Andrea Locatelli leek onderweg naar zijn tiende zege in de World Supersport, totdat het begon te regenen. De rijders gingen één voor één wisselen naar regenbanden. De enige die dat niet deed was Andy Verdoia. Toen de Fransman met slicks op de kleddernatte baan de leiding pakte kwam de rode vlag. Zo leverde de gok van Verdoia zijn eerste WorldSSP overwinning op.

Andrea Locatelli pakte voor deze zesde keer dit seizoen de pole position in de World Supersport klasse. Lucas Mahias en Corentin Perolari mochten ook vanaf de eerste startrij vertrekken op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De tweede startrij werd gevormd door Manuel Gonzalez, Philipp Oettl en Kyle Smith. Voor Smith een knappe prestatie, aangezien de Brit als vervanger optreed van de geblesseerde Jules Cluzel bij GMT94 Yamaha team. Raffele De Rosa was vijfde in de Superpole, maar de MV Agusta coureur moest vanuit de pitstraat vertrekken als een penalty door het veroorzaken van de crash met Cluzel op Motorland Aragon. Glenn van Straalen, die dit weekend zijn debuut maakt op de Yamaha R6 van het MPM Routz Racing Team, zette een vijfentwintigste tijd in de kwalificatie.

De baan was droog en de zon scheen bij de start van de race, maar er waren in de verte ook donkere wolken te zien. Perolari had een geweldige start en kwam als eerste weg voor Locatelli, Mahias, Oettl, Gonzalez en de goed gestarte Steven Odendaal. Van Straalen had ook een sterke start en reed negentiende na de eerste ronde. Locatelli nam in de eerste ronde de leiding over van Perolari. Maar de achtervolgers liet de Italiaan niet zomaar gaan. In de tweede en derde ronde ontstond er een geweldige strijd tussen Locatelli, Mahias, Oettl en Perolari vooraan. Hierdoor konden ook Gonzalez en Smith vrij goed volgen. Smith was in de openingsfase voorbij gegaan aan Odendaal, die in zevende positie wat terrein moest prijsgeven.

Aan het einde van de derde ronde wist Locatelli toch de leidende positie in handen te nemen en begon hij langzaam weg te rijden bij de Kawasaki’s van Oettl en Mahias. Perolari viel in handen van Gonzalez en Smith. De lucht rondom het Catalunya werd alsmaar donkerder en er was zelfs een klap onweer. Aan kop was Locatelli halverwege de race bijna drie seconden weggereden van Mahias en Oettl. Op dat moment waren er nog negen ronden te gaan en werd er vlaggen gezwaaid, omdat het begon te regenen. De top van het veld was al over start en finish, maar de rijders buiten de top-vijftien, waaronder Van Straalen, kwamen als eerste binnen om te wisslen naar regenbanden.

Mahias durfde duidelijk meer risico’s te nemen dan Locatelli en nam een binnen een ronde leiding over. Smith kwam ook snel naar voren en kwam naar plaats twee ten koste van Loatelli. De top-drie koos ervoor om buiten te blijven op slicks, terwijl het keihard begon te regenen. Daarachter gingen sommige rijders wel naar binnen en aantal bleven buiten. Het begon alleen maar harder te regenen en een ronde later kwamen ook Smith, Mahias en Locatelli naar binnen. Andy Verdoia was de enige rijder die de gok nam om buiten te blijven en nam de leiding over. Toen de topcoureurs in de pitstraat stonden om te wisselen naar regenbanden kwam de rode vlag uit. Er moesten op dat moment nog zes ronden gereden worden.

Er ontstond een onduidelijke situatie, want wie had de race nu gewonnen? Het bleek de 17-jarige Verdoia te zijn, waardoor zijn gok om op slicks te blijven rijden perfect uitpakte. Voordat het begon te regenen reed de Fransman rond de vijftiende plaats. Mahias werd als tweede in de uitslag opgenomen voor Smith. Locatelli werd vierde en verloor een aantal punten Mahias in het kampioenschap. Kevin Manfredi was ook één van de rijders die profiteerde van de situatie en werd vijfde. Odendaal werd als zesde geklasseerd. Van Straalen was op de droge baan bezig aan een goede race en reed negentiende, toen de pitstops begonnen. Van Straalen zocht vroeg de pits op en de rode vlag pakte voor hem verkeerd uit. De Nederlander werd als tweeëntwintigste geklasseerd.

Handige links Acerbis Catalunya Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App