Valentino Rossi: Van ‘hero to zero’ tijdens eerste dag in Qatar

332
valentino-rossi
Valentino Rossi - Qatar FP1 | foto© Randy van Maasdijk

Valentino Rossi zorgde vrijdag op het Losail International Circuit voor vreugde en verdriet bij zijn immens grote schare fans. Stond ‘the Doctor’ na de eerste vrije training fier bovenaan de tijdlijst, een teleurstellende zeventiende rondetijd in de tweede vrije training zorgde ervoor dat hij de allereerste dag van het seizoen slechts als zestiende op de lijst afsloot.

Valentino Rossi begon vrijdag op het Losail International Circuit uitstekend aan de VisitQatar Grand Prix. Met een snelste ronde van 1’55.048 voerde de inmiddels 40-jarige Italiaan na afloop van de eerste vrije training fier de lijst aan. Natuurlijk wist iedereen gezien de situatie dat deze tijd tijdens de tweede vrije training verbeterd zou gaan worden vanwege de omstandigheden – bij het ondergaan van de zon en het dalen van de temperaturen zijn de baanomstandigheden ten tijde van de tweede vrije training nu eenmaal een stuk beter. Maar een goed begin is het halve werk, en velen keken dan ook met spanning uit naar deze tweede vrije training.Helaas pakte deze sessie voor de Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur volledig anders uit. Terwijl het hele veld zijn eigen snelste rondetijd flink aan wist te scherpen was Rossi de enige van het veld die dit niet wist te bewerkstelligen. Het resultaat: een teleurstellende zeventiende rondetijd en uiteindelijk slechts de zestiende rondetijd van de dag.

Voldoende redenen voor de Racesport.nl redactie om na afloop van de dag de media debrief bij te wonen van de negenvoudig wereldkampioen en het verhaal aan te horen van deze voor hem toch wel bewogen eerste dag van het 2019 MotoGP seizoen.

Valentino Rossi: “Tijdens de eerste vrije training was ik sterk, maar later op de dag tijdens de tweede training was mijn medium voorband al na vijf ronden compleet versleten, met name aan de rechterkant. We hebben er op dit moment nog geen verklaring voor, want in FP1 was er niets aan de hand en hield deze band het gewoon vol zoals het hoort. Het was ook geen foute of kapotte band, zoiets voel je namelijk al meteen in de eerste ronde. Het is op dit moment gewoon een mysterie. Maar omdat ons bandenaantal zeer beperkt is konden we voor gedurende de tweede vrije training geen tweede medium voorband uit het rek halen. Door deze ellende ben ik ver achterop geraakt op de samengestelde tijdlijst, dit omdat veel coureurs in de tweede sessie veel sneller waren. We moeten de balans van de motor zien te  verbeteren en er zaterdag alles aan doen om in de top tien te eindigen na FP3. Dit zal echter geen makkelijk verhaal worden aangezien de omstandigheden tijdens FP3 vergelijkbaar zullen zijn met die van FP1, dus veel rondetijden van FP2 zullen er niet verbeterd worden. Ons plan voor aanvang van FP2 was goed. We wilden de medium voorband testen over de raceafstand. Maar zoals ik al zei, na vijf ronden was de voorband aan het einde. Jammer, want na de FP1 waren we optimistisch. Het is moeilijk te begrijpen waarom de band het niet volhield. Ik heb op dit moment geen idee wat jullie zondag van mij kunnen verwachten, het zal zaterdag eerst al lastig worden om me te plaatsen voor QP2, dus de kans om een plaats bij de eerste tien op de startgrid is klein. Ik ben wel blij dat de andere Yamaha coureurs vandaag snel waren. We wilden hetzelfde doen….. dat was tenminste vooraf het plan.”

 


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App