Valentino Rossi over Marquez, Dovizioso en de tiende wereldtitel…

509
marc
Marc Marquez & Valentino Rossi | foto© motogp.com

In een uitgebreid interview met het Italiaanse dagblad Corriere della Sera heeft Valentino Rossi zich uitgelaten over een aantal zaken binnen de MotoGP wereld. Volgens de volgende week 42 jaar worden Italiaan is het namelijk absurd dat Andrea Dovizioso komend seizoen niet aan de start staat, blijft hij geloven in een mogelijke tiende wereldtitel al is dat geen obsessie en kon hij het niet laten om ons nog een keer te herinneren aan Marc Marquez en de veelbesproken #Sepangclash in 2015.

Aan de vooravond van wat zijn 22e seizoen als coureur in de koningsklasse gaf Valentino Rossi een uitgebreid interview aan de Italiaanse krant Corriere della Sera, een interview waarin hij van alles vertelde, van politiek tot Covid19 en het leven met zijn vriendin Francesca Sofia Novello.

Natuurlijk ging onze aandacht uit naar hetgeen de negenvoudig wereldkampioen te vertellen had aangaande het racen. Het eerste opvallende wat er te lezen is in het interview is dat de Italiaan er nog steeds van overtuigd is dat een tiende wereldtitel er in zit maar dat het behalen van deze veelbesproken mijlpaal geen obsessie is.

Valentino Rossi: “Ik ben blij als het komend seizoen goed zal gaan, en dan bedoel ik dat ik mee kan doen voor de podiumklasseringen en één van de hoofdrolspeler kan zijn in het kampioenschap. Winnen zal zeker niet makkelijk zijn, het niveau van de huidige coureurs is erg hoog. De afgelopen jaren heb ik zeker drie kansen gehad om een race te winnen, maar alle keren mistte ik op een haar na de overwinning.”

Komend seizoen zullen er twee zaken anders zijn voor Rossi, hij zal namelijk voor het eerst in zijn lange carrière in de MotoGP klasse geen deel meer uitmaken van een officieel fabrieksteam en daarnaast zal hij voor het eerst samen in dezelfde klasse actief zijn als zijn halfbroer Luca Marini die komend seizoen op een Ducati zijn debuut zal maken in de MotoGP categorie.

Valentino Rossi: “Wat betreft Luca, we zijn beiden heel verschillend. Bijvoorbeeld, hij is echt een serieus persoon. Soms lijkt hij wel de enige 40-jarige in de familie. Hij is een toffe kerel, hij is enorm getalenteerd, hij heeft altijd in zichzelf geloofd. Ik verwacht dat hij het heel goed zal doen, ook al zal het hem tijd kosten om te leren hoe hij op de Ducati moet rijden.”

Tot slot kwam ook Marc Marquez nog aan bod in het interview, de achtvoudig wereldkampioen die nagenoeg het hele 2020 seizoen moest missen vanwege een blessure en waarvan het nog steeds onzeker is wanneer hij zijn comeback kan maken. De journalist in kwestie daagde Rossi zelfs uit met de vraag of hij het leuk vond dat de Repsol Honda coureur er het afgelopen seizoen en zoals het nu lijkt er voorlopig nog niet weer bij zal zijn, dit natuurlijk met een knipoog naar wat er in het verleden tussen het tweetal is voorgevallen.

Valentino Rossi: “Wat betreft onze confrontatie een aantal jaren terug, ja daar ben ik een diplomatiek antwoord voor nodig. Het spijt me heel erg dat (Marquez) op dit moment niet kan rijden. Als hij geneest, wat niemand op dit moment weet, zelfs hij niet, dan zal hij even sterk zijn als voorheen. Maar Marquez was niet de sterkste tegenstander die ik heb ontmoet in mijn carrière hoor. Wat hij mij destijds heeft aangedaan is niet te vergeven. Als ik terugdenk aan die dagen, heb ik nog dezelfde gevoelens als toen. En het is zes jaar geleden. Het lijkt me ook sowieso moeilijk dat mijn gevoelens kunnen veranderen.”

Terwijl het nog steeds onduidelijk is wanneer Marquez zal terugkeren, dit na meerdere operaties en complicaties aan zijn gebroken arm, zal ook Andrea Dovizioso minstens een jaar niet als actief coureur aanwezig zijn in de koningsklasse. Zoals bekend ging Dovizioso niet in op een nieuw aanbod van Ducati en wist hij nergens anders een competitief zitje te vinden voor 2021.

Valentino Rossi: “Voor mij is het absurd, hij is snel en heel ervaren. Maar wat de echte reden is dat weten we niet, en als we het willen weten zullen we het hem moeten vragen. Misschien had hij er zelf wel geen zin meer in. Als dat zo is, dan is alles in orde en is het een bewuste keuze.”

Rossi gaat dit seizoen aan de slag als coureur bij Petronas Yamaha SRT, het Yamaha MotoGP satellietteam onder leiding van Nederlander Wilco Zeelenberg en waar hij zijn eigen protegé Franco Morbidelli treft als teamgenoot.

Onlangs spraken we in de Racesport.nl Live Chat: De Avondklok met Zeelenberg en Robin Spijkers – de Nederlander die komend seizoen aan de slag gaat als eerste monteur van Rossi – over de komst van de populaire Italiaan naar hun team.

Onderstaand de betreffende video: