Van Zon Sprint Series: Spannende races tijdens tweede wedstrijddag

367
van-zon-sprint
Van Zon Sprint Series - Circuit Zolder | foto© actiefoto.eu

De tweede wedstrijddag van de Van Zon Sprint Series vond donderdag 19 juli plaats op een zonovergoten Circuit Zolder. We weten niet of het aan de temperaturen lag maar de coureurs zorgden in bijna alle wedstrijden voor een verhitte strijd om de podiumplekken.

Supercup Race 1
Tijdens de kwalificaties van de Van Zon Sprint Supercup klasse ging het er hard aan toe op Circuit Zolder. In de eerste trainingssessie was het Ben Stucyk (Yamaha R1) voor Wim Van den Broeck en Yan Ancia (beiden BMW S1000RR). Tijdens de tweede kwalificaties was Van den Broeck de snelste met een tijd van 1:36:229, gevolgd door Ancia met 1:36:310 en Ben Stuyck met 1:36:541.

Het was even schrikken toen bleek dat polesitter Van den Broeck te laat was voor de startprocedure, hij moest dus achteraan het veld starten. Dit gaf Yan Ancia de kans om een mooie voorsprong op te bouwen tijdens de wedstrijd. Hij bleef aan de leiding en finishte als eerste. Sander Claesen (Aprilia) startte op de vijde plaats maar reed al snel naar de eerste plaats. In de tweede ronde moest hij wijken voor Yan Ancia en controleerde hij de wedstrijd op P2.

Daarna barstte er een felle strijd los om de derde plaats. Nicky De Wit (Kawasaki) en Ben Stuyck legden elkaar het vuur aan de schenen maar uiteindelijk was het Stuyck die het podium completeerde, met slechts 0,008 seconden voor op De Wit. Côme Geenen (Yamaha R6) werd vijfde en won zo de Supersport klasse. Wim Van den Broeck reed knap naar de zesde plaats en toonde zijn kunnen door ronde per ronde enkele plaatsen te winnen. Nederlander Cliff Kloots volgde het tempo van de thuisrijders maar moest tijdens de koers de pits opzoeken. Daardoor zakte hij weg in het klassement.

In de Supersport klasse was het Côme Geenen die de overwinning in de wacht sleepte, hij werd vijfde in het algemeen klassement. Wouter Aelterman werd tweede bij de Supersport, met een ruime voorsprong op Marc Declerck. Een 1-2-3 voor Yamaha in de Supercup Supersport klasse.

Volledige uitslagen: SUPERCUP – Race 1 | SUPERCUP – Race 1 – per class

Cup Race 1
Maarten De Jongh had zich als snelste gekwalificeerd in de Cup Superbike klasse. Met zijn Kawasaki ZX10R reed hij een kwalificatietijd van 1’39’886. Op de tweede plaats startte Dave Dockx op de BMW S1000RR na een beste kwalificatietijd van 1’40’482. Dockx haalde aan dat hij niet het uiterste uit zijn kwalificaties heeft kunnen halen en hoopt beter te doen in de race.

De eerste twee rondes reed De Jongh op kop met Dockx op de hielen. In ronde drie deed Dockx een succesvolle inhaalpoging, maar De Jongh gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef de leider het vuur aan de schenen leggen. Naarmate de wedstrijd vorderde kon Dockx zijn voorsprong redelijk vasthouden. Bij een ultieme inhaalpoging verslikte De Jongh zich in een gedubbelde rijder en begroef zijn Kawa in de grindbak.

Koen Renard, die vanop de vierde plaats startte met zijn Honda CBR1000RR, ging in ronde vier voorbij Patrice Paulis op de Kawasaki ZX10R. Door het defect van De Jongh kon Renard verder doorstoten naar een knappe tweede plaats met Paulis enkele seconden achter zich. De top vijf werd gecompleteerd door Johny Henry (BMW) en Marijn Thijs (Honda).

In de Supersport klasse was het Marco Tobschall die domineerde op de Suzuki GSX-R 600 L6. Hij startte als zevende op de grid en werd zesde in het algemeen klassement en de winst in de Supersport klasse. Mike Denys (Kawasaki) startte op p10 en won drie plaatsen tijdens de wedstrijd om uiteindelijk als zevende algemeen en tweede in de Supersport klasse te eindigen. Ben Raymaekers vervolledigde het Supersport podium op zijn Kawasaki.

Volledige uitslagen: CUP – Race 1 | CUP – Race 1 – per class

Supercup Race 2
Wim van den Broeck was deze keer wel op tijd in het gesloten park en dat had Yan Ancia snel geweten. De twee legden er danig de pees op en bouwden al snel hun voorsprong uit op het duo Stuyck / De Wit. Daarachter hadden Sander Claesen op de Aprilia RSV1000 en Kevin Neyt op de Yamaha R1 de handen vol met Côme Geenen op de Yamaha R6.

Vooraan ging het er ondertussen stevig aan toe tussen Van den Broeck en Ancia waarbij Yan zelfs een snelste tijd liet noteren van 1’34’947… Ancia haalde het uiteindelijk van Wim met een verschil van 0’176 sec. Ben Stuyck mocht mee het podium op en Nicky Dewit en Sander Claesen maakten de top 5 vol.

In de 600 klasse was het dit keer ook Côme Geenen die de tegenstand een beetje overklaste.

Nieuwkomer Wouter Aelterman weerde zich kranig en legde na een verdienstelijke wedstrijd de hand op de tweede podiumtrede. Senior Marc Declerck mocht de trofee voor de derde plaats mee naar huis nemen.

Volledige uitslagen: SUPERCUP – Race 2 | SUPERCUP – Race 2 – per class

Cup Race 2
Zelfde beeld als in race 1 waarbij De Jongh en Dockx een stevig robbertje uitvochten maar in tegenstelling tot race 1 was het nu Maarten die aan het langste eind trok. Hij klopte Dave met een verschil van 0’340 sec. Net zoals bij de SuperCup een thriller dus…

Koen Renard hield Patrice Paulus af in de strijd om de derde plaats.

Net zoals in de eerste race reed onze Duitse vriend Marco Tobschall naar de eerste plaats bij de 600. Maar ook hier was er maar 0’900 sec verschil tussen plaats 1 en 2. Die ging na een bloedstollend gevecht naar Mike Denys op de Kawa. Ben Raymaekers mocht als derde mee naar het podium.

Volledige uitslagen: CUP – Race 2 | CUP – Race 2 – per class

De volgende race voor de Van Zon Sprint series vindt plaats op Circuit Zolder op donderdag 6 september.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl