Valentino Rossi na zijn zesde DNF op een rij: ‘Ik moest gewoon lachen’

542
valentino-rossi
Valentino Rossi valt stil in de race - Valencia 2020 | foto© motogp.com

Valentino Rossi kenden zondag in Valencia niet de comeback zoals hij zich deze vooraf had voorgesteld. De negenvoudig wereldkampioen stond zondagmiddag tijdens de MotoGP race al na vijf ronden langs de kant vanwege een technisch probleem. Het is de zesde opeenvolgende keer dat de populaire Italiaan niet aan de finish komt in een MotoGP race.

Drie crashes, twee keer niet mogen rijden vanwege een positieve Covid-19 test en al na vijf ronden je machine langs de kant moeten parkeren met een technisch probleem……..het overkwam Valentino Rossi gedurende de laatste zes Grand Prix weekenden. Het moge duidelijk zijn, 2020 is niet het seizoen van ‘the Doctor’.

Rossi verscheen zondagmiddag na afloop van de MotoGP race een half uur te laat voor zijn verplichte media-debrief – dit vanwege zijn uitgelopen meeting met de Japanse Yamaha engineers – maar het paste allemaal in de situatie en het was het zoveelste voorval afgelopen weekend in Valencia binnen de Yamaha familie.

Een positieve Covid-19 testuitslag, vijf medewerkers in quarantaine, sancties, een penalty, pech en zondag in de race een elfde (Franco Morbidelli), dertiende (Maverick Viñales), veertiende (Fabio Quartararo) en een DNF voor Rossi, het zit Yamaha op dit moment echt niet mee.

Ondanks dat het de zesde opeenvolgende MotoGP race in 2020 is waar Rossi niet aan de finish kwam was zijn gevoel voor humor zondagmiddag in Valencia nog niet verdwenen.

Valentino Rossi: “Toen de motor in de vijfde ronde stilviel, werd ik niet eens boos, ik moest gewoon lachen. Wat er precies gebeurd is, dat weet ik niet. De motor plofte niet, het was een elektronicaprobleem. Maar hoe dan ook, mijn race was over en ik moest opnieuw vroegtijdig opgeven. Ik heb zojuist te horen gekregen dat het een probleem is dat de afgelopen twaalf jaar niet eerder is voorgekomen. Het is jammer. Ik wilde gewoon de race uitrijden. Ik begon rustig aan de race, wilde gewoon de finish halen en kilometers maken. Ik had gewoon nog een race nodig om me voor te bereiden op volgende week. Maar er kwam niet veel van terecht zoals eenieder heeft kunnen zien.

Het was een dramatisch weekend voor Yamaha en voor het eerst sinds Valencia 2007 (elfde plaats Sylvain Guintoli) dat er geen enkele Yamaha binnen de top tien finishte in een MotoGP race

Valentino Rossi: “De situatie is niet gemakkelijk. Het lijkt erop dat we hier in Valencia iets van de banden niet begrijpen. Het is ongelooflijk dat Yamaha twee weken geleden met Franco een MotoGP race won en we hier ineens zulke grote problemen hebben met de grip. Het is moeilijk, ook met betrekking tot de motoren, omdat we problemen hebben met de betrouwbaarheid. Kortom, het was geen geweldig weekend. We moeten proberen ons zien te verbeteren.”

Maar wat moet Yamaha doen om weer op het niveau van de seizoensopener te komen? Rossi denkt wel te weten waar de grootste problemen liggen en hoe deze verholpen kunnen worden.

Valentino Rossi: “Ik denk, en heb altijd gezegd dat ons motorblok het grootste probleem is. Omdat we altijd de langzaamste zijn op de rechte stukken, maar tegelijkertijd ook problemen hebben met de betrouwbaarheid en grote moeite hebben om het seizoen door te komen met vijf motorblokken. We missen de prestaties en tegelijkertijd de kilometers. Bovendien is het karakter van de motor lange tijd een kracht geweest van Yamaha. Maar nu lijken de anderen ook qua acceleratie een vlottere motor te hebben. Als je dit allemaal bij elkaar zet, is dat het punt. De motorontwikkeling in de MotoGP is weliswaar bevroren, maar dat is geen excuus. Er zijn nog voldoende dingen die men kan doen om de prestaties van de motor te verbeteren, van elektronica tot de uitlaat. Er zijn veel verschillende dingen die kunnen worden verbeterd zonder de motor zelf ook maar aan te raken. Alleen als Yamaha de goede kant op gaat, kunnen we ons verbeteren. “

Rosssi bezet met nog twee races te gaan dit seizen met 58 gescoorde WK punten slechts de vijftiende plaats in de tussenstand van het kampioenschap, zo’n teleurstellend resultaat is zelfs nieuw voor ‘the Doctor’ en dat in zijn eenentwintigste seizoen dat hij actief is in de koningsklasse.

Handige links Gran Premio de Europa 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App