarna voel je je een beetje uitgeput, het duurt tot je herstelt omdat je erge hoofdpijn hebt, je ogen doen pijn … Laten we het zo zeggen, je eerste paar dagen waren niet echt fijn. Ik ben ook een beetje afgevallen omdat ik bijna twee weken niets heb gedaan. Vooral de afgelopen dagen waren zwaar, omdat iedereen die tegelijkertijd met mij besmet was, na twee weken gewoon weer negatief was. Mijn tests waren echter elke keer positief. Eerlijk gezegd was ik echt bang dat ik Valencia ook zou missen. Afgelopen week heb ik zes keer zo’n wattenstaaf in mij neus- en keel gehad; elke dag om 7.30 uur een mooie wake-up call met zo’n PCR-test. Het was dan ook niet per se de beste ervaring van mijn leven, deels omdat je jezelf helemaal alleen moet isoleren. Dat is erg saai kan ik jullie zeggen. Het was moeilijk om naar de races op tv te kijken – vooral de tweede omdat ik het eerste Aragón-weekend niet had kunnen rijden omdat ik me slecht voelde. Maar om thuis te zijn als je weet dat je kan rijden, is erg frustrerend, heel erg frustrerend kan ik jullie vertellen.”

Maar Rossi straalde zaterdag in Valencia weer als vanouds, de negenvoudig wereldkampioen voelde zich als een klein kind in een snoepwinkel zo blij om weer terug te zijn bij zijn team en weer te mogen doen hetgeen hij nog steeds het liefste doet; rijden op zijn Yamaha M1:

Valentino Rossi: “Ik ben erg blij om hier weer te zijn, met mijn team te kunnen werken en weer op mijn M1 te mogen rijden. Ik had geen grote fysieke problemen, het probleem is meer dat ik de eerste dag heb gemist en niet heb gereden. Het is moeilijker zonder vrijdag, maar verder voel ik me goed op de motor. Helaas waren de omstandigheden in Q1 best moeilijk omdat het asfalt aan het opdrogen was. We hebben een beetje last van de omstandigheden, maar het gevoel op de motor is erg goed.”

Iedereen is blij de Monster Energy Yamaha MotoGP weer terug te zien in de paddock en op de baan. Maar de grote vraag is nu hebben de miljoenen MotoGP fans over de gehele wereld hun grote held het meest gemist of……..heeft de 115-voudig Grand Prix winnaar de MotoGP het meest gemist?

Valentino Rossi: “Haha, ik weet het niet, ik geloof beide. Ik heb de MotoGP zeker gemist. Ik miste vooral mijn team, bezig zijn met het werk, de sfeer in het team en in de pitbox. En wat ik natuurlijk het meest heb gemist, is op de motor stappen en het racen. Want dat is wat ik nog steeds het liefst doe en dat gevoel krijg je pas als je daadwerkelijk op je MotoGP machine stapt. Ik hou iets minder van alle andere dingen, de bijbehorende verplichtingen. Nee, zonder gekheid, ik heb de MotoGP heel erg gemist.”

Rossi noteerde zaterdagmiddag in Valencia de achttiende rondetijd in de kwalificatie. Hij zal zondagmiddag echter vanaf de zeventiende plaats op de grid aan de race mogen beginnen, dit vanwege het feit dat de voor hem gekwalificeerde teamgenoot Maverick Viñales vanwege een penalty vanuit de pitlane moet starten.

Handige links Gran Premio de Europa 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App