Van der Mark brengt BMW unieke zege door natte Superpole Race in Portimão te winnen

7979
Michael van der Mark | Foto credit; Randy van Maasdijk

Michael van der Mark is het sterkste in de natte Tissot Superpole Race in Portimão en wint zijn eerste World Superbike wedstrijd in dienst van BMW! Het is de eerste zege voor BMW in acht jaar. Scott Redding werd tweede gevolgd door Loris Baz. Toprak Razgatlioglu werd zesde terwijl Jonathan Rea opnieuw ten val kwam.

Zondagmorgen om 11:00 uur lokale tijd ging de Tissot Superpole Race van start op het circuit van Portimão. Door de crash van Jonathan Rea en de winst van Toprak Razgatlioglu was het verschil in het kampioenschap gegroeid naar 45 punten in het voordeel van de Yamaha-rijder. Naast Rea, wilde Michael van der Mark ook graag revanche nemen. De Nederlander vocht in Race 1 voor een podiumplaats, totdat hij door Andrea Locatelli werd aangetikt en crashte. De startrij werd gevormd door Razgatlioglu, Rea en Leon Haslam, terwijl Scott Redding, Van der Mark en Alvaro Bautista vanaf de tweede startrij aan de sprintrace over 10 ronden mochten beginnen.

De weersomstandigheden waren echter compleet anders vergeleken met de twee voorgaande dagen. Het had in de ochtend flink geregend, maar bij de start van de sprintrace was het droog en begon de zon te schijnen. De baan was echter nog wel goed nat, waardoor de rijders van start gingen op regenbanden. Razgatlioglu was het beste weg voor Rea en Redding. Rea pakte al snel de leiding, maar zijn race ook snel voorbij, want hij kwam in de openingsronde ten val. Zijn tweede crash in het Portimão weekend. Redding nam de leiding over, terwijl zijn teamgenoot Micahel Ruben Rinaldi in de eerste ronde ook hard ten val kwam. Daarachter kwam Van der Mark, die al het snelste was in de warm-up, in de openingsronde naar de tweede plaats, door Razgatlioglu te passeren.

Binnen één ronde wist Van der Mark ook naar het achterwiel van Redding te rijden, terwijl Loris Baz voorbij wist te gaan aan Razgatlioglu. In de vierde ronde nam Van der Mark de leiding over en hij liet gelijk zien dat hij meer snelheid had op de natte baan dan Redding. Halverwege de race had de Rotterdammer al ruim twee seconden voorsprong opgebouwd. Baz en Haslam wisten naar Redding te rijden. Razgatlioglu viel steeds verder terug in de top-tien. Gedurende de race begon er sommige delen van het circuit langzaamaan een droge lijn te ontstaan.

Maar het was duidelijk wie het sterkste was in deze sprintrace en dat was onze Van der Mark. De Nederlander kwam na tien ronden met een voorsprong van vijf seconden als eerste over de finish, wat zijn eerste zege met de BMW M1000RR betekende. Het was tevens de eerste overwinning voor BMW in acht jaar!

In de slotfase ging Haslam in het podiumgevecht onderuit en hij zou een ronde later nog een keer crashen. Redding wist Baz voor te blijven, waardoor beide rijders net als gisteren tweede en derde werden. Locatelli werd vierde voor Bautista. Razgatlioglu wist weer een paar punten uit te lopen in het kampioenschap met zijn zesde plaats. De top-tien werd complet gemaakt door Axel Bassani, Garrett Gerloff, Eugene Laverty en Isaac Vinales.

Vanmiddag om 14:00 uur lokale tijd, 15:00 uur Nederlandse tijd, gaat de tweede hoofdrace van de World Superbike van start in Portimão.

Handige links Motul Portuguese Round:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?